Aares Salli

Perustiedot

s. 1914, Vaasa – k. 2009

Oma esittely

2009:

Tärkeää on lähteä luonnon vaikutuksesta. Tekotavan ja materiaalit voi valita sen mukaan mikä tuntuu itselle sopivalta. Lopputulokseen vaikuttaa sommittelu ja kokonaisnäkemys.

Ostin mökkitontin keskellä Merenkurkkua olevalta isolta saarelta. Sinne nousi talviasuttava kesähuvila. Mökkini vieressä oli saaren erään asukkaan autoromu- ja konekokoelma. Saaren asukkaat pitivät sitä vain romukasana. Se osoittautui kuitenkin mainioksi lähtökohdaksi talvisille maalauksille. Kymmeniä vuosia vanha kokoelma puhui jotain muuta kuin nykykieltä. Hylätyillä romuilla on oma ilmeensä, joka kiinnostaa minua edelleen.


Runo, noin v. 2000:

Miksi kiire aina mulla
Kuvata on tuota
Talven lunta
Kimallusta kauneutta?

Vain hetken jaksaa
Hanki hohtaa
Kohta kuuralumi muisto vain
Loskasäätä räntälunta
Oikukas on talven tie.

Jälleen pakkasyö
Tähdet öisen taivaan syttyy
Hanki jäätyy kimaltaa
Revontulet pohjoisessa jälleen
Talven valtaa loimuaa.

Ystäviä ja taiteeni tukijoita kiittäen.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Aares Salli, 2009:

Vapaus
Pysähtyminen
Katse etäisyyksiin
Katse lähimpään
Katse yli tilapäisen ja hetken

Metsien, jokien ja järvien läheisyys
Kestäisimmekö sitä loputtomasti?

Mielikuvituksen lähtö uusiin maailmoihin
Riippumattomuus paikasta ja ajasta

Uusien ideoiden herääminen
Herääminen rakkaimpani kanssa

Talven lumi peittää mustan pahan maan
siksi se valkeudessaan on niin kaunis.

Bio

AARES SALLI – LUONNON JA JATKOSODAN KUVAAJA

Taidemaalari Aares Salli täytti 93 vuotta elokuussa 2007 eikä vielä ollut kadottanut luomisvoimaansa. Hän maalasi joka päivä ateljeessaan Espoon Viherlaaksossa. Hän ei tarvinnut lukulaseja. Automatkoista Merenkurkkuun hän luopui vasta 90-vuotispäivänsä kynnyksellä. Sitä ennen hän kävi kolme-neljä kertaa vuodessa maalaamassa huvilallaan Björköbyssä, Vaasan ulkosaaristossa. Aikaisempina vuosikymmeninä hän maalasi myös Sulkavalla. Hän jaksoi edelleen tehdä omakotitalonsa lumityöt.

Nuorena miehenä 1930-luvulla hänellä oli tapana meloa kanootilla Vaasasta Björköbyhyn (40 km) maalaamaan. Hän ylitti kanootilla kerran myös Merenkurkun.

Aares Salli syntyi Vaasassa 21.8.1914 Eino (oik. Gerhard Einar) ja Elin Sallin perheeseen. Aareksen nuorempi veli Aias oli myös lahjakas taidemaalari, mutta kouluttautui diplomi-insinööriksi.

Aares Sallin äiti Anna Elin, o.s. Skogberg, toimi liikkeenharjoittajana. Eino-isä oli Vaasa-lehden (nyk. Pohjalainen) toimittaja ja kansakoulunopettaja. Eino Salli harrasti purjehdusta ja partiotoimintaa; hän mm. perusti poikalippukunnan Vaasan Metsäveikot. Aares teki isänsä kanssa hiihto- ja patikkaretkiä luonnossa 1920-luvulla. Jo silloin hän alkoi kuvata luontoa piirtämällä ja maalaamalla. Eino Salli kuoli kuitenkin varhain keuhkokuumeeseen vuonna 1926 ollessaan 42-vuotias.

Vuonna 1956 Aares Salli avioitui Anelma Kataisen kanssa. Avioliitosta syntyi kolme lasta: Arto, Teija ja Eero. Vuonna 2006 Aares ja Anelma Salli viettivät kultahääpäiväänsä.

