Juha Metso  -tunteella liikkeellä 2016
Loading…

Juha Metso: Juha Metso -tunteella liikkeellä 2016

Avainsanat: art, juha metso,taide, valokuvataide, tunnetila, lumisade, ilmastonmuutos, vaisto, ihminen, eläin, voodoo, punk, peukaloiset, putin, neuvostoliitto, venäjä, sota, rauha, karjala,
Juha Metso
Tunteella liikkeelä

Valokuvaaja Juha Metso on suurelle yleisölle tuttu sanomalehtien valovoimaisena uutiskuvaajana. Usein hänen kuvistaan löytyy humoristinen näkökulma. Juha Metso (s. 1965) valmistui artenomiksi Lahden Muotoiluinstituutin valokuvauksen koulutusohjelmasta 1991. Sen jälkeen hän on pitänyt yli 40 omaa valokuvanäyttelyä ja osallistunut yli 50 kotimaiseen ja kansainväliseen ryhmänäyttelyyn. Juha Metso on voittanut Suomen Lehtikuvaajat ry:n Vuoden reportaasi -palkinnot 2000 ja 2004 ja Vuoden lehtikuvaaja –palkinnon vuonna 2000. Vuoden 2013 henkilökuva –palkinto Metsolle myönnettiin näyttelijä Ville Haapasaloa esittävästä valokuvasta.

POPULAARIKULTTUURIN AHKERA DOKUMENTOIJA

Juha Metson kuvauskohteina on ollut myös runsaasti populaarikulttuurin suomalaisia ja kansainvälisiä tähtiä kuten rockmuusikoita, näyttelijöitä, taiteilijoita ja poliitikkoja mm. B.B. King, Depeche Mode, Annie Leibovitz, Tina Turner, Johnny Winter, Lemmy Kilmister, Vladimir Putin. Sielun Veljien keikkakuvista kootun kuvajulkaisun hän valmisti yhdessä musiikki- toimittaja Vesa Sirenin kanssa, Ville Haapasaloa esittelevien usean julkaisun kirjoittajana on ollut rockmuusikko ja kirjailija Kauko Röyhkä. Riipaisevan todenmukaiset, kaunistelemattomat kuvasarjat mm. Juice Leskisestä, Kauko Röyhkästä, Kari Peitsamosta, Ville Haapasalosta, Ismo Alangosta ja Veikko Lavista ovat esimerkkejä Metson tarkkanäköisestä ilmaisusta. Monet niistä ovat päätyneet levyalbumeiden kansiin.

”Mä olen tunnetilafriikki ja tutkin ihmisen ilmeitä. Ihan pieniä. Koko ajan haen sitä, mitä ihminen välittää, kun me kohdataan. Kuvaaminen on vuorovaikutusta. Ei ole eroa sillä ketä kuvaan. Tavallaan kuvaan itseäni. Tärkeätä on, kuinka löytää luottamuksen.” kertoo Juha Metso kuvauksessaan Hannu Vanhasen artikkelissa tämän näyttelyn julkaisussa.

VALOKUVAUKSEN KAMELEONTTI

Juha Metsoa on mahdotonta määritellä valokuvauksessa yhden genren toimijaksi. Jos kutsut häntä kuvajournalistiksi, hän kieltää tämän. Luontokuvaajanakaan hän ei ole perinteinen, vaikka hän on kuvannut luontoa jo 1970-luvulta lähtien. Metso ei toimi minkään lehden palkkalistoilla uutiskuvaajana, joten lehtikuvaajaksikaan häntä ei voi nimittää. Riippumattomana valokuvaajana Juha Metso toimii omilla ehdoillaan ja taiteilijana itseään kuunnellen.

Uutis- ja kuvareportaasit ovat vieneet hänet vieraiden kulttuurien maista mm. Afganistaniin ja Etiopiaan. Vuonna 2013 hän matkusti Afrikan Beniniin muutamaksi kuukaudeksi kuvaamaan omaehtoisesti mm. voodoo-uskonnon rituaaleja sekä paikallista elämäntapaa. Venäjää Juha Metso on kuvannut vuosikymmeniä, mm. rajantakainen Karjala –aiheita. Metson valokuvissa ihminen ja paikalliskulttuurin historia käyvät dialogia keskenään.

Kuvajulkaisut, joita hän toteuttaa yhdessä ansioituneiden kirjoittajien kanssa, ovat pohdiskelevia kuvaesseitä, lyhyehköjä kuvatarinoita, ja tekstit niiden rinnalla itsellinen kertomuksensa. Toisin kuin uutisointien kuvateksteissä ei Juha Metso omissa kuvajulkaisuissaan käytä kuvatekstejä eikä nimeä erikseen kuvaamiaan henkilöitä. Näyttelyjen yhteydessä käytäntö vaihtelee. Juha Metso pyrkii enemmän kuvaamaan ilmiötä kuin yksilöä.

