Ilona Rytkönen

Perustiedot

s. 1962, Kerava
Taidemaalari
Asuinpaikka: Jämsänkoski

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 040 9131661

Oma esittely

Ilona Rytkönen (s.1962, asuu ja työskentelee Jämsänkoskella)

Vaikka maalaukseni olisi maisema-aiheinen, on siinä ihminenkin mukana: katsojan osassa, kokemassa, kohtaamassa, miettimässä, toteamassa.

Mystinen, symbolinen, sisäisellä tunteella ladattu ilmaisu tai jonkin vaikutelman luominen tietystä hetkestä on minulle tärkeämpää kuin dokumentinomainen luonto- tai muotokuvamaalaus. Olen pyrkinyt väripaletissani kohti niukkoja värivalintoja. Toisinaan taas maalausprosessissa esiin tulevat yllättävät värit hämmästyttävät ja hämmentävät itseäni. Saavatko ne jäädä lopulliseen teokseen, piilotetaanko vai poistetaanko, ovat mielenkiintoisimpia hetkiä maalausprosessissa.

”Tuntuu kuin pieni melankolia ja kuitenkin kyky aistia kauneutta sekoittuisivat herkissä raapivissa vedoissa: kuin tunteen säröjä, jotka sekoittuvat hetkeen. Se mitä kuva esittää on realismia: sateen jälkeinen katu, mutta se, miten kuva sen näyttää, on sentimentalismia.
Aihe, taiteen tekemisen filosofia ja tekniikka tekevät Rytkösestä erikoisen taiteilijan. Aiheet ovat usein jotakin totuttua: ihminen, kasvot tai maisema. Niiden arkisuus on realismia, tekniikka taas lähestyy taidetta kuin abstraktia ekspressionismia impressionistisin vedoin. Rytkönen katsoo taiteessaan sekä sisäänpäin että ulospäin. Mutta sisäinen antaa näkyvälle sävyn, liikkeen ja tunteen.”
Kirjoittaja: Saara Heikkilä,taidehistorian maisteriopiskelija sekä vapaa taidekirjoittaja (25.9.2019).
Kirjoitus on kokonaisuudessaan taiteilijan kotisivujen Biografia -sivun lopussa . http://www.ilonas.fi/biografia.html

Tekniikkoinani ovat öljyvärimaalaus kankaalle sekä kuivapastellimaalaus paperille.

Aloitin kokopäiväisenä taidemaalarina ja nykytaiteilijana vuonna 2004 Oriveden opiston kuvataidelinjan jälkeen. Olen suorittanut myös opintoja Taideteollisen korkeakoulun (Taik) Avoimessa Yliopistossa, Vapaassa Taidekoulussa, Pekka Halosen akatemiassa sekä useita muita taiteen kursseja vuodesta 1978 lähtien, tuoreimpana Suomen Kulttuurirahaston muotokuvamaalauskurssi Turussa 2011.

Minulla on ollut useita kotimaisia yksityisnäyttelyitä vuodesta 2003 alkaen, sekä yhteis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla kuten Rio de Janeirossa, Osakassa, New Yorkissa, ja Miamissa (ja Berliinissä marraskuussa 2019).

Olen Jyväskylän Taiteilijaseuran jäsen vuodesta 2011 alkaen ja olin sen hallituksen jäsen 2015 – 2016. Olen ollut Suomen Taidemaalariliiton kokelasjäsen vuodesta 2012 alkaen. Vuonna 2016 ja 2017 olen ollut Suomen Taiteilijaseuran (STS) edustajistossa Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton (SKjL) valitsemana edustajana.

Vuonna 2018 sain Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) Keski-Suomen taidetoimikunnan kohdeapurahan.

Lisätietoa ja kuvia: http://www.ilonas.fi/index.html


Ajankohtaista

Lisätietoja taiteilijasta, näyttelyistä ja tiedotteet sekä KUVIA :
http://www.ilonas.fi/ajankohtaista.html

KOTISIVUT: http://www.ilonas.fi