Mikko Juhani Kirjavainen

Perustiedot

s. 1966, Helsinki
Kuvataiteilija / taideopettaja MA / kouluttaja YAT
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 050 5996044

Oma esittely

Menin Oriveden opistoon syksyllä 1989. Maalaus jota maalasin oli nimeltään ”Menneisyys palaa”. Olin ihastunut surrealismiin, väreihin ja maalaustaiteen upporikkaaseen historiaan. Taidemaalari ja vieraileva opettaja Kuvataideakatemiasta Tarja Pitkänen, näki lähes valmiin maalaukseni ja kysyi,
- haluatko ryhtyä taiteilijaksi?

Keväällä 1990 sain vapautuksen virallisesta kurssiohjelmasta ja keskityin ainoastaan maalaamaan. Loppukeväästä hain uusilla töilläni Kuvataideakatemiaan ja jäin odottamaan tuloksia. Olin kesätöissä Masa Yardsin telakalla ruiskumaalarin apulaisena. Soitin pomon lankapuhelimella koululle.

- Tervetuloa Kuvataideakatemiaan, sanoi koulun sihteerin päättäväinen ääni puhelimessa. Ruiskumaalarit eivät sano mitään. Miehet katselivat parkkiintuneen ja paksun laivamaalin kuoruttamia kengänkärkijään. Tästä alkoi mielenkiintoinen matka kohti omaa luovaa ilmaisuani. Tunsin vahvasti, että tämä taide, tämä on hommaani.

Kuvataideakatemiassa keskityin surrealistisiin aiheisiin. Aloitin Kuvataideakatemian ja Carnegie yliopiston vaihto-ohjelman vuonna 1993 ottamalla yhteyttä koulun rehtoriin. Vahtovuosi Amerikassa avasi silmäni abstraktille ekspressionismille, joka jäi muhimaan työskentelyn aiheiksi pitkälle tulevaisuuteen.

Valmistuttuani minulla oli maalaamisen vaihe, jossa käsittelin henkisyyttä taiteen keinoin. Minulla oli studio Harakan saaren taiteilijatalossa. Kehitin ns. merietsaustekniikan, jossa syövytin metallia meressä. Nyt 2019 Hilma Af Klimtin suosion myötä uskallan nostaa tämänkin kauden päivänvaloon. Anne Rouhiainen kirjoittaa 2003 hesarissa Taidesalongin näyttelystäni:

Kirjavainen valkoisen ytimessä

"Mikko kirjavaisen maalausnäyttely on yksi alkuvuoden hienoimmista. Lähtökohtana on ollut valkoisen värin tutkiminen, mutta siinä sivussa on tullut esiin paljon muutakin. Kirjavainen on lähtenyt analysoimaan kaikki värit sisältävää valkoista työhuoneestaan avautuvan meren ja horisontin kautta. Lopputuloksena on näyttely, jossa luonnonvoimien leikki ja valon leikki on tiivistetty abstraktiin ja runolliseen muotokieleen. Näyttely onkin kuin yhtä jättimäisen valomolekyyliin avaamista. Esiin nousee pienoisuniversumi ja kosmisia muotoja. Pyöreä jakautuu jin ja jang -muotoihin - maskuliiniseen ja feminiiniseen. Yhdessä ne muuttuvat ellipseiksi ja lopulta tuhansiksi kupliksi ja pärskeiksi, jotka hajoavat edelleen universumin kiertokulkuun. Näyttely on aikamatka, joka vie ajatukset jälleen kerran abstraktin taiteen itämaisille juurille."

Helsingin sanomat 27.2.2003 Kirjavainen Valkoisen ytimessä Anne Rouhiainen

2000 -luvun loppua kohti maalauksellien ilmaisuni muuttui yhä enenevässä määrin orgaaniseksi ja ei-esittäväksi. Käytin maalauksissa kokeellisia materiaaleja, kuten venetervaa ja kalkkia. Innostuin Brasilian väreistä. Aiheet olivat maisemallisia abstrakteja, hyvin terapeuttisia. Matkustelimme paljon Outi Heiskasen -ryhmän kanssa, Intiaan ja Mexicoon. 2010 -luvun alussa järjestin retrospektiivin Kappalaisen talossa Porvoossa. Esillä oli laaja kirjo eri aikausien töitä.

