Loading…

Ikkunat -videoinstallaatio, Trondheimin taidemuseo 2012

Henrietta Lehtonen
Ikkunat -videoinstallaatio
Trondheimin taidemuseo 2012Installaatio koostuu 4 projisoidusta videoteoksesta: Museo, Galleria, Keittiö ja Toinen asunto. Teosten materiaali on kuvattu vuosina 2010 -11 Hiekan taidemuseon talossa Tampereella. Rakennuksessa sijaitsee Hiekan taidemuseon lisäksi Galleria Saskia, asuintiloja ja työhuone.

Kunkin teoksen materiaali on kuvattu sen nimen mukaisessa tilassa. Museo -videoteos koostuu Hiekan taidemuseon etelään päin suuntautuvista ikkunoista, joita peittävät auringonvalolta suojaavat verhot ja suojakalvot. Galleria on kuvattu Galleria Saskiassa, jonka ikkunoista avautuu näkymä kadulle, bussipysäkille ja kirkkopuistoon. Keittiö -teos muodostuu asuintilan keittiöikkunan näkymistä ja vähäisistä tapahtumista pihalla ja vastapäisessä rakennuksessa. Toinen asunto -teos on epätarkka näkymä erään toisen talossa sijaitsevan asunnon ikkunoista.

Kukin teos keskittyy ikkuna-aukkoihin ja niiden muodostamiin näkymiin ja valoon, katsoja voi samaistua paikallaanpysyvään rakennukseen ja sen näköaloihin. Ikkunat rajaavat näkymät maalauksenkaltaisiksi aukoiksi ulkopuoliseen maailmaan, ikkuna-aukkoja kuvaavat videoprojisoinnit muodostavat aineettomia maalauksia valolla. Tapahtumat ovat vähäisiä ja lähes olemattomia; Toinen asunto -teoksessa tapahtuminen rajautuu abstraktien värikenttien kohinaan ja valon liikkeeseen. Museo -teoksessa kuva liikkuu abstraktion ja esittävän kuvan välisellä alueella.


Teoksen toteutukseen ovat osallistuneet Alasinmedian Ville-Veikko Heinonen ja Pro Av Saarikon Jorma Saarikko.

Teokset