Maalaamisen Aares Salli aloitti jo 15-vuotiaana. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1935 hän muutti Vaasasta Helsinkiin opiskelemaan Taideteolliseen keskuskouluun (1938–41). Talvisodan alkaessa Salli lähetettiin upseerikouluun Niinisaloon. Sodan jälkeen hän opiskeli Suomen taideakatemian koulussa (1946–49) ja myöhemmin useaan otteeseen Pariisissa (Académie André Lhote 1950, -52 ja -54). Taiteilija debytoi Helsingissä 1949.

Salli valmistui kuvaamataidon opettajaksi, mistä tehtävästä hän jäi eläkkeelle vuonna 1976 toimittuaan opettajana noin 30 vuotta. Sen jälkeen hän omistautui kokonaan taiteelliselle työlleen. Hänen ensimmäiset maalauksensa ovat vuodelta 1929. Niitä on yhä hänen ateljeekodissaan.

Suomen talvi- ja jatkosodasta Salli palasi reservin vänrikkinä. Erityisesti jatkosodan vuosina häntä innoitti sodan hektisten tilanteiden kuvaaminen. Rintamalla hänellä oli aina mukana piirustuslehtiö ja kynät repussaan. Sotatilanteista syntyi piirustuksia ja maalauksia, joista useimmat ovat saaneet paikkansa Pohjanmaan museossa Vaasassa. Hän lahjoitti museolle vuonna 2006 yhteensä 42 piirustusta ja kaksi maalausta.

Sotapiirustuksissa ja -maalauksissa Salli on kuvannut mm. kaatuneita, tulipaloja, raunioita, tykistön ampumakohtauksia ja korsuelämää. Kuvauksissa on myös rentouttavia hetkiä, kuten kortinpeluuta, teatteria, karikatyyrejä yms. Vuonna 2004 sotaveteraani Aares Salli julkaisi taidekirjan ”Sallasta Karjalankannakselle – jatkosota tekstein ja piirroksin”, johon on sisällytetty useimmat hänen sota-aiheisista piirustuksistaan. Suurin osa alkuperäisistä töistä on hiilipiirustuksia vuosilta 1941–44. Niiden pohjalta Salli maalasi öljyväritöitä vuonna 1997.

Aares Salli piti lukuisia taidenäyttelyitä useilla paikkakunnilla. Kotimaan lisäksi hänellä on ollut näyttelyitä myös Pariisissa ja Genevessä. Hänen maalauksensa ovat kiinnostaneet yleisöä. Niitä on hankittu runsaasti somistamaan yritysten edustustiloja ja julkisia tiloja sekä yksityishenkilöiden olohuoneita. Salli on niittänyt mainetta erityisesti lumen ja metsän kuvaajana. Hän sanoikin kerran: ”Lumessa minua kiehtoo sen keveys ja valo, lumen valo”. Myös talviteloillaan olevien autovanhusten kuvaaminen on herättänyt ansaittua huomiota. Vanhat lumiset mersut ovat tehneet hyvin kauppansa taidenäyttelyissä. Aares Sallia pidetään ekspressionistina, etevänä värien käyttäjänä ja talvisten maisemien kuvaajana. Hän on kuvannut myös muita aiheita, kuten merimaisemia. Muotokuvilla on erityinen asema hänen tuotannossaan. Taiteilijan puoliso Anelma Salli on ikuistettu moniin tauluihin.

Aares Salli oli mukana Skogbergin sukuseuran toiminnassa alusta alkaen. Hän halusi tukea seuran toimintaa luovuttamalla yhden Pariisin taidenäyttelyssä olleista maalauksistaan seuran käyttöön. Tästä Sulkavalla vuonna 1987 tehdystä maalauksesta, jonka nimi on ”Huhtikuun aurinkoa”, tehtiin digitaalisella kuvamenetelmällä kankaalle laminoituja taidejäljennöksiä. Niitä ostettiin moneen Skogbergin suvun kotiin. Toimistaan sukuseuran päämäärien edistämiseksi hänet nimettiin seuran kunniajäseneksi vuonna 2000.

Aares Sallin kotisivut löytyvät osoitteesta www.ateljeesalli.net

Kirjoittanut Rainer Skogberg
Aares Sallin serkku

Lisätietoja antoi Teija Salli