Juha Metso on toiminut useissa taiteilijaryhmissä 1990-luvulta alkaen. Kotkalaiset Taideahtaajat ja Jätkät saivat ennen vuosituhannen vaihdetta näkyvyyttä performansseilla ja näyttelyillä. Tänä päivänä Juha Metso kuvaa, editoi, soittaa punkkia ja esittää performanssia PeukaLoiset-ryhmässä.

VALOKUVATAITEILIJA

Juha Metso on omaksunut valokuvaukseensa omasta vapaan taiteen tuotannostaan keskeisiä metodeja, asenteita ja arvoja sekä uskon omakohtaisen ilmaisun vaikuttavuuteen. Valokuvaajana ja taiteilijana hän asettaa itsensä alttiiksi erilaisille tilanteille. Jo varhain hän otti käyttöön tavan asettua julkisessa tilassa makuulle ihmisten joukkoon, nähdäkseen sen vaikutuksen ihmisiin. Hän on tehnyt niin eri paikoissa kuten Venäjän Säkkijärven raitilla tai New Yorkin päärautatieasemalla, tehden siitä performanssia tai valokuvaten tilannetta.

Juha Metso sai kutsun osallistua toisena kahdesta suomalaisesta valokuvaajasta syksyllä 2015 New Yorkissa järjestettyyn kansainväliseen ilmastonmuutostapahtumaan Creative Climate Awards. Hän vei sinne 2014 valmistuneen, vapaata valokuvataiteellista tuotantoaan edustavan kuvasarjansa Jää-Jää/Ice-Stay/Eis-Bleib. Cinematograafisesti toteutettu apokalyptinen sarja pohtii maailmaa ikuisen lumen ja jään paikkana. Samalla sen kuvasto ammentaa suomalaisuuden ikoneista.

KAIKKI TAI EI MITÄÄN -PERSOONA

Näyttelyn julkaisussa Tunteella liikkeellä – Valokuvaaja Juha Metso toimittaja Riitta Raatikainen luonnehtii valokuvaajaa: ”Osa Metson Karjala-aiheista vaikuttaa tutuilta ja ennen nähdyiltä: lintalleen taipuneet hirsirakennukset, lahoavat pärekatot, lapset, kissat ja auringossa kimalteleva vesi voisivat kuulua yhtä hyvin mihin tahansa Suomen kolkkaan. Silti katsoja ymmärtää, että nyt ollaan toisella maaperällä, eikä sen aistiakseen tarvitse nähdä kyrillisiä kirjaimia kioskin hintalapuissa. Ilmansuunnat on kirjoitettu materiaaleihin, ikkunaverhoihin ja mummojen mekkokankaisiin. Ne näkyvät autoissa ja panssarivaunuissa, aseissa ja patsaiksi jähmettyneissä sotilaissa.”

Riitta Raatikaisen mielestä Juha Metson valokuvakirjoissa ”taiturimainen, itsenäinen valokuvaajan työ yhdistyy kiinnostavaan sekoitukseen klassista matkareportaasia ja madventures-seikkailua”. Raatikainen kirjoittaa: ”Arkipäivän dokumentaristi Juha Metso on eeppinen tarinankertoja, joka tuo katsojien eteen peittelemättömiä ja karun kauniita näkymiä ihmisyyden kaikkiin kerroksiin, ihmisten kuoriin yhtä uteliaan intohimoisesti kuin kuorten sisälle.”
Samassa julkaisussa tietokirjailija Hannu Vanhanen kertoo Metson kasvusta valokuvaajana seuraavasti:.” Juha Metso on monisärmäinen kaikki tai ei mitään –persoona. Hänen sanoihinsa ja kuviinsa voi luottaa. Eri kuvaustilanteissa hän vaihtaa habitustaan kuin kameleontti. Hän raivaa tiensä kuvattaviensa luo, ja tarkkailee samalla heitä herkästi. Mitään ei jää häneltä huomaamatta. […] Metson valokuvailmaisu puhuttelee katsojaa suoraan. Kuvissa on nupit kaakossa.”
Näyttelyssä on esillä reilusti toista sataa Juha Metson teosta vuosilta 1986-2015 sekä taiteilijan omakuvavideo ’Metso on Metso’ (2016).

