Loading…

Kerrokset 2009

Henrietta Lehtonen
Videoinstallaatio, Pirkanmaan triennaale, Kustaa Hiekan taidemuseo. Kuvat ovat stillkuvia installaation videomateriaalista, mukana myös kuva installaatiosta museotilassa.

Teos Kerrokset näyttää videotekniikan keinoin Kustaa Hiekan taidemuseorakennuksen kolme ensimmäistä kerrosta, välipohjien läpi on tehty kuvaamalla aukot. Alimmassa kerroksessa on kuvataiteilija Henrietta Lehtosen työhuone. Toisessa kerroksessa, heti työhuoneen yläpuolella, sijaitsee Galleria Saskia. Suoraan gallerian yläpuolella on Kustaa Hiekan taidemuseo. Videoinstallaatio Kerrokset on esillä Hiekan taidemuseon näyttelysalissa, jonka lattian läpi katsojat voivat nähdä.

Ensimmäinen kerros, taiteilijan työhuone. Tila on kellari- ja autotallitilaa, lattia on betonia. Tässä tilassa taiteilija suunnittelee teoksiaan ja toteuttaa niitä. Taiteilija voi saada ideoita joihinkin taideteoksiinsa tässä tilassa, toisaalta ideoita saattaa syntyä myös missä tahansa muualla rakennuksen ulkopuolella. Yleensä taiteilija näkee tässä tilassa taideteoksensa ensimmäisen kerran. Joskus taiteilija tekee taideteosta varten työhuoneellaan vain luonnoksia ja teos toteutetaan jossakin muualla, rakennuksen ulkopuolella.

Toinen kerros, taidegalleria. Gallerian lattia on linoleumia. Taiteilija rakentaa näyttelyn tekemistään taideteoksista. Taiteilija näkee taideteoksensa ensimmäisen kerran näyttelytilassa. Näyttelyvieraat näkevät näyttelytilan. Näyttelyvieraat näkevät taideteokset ensimmäisen kerran, teoksista keskustellaan. Näyttelyvieraat ja taiteilija saattavat tavata toisensa. Taiteilija kuulee näyttelyvieraiden mielipiteitä taideteoksistaan. Näyttelyvieraat näkevät toisensa.

Kolmas kerros, taidemuseo. Taidemuseon lattia on kokolattiamattoa ja parkettia. Taidemuseolla on kokoelma taideteoksia, museon henkilökunta huolehtii taideteoskokoelmasta ja taidemuseosta. Tutkijat tutkivat taideteoksia ja kirjoittavat tutkimuksia, konservaattorit konservoivat taideteoksia. Näyttelyvieraat näkevät taideteokset taidemuseon näyttelyssä, jonka taidemuseon työntekijät ovat koonneet. Näyttelyvalvojat näkevät näyttelyvieraat. Näyttelyvalvojat suojelevat taideteoksia näyttelyvierailta. Näyttelyoppaat kertovat taideteoksista näyttelyvieraille.

avustajat: Mikko Marjamäki, Tampereen nykytaiteen museo / Naoko Ishikawa, Japani /
Liisa Rintala, Sisko Nieminen, Ari Numminen, Kustaa Hiekan taidemuseo / Ville Heinonen, Alasin Media Oy
Avainsanat: video, installaatio, videoinstallaatio, video installation

Teokset