Hannamari Matikainen

s. 1976, Tampere
Visual Artist, Graphic Artist/Printmaker
Residence: Tampere

Contact information

Artist’s Statement

"Tamperelainen Hannamari Matikainen (s. 1976) luo kuvamaailmaa, jossa yksittäiset teokset ovat hahmoja jatkuvasti laajenevasta kokonaisuudesta. Hän kuvittaa todellisuutta, joka on olemassa saduissa, unissa ja mielikuvituksessa.

Hänen maailmassa jokainen on muotopuoli ja epätäydellinen. Hänen otuksensa ovat kuvia hirviöistä, mutta kilteistä, sympaattisista ja ujoista hirviöistä. Hän ei kuvita julmuutta tai pahuutta, ei edes leikkinä. Hän antaa mahdollisuuden ihastua ja samaistua hirviöihin.

Hän onnistuu tavoittamaan lapsuuden tunnelman. Hän tekee sen siten, että aikuinen katsoja pystyy sitä ymmärtämään. Samaistuminen on tärkeintä. Matikaisen satuolentoja ei ole tarkoitus ohittaa ilman vahvoja mielikuvia hahmojen olemuksesta.

Lämpimästi kuvattu rujous ja ulkopuolisuus syventävät hahmojen tarinaa ja tekevät niistä yksilöitä. Ne tarjoavat samaistumispintaa, mutta eivät vetoa imelästi emootioihin.

Matikainen onnistuu hämmästyttävän hyvin välttämään kaikenmoisen siirapin jalostamalla rumuuden niin pitkälle, että se näyttäytyy aidosti kiinnostavana.

Pelko on suhteellista ja Matikaisen muotopuolet eläimet eivät ole luotaantyöntäviä. Ne koukuttavat katsojan etsimään tuttuja piirteitä ja peilaamaan niihin itseään."

Veikko Halmetoja

Current information

Uusimmat teoskuvat, CV ja tiedot näyttelyistä löytyvät kotisivulta osoitteesta www.hannamarimatikainen.com.