Tunteella liikkeellä - Emotion in Motion
Valokuvaaja Juha Metson retrospektiivi

30.1. - 15.5.2016 Salon taidemuseo Veturitalli
26.11.2016 - 5.3.2017 Lappeenrannan taidemuseo

Kaksi suomalaista taidemuseota, Lappeenrannan taidemuseo ja Salon taidemuseo Veturitalli, toteuttavat yhteistyössä merkittävän suomalaisen valokuvaajan Juha Metson retrospektiivisen näyttelyn 2016 - 2017. Tunteella liikkeellä - Emotion in Motion -näyttely on esillä ensin Salon taidemuseossa ja myöhemmin Lappeenrannan taidemuseossa. Kyseessä on kotkalaisen Juha Metson (s. 1965) ensimmäinen takautuva museonäyttely. Metson tuotantoa on aiemmin esitelty paljon ympäri maailmaa lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä paitsi kotimaassa mm. New Yorkissa, Berliinissä, Rio de Janeirossa ja Pietarissa.

Näyttely kokoaa yhteen energisen Juha Metson tuotannon monipuolisuuden. Laaja kokonaisuus sisältää noin 150 valokuvasta, kuvasarjoista, installaatioista ja performanssivideoista ja musiikkivideoista 1980-luvulta alkaen, neljältä eri vuosikymmeneltä. Juha Metson omakuvaan taiteilijana voi tutustua näyttelyyn tuotetun 17 minuuttia kestään videon ´Metso on Metso´ välityksellä, jonka taiteilija on itse käsikirjoittanut ja ohjannut.

Juha Metso on kuvannut yli 60 maassa, varsinkin itärajan takana Karjalassa ja syvällä Venäjällä, mutta myös Afrikassa ja Afganistanissa. Hän on kuvannut useille suomalaisille medioille Helsingin Sanomista Suomen Kuvalehteen. Tilattujen reportaasien rinnalla on aina kulkenut Metson oma taiteellinen tuotanto, jota näyttely myös monipuolisesti esittelee. Esimerkkinä siitä on vuonna 2013 valmistunut Juha Metson taidesarja Jää-Jää. Valokuvasipa Juha Metso mitä tahansa - ihmisiä, luontoa, eläimiä, maisemaa - hän täsmentää ilmaisevansa valokuvissaan ennen kaikkea kohteensa luonnetta, ja jokainen kuva ilmentää myös häntä itseään. Usein hänen valokuviinsa sisältyy vahvoja tunnetiloja, komiikkaa ja itseironiaa.

Juha Metso on tunnettu myös hyvin laajasta kirjatuotannosta. Kirjojen kuvien voi katsoa sijoittuvan reportaasien dokumentoivan kuvauksen ja taiteellisemman tuotannon välimaastoon. Useiden kirjojen aiheina ovat Metson tuntemat muusikot ja taiteilijat (mm. Ville Haapasalo, Kari Peitsamo, Juice Leskinen, Miina Äkkijyrkkä, Sielun Veljet -yhtye) ja toisinaan kirjat kertovat Metsoa kiinnostaneesta alueesta ja sen ihmisistä, kuten Benin ja voodoo tai luovutetut alueet Suursaari ja Karjala. Metso on tehnyt kirjoja yhteistyössä monien kirjoittajien kanssa, kuten Vesa Sirén, Esa Kero, Juha Vakkuri, Jaakko Heinimäki, Ari Lahdenmäki ja Kauko Röyhkä. Vuonna 2014 Suomen Lehtikuvaavat ry jakoi Juha Metsolle Vuoden 2013 Henkilökuva -palkinnon näyttelijä Ville Haapasaloa esittävästä valokuvasta.

Näyttelyyn liittyy Lappeenrannan taidemuseon ja Salon taidemuseon kustantama julkaisu Juha Metso, Tunteella liikkeellä - Juha Metso, Emotion in Motion. Siihen ovat artikkelit kirjoittaneet valokuvauksen asiantuntijat, toimittaja FM Riitta Raatikainen ja yhteiskuntatieteiden tohtori Hannu Vanhanen. Lue lisää julkaisusta

Aloite näyttelyn toteuttamisesta syntyi Salon taidemuseossa, joka on nostanut vuodesta 2004 lähtien ohjelmistoonsa runsaasti valokuvan nimekkäitä tekijöitä Josef Koudelkasta Nick Brandtiin ja Hannes Heikuraan, tavoitteenaan valokuvataiteen ja kuvajournalismin edistäminen. Kaakkois-Suomen aluetaidemuseona Lappeenrannan taidemuseo on ollut mukana vastaamassa näyttelyn sisällöstä ja kuratoinnista vastasi museon intendentti Leena Räty.

Taiteilijan teoksia