Animal ± human
Loading…

Leena Kangaskoski: Animal ± human

Valmistumisvuosi: 2019
Avainsanat: Leena, Kangaskoski, cellculture, soluviljely, chimera, koe, testi, myyttinen, lääketiede
Testi alkaa. Kuvittele, kuinka sian alkio avataan ja sieltä poistetaan solut, jotka olisivat kasvaneet sian munuaiseksi. 

Kuvittele, kuinka tilalle laitetaan ihmisen munuaiseksi kasvavia soluja ja kuinka ne mukautuvat ympäristöönsä ja alkavat kehittyä yhdessä sian solujen kanssa. 

Kuvittele kuinka sian alkiossa ihmissolut ja sikasolut tunnustelevat toisiaan ja täydentävät tyhjiä kohtia toisissaan ja kuinka elämää pursuavat solut kasvavat yhdessä ja monistuvat.

Solut pyrkivät elämään ja välttämään kuolemaa. Ne eivät tiedä kasvavansa sekalajisina eivätkä ne tiedä olevansa myyttisiä. Ne eivät tiedä olevansa ihmisen tuotos eivätkä ne tiedä että maailma ei välttämättä ole valmis ottamaan niitä vastaan.

Ne eivät tiedä, että niissä piilee muinainen hirviö, khimaira, joka syöksee tulta suustaan. Ne eivät tiedä olevansa pelastus elinsiirtojonoissa odottaville; pelastavia enkeleitä sikasolujen valeasussa. 

Ne elävät ja niissä on elämä eivätkä ne halua kuolla.

Nykyisen lainsäädännön mukaan ihmissika-khimairat saavat elää 28 päivää. Euroopassa ja Yhdysvalloissa ihmissoluilla tehtävillä kokeillaon tiukat eettiset säännöt, vaikka säännös- ja valvontajärjestelmissä on suuria eroja. 

Kuitenkin ihmissika-khimaira luo uusia kysymyksiä jo nyt. Onko sillä ihmisen vai eläimen oikeudet? Voidaanko ihmisyyden määritelmää laajentaa koskemaan khimairoja? Voisivatko monilajiset khimairat olla tulevaisuuden elämänmuotoja?

Lisäkuvat teoksesta

Lisäkuva teoksesta