2015 työskentelyni muuttui yhä enemmän esittävään suuntaan. Työni muuttuivat arkaaisiksi maisemiksi, "epäpaikoiksi" ajattomassa ajassa. Värimaailmaltaan maalaukset olivat melkein monokromaattisia.

Seuraavassa näyttelyssäni pureudun puun olemukseen. Näyttelyyn on tulossa orgaanisia puoliesittäviä puuaiheisia maalauksia. Näyttelypaikka varmistuu myöhemmin.

Maalaamisen lisäksi olen monialaisesti luova. Teen myös musiikkia ja kirjoitan novelleja, sekä kirjaa taiteellisesta luovuudesta työelämän tarpeisiin.

Olen yhdistysaktiivi. Pyöritämme taiteilija -ja muusikko kollegojen kanssa taiteilijaresidenssiä Barcelonan lähellä.
www.residenssibarcelona.com

Opettajana toimin Helsingin taiteilijaseuralla öljyvärimaalauksen mestarikurssin opettajana , sekä työväenopistoissa. Lisäksi olen perustamassa omaa pidemmälle ehtineiden maalauksen omaa oppilasryhmää.
www.artmakesmart.com
Näytä biografia

Ajankohtaista

Järjestän maalausmatkoja Barcelonaan. Tule mukaan! Mukaan mahtuu kerralla 10 henkilöä.

Ilmoittautuminen tapahtuu ottamalla yhteyttä;
taidevalmennus@gmail.com 

Uusi maalausryhmä aloittaa syksyllä 2019!

Olen kokoamassa maalauksen omaa oppilasryhmää. Ryhmä kokoontuu kerran - kaksi viikossa maalaamaan omia aiheita opettajan opastuksella. Ryhmä on avoin ateljee -ryhmä pidemmälle ehtineille. Ryhmä aloittaa syksyllä 2019 vuokraamassani opetustilassa. Tilaan tulee telineet, säilytystilat, vesipiste ja luonnonvaloa. Kurssimaksu tulee olemaan kohtuullinen, Helsingin taiteilijaseuran suuruusluokkaa. Kyseessä on yksityinen kuvataidekoulu. Tarkempi hinta syksyn lukukaudelle selviää kevään 2019 kuluessa. Päivitettyä infoa tulee sähköpostissa sitä mukaa kun projekti edistyy. Ilmoittaudu infolistalle:

taidevalmennus@gmail.com

Jos sinua kiinnostaa olla mukana ryhmässäni kehittämässä, sekä syventämässä osaamistasi maalarina - ota yhteyttä! Tehdään sinulle alustava varaus ryhmään. Paikkoja on rajallisesti (noin 10 hlö), joten olethan ajoissa liikkeellä. Ilmoittaudu täällä: taidevalmennus@gmail.com

Terveisin, opettaja / kouluttaja Mikko Kirjavainen


Seuraava näyttelyni pureutuu puun olemukseen. Näyttelyyn on tulossa orgaanisia puoliesittäviä puuaiheisia maalauksia. Näyttelypaikka varmistuu myöhemmin.

Bio

Valmistuin kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi vuonna 1995. Valmistumiseni jälkeen olen toiminut vapaana taiteilijana, taideopettajana ja järjestöaktiivina. Yksityisnäyttelyitä olen pitänyt tasaisin väliajoin Helsingissä. Sekä osallistunut useisiin kansainvälisiin näyttelyihin, esimerkiksi USA,ssa, Brasiliassa, Intiassa, Ruotsissa ja Meksikossa. Opetan maalausta Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä työväenopistoissa.