Anneli Kokkonen

Perustiedot

s. 1952, Lauritsala
kuvataiteilija, taidemaalari
Asuinpaikka: Lahti

Yhteystiedot

Oma esittely

Seitsenvuotiaasta lähtien maalasin isän opissa öljyvärein näkymiä Saimaalta. Aikuisena piirtäjäntyöni ohella opiskelin, harrastin liikuntaa ja maalasin niin Suomessa kuin Norjassa. Halusin taidemaalarina ammattilaiseksi.
Kokeilin eri tyylisuuntia ja muutettuamme Suomeen retkahdin naivismiin, kun näin Martti Innasen ja Lea Pihkalan huumoria, värejä ja sanomaa sisältäviä teoksia.
Aloin maalaamaan naivistisesti elämänkokemuksiani vertaillen Norjan ja Suomen kulttuuria suhteessa luontoon ja ihmisyyteen. Ilmastonmuutos, pakolaisuus, suomalainen lavatanssi ja saunominen sekä uiminen juotavan puhtaassa vedessä ovat lempiaiheitani. Lahden paikallishistoria ja vapaaehtoistoimintani attaseana kansainvälisissä talviurheilutapahtumissa ovat usein mukana teoksissani. Haluan naivistisessa taiteessani herättää tunteita ilon ja liikkeen kautta, tarkastella ikäviäkin asioita myönteisenä.


KIRJAT:

IITTALAN NAIVISMIN TARINA, Irene WAI LWI MOE, NAIVISTIT IITTALASSA SÄÄTIÖ 2009-2015

ELÄMÄN KUVAAJAT, MAAILMOJEN AVAAJAT, Marja-Muusa Hämäläinen & Laura Ortju, Suomen naivistit ry, 2022

Näytä biografia

Ajankohtaista

Taidemaalariliiton Teosvälitys 2024
Kaapelitehtaalla 8.3.–17.3.2024
Verkossa 23.2–3.4.
teosvalitys.painters.fi


Kaapelitehdas, Merikaapelihalli
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki.
Facebookissa:
Taidemaalariliiton Teosvälitys 2024
Instagramissa:
Taidemaalariliiton Teosvälitys
Lisätietoja:
Pekka Parviainen,
Teosvälityksen projektipäällikkö
pekka.parviainen(a)painters.fi
puh. 044 544 4449

Bio

Asuu ja työskentelee Lahdessa. Anneli Kokkonen on kutsunut uraansa maalarina vaihtelevaksi. Hän aloitti maalaamisen seitsenvuotiaana isän opissa ja innostamana. Koulujen valtakunnallisessa kuvataidekilpailussa hän sai kolmannen palkinnon. Pienet lapset ja työ siinä rinnalla merkitsivät taiteen tekemisessä pitkiä taukoja. Uusi vaihe alkoi 1990-luvun alussa, jolloin Kokkonen alkoi maalata pitkäjänteisesti. Hän muistaa kiinnostuneensa naivismista vuonna 1992, kun hän näki Lahdessa kahden naivistimaalarin, Lea Pihkalan ja Martti Innasen teoksia. Kokkonen siirtyi naivismiin, mutta kuten hänen kotisivuiltaan voi huomata, myös hänen taiteellisessa työskentelyssään on vaihtelua. Hän tekee muotokuvia ja karikatyyrejä sekä maalaa maisemia ja kukka-asetelmia naivismista poikkeavaan tyyliin. Naivismi on kuitenkin hänen taiteensa tärkein ilmaisumuoto, mitä vahvistavat myös ne monet näyttelyt, joihin hän on osallistunut nimenomaan naivistisilla teoksillaan. Varmasti muut tyylit tukevat myös naivistin työskentelyä. Vielä niitäkin vahvemmalta taustatuelta vaikuttaa kuitenkin Anneli Kokkosen työ oppaana, jota varten hän lukee ja tutkii kotikaupunkinsa Lahden ja Hämeen historiaa. Saman lähestymistavan hän on omaksunut myös maalaustensa aiheiden kehittelyyn. Monia naivistisia maalauksia on edeltänyt tiedonkeruu lukemalla ja ihmisiä haastattelemalla. Erityisesti Lahti urheilukaupunkina on innoittanut hänet moniin hersyviin aiheisiin. Hänen maalauksiinsa ovat ”hiihtäneet” sekä Siiri Rantanen että Juha Mieto. Suomi on neljän vuodenajan maa, minkä kansalainen saa tuta voimakkaina säävaihteluina. Anneli Kokkonen on todennut, että säävaihtelut vaikuttavat myös hänen aihe- ja värivalintoihinsa. Erityisesti hänen sauna-aiheinen sarjansa jakaantuu kontrastiin kylmän sinisen ja lämpimän punaisen välillä. Maalauksista tunnistaa samalla taiteilijan henkilökohtaisen temperamentin piirteitä, missä kylmä ja lämmin törmäävät toisiinsa. Suomalaisen rantamaiseman saunakohtaukset symbolisoivat myös naisen itsellistä riemua ja villiä vapautta. – Rakastan naivistisia värikkäitä iloisia tauluja, joihin kätkeytyy piiloviestintää. Anneli Kokkonen on suorittanut taidehistorian ja taidekasvatuksen opintoja Jyväskylän Yliopistossa. Hän on Taidemaalariliiton jäsen. Lähde: Naivistit Iittalassa matrikkeli