Tietoa sivustosta

Kuvataiteilijamatrikkeli on Suomen Taiteilijaseuran julkaisema hakemisto suomalaisista ja Suomessa työskentelevistä ammattikuvataiteilijoista. Mukana on yli 2000 nykytaiteilijaa. Matrikkelin tarkoitus on edistää suomalaista kuvataidetta ja tehdä taiteilijan työtä näkyväksi.

Matrikkelin taiteilijasivujen tiedot perustuvat taiteilijan omaan ilmoitukseen ja taiteilijat vastaavat itse omien sivujensa sisällöstä.

Suomen Taiteilijaseura painatti ensimmäisen taiteilijamatrikkelin vuonna 1926. Painettu matrikkeli, eli Kuvataiteilijat-teos, julkaistiin myös vuosina 1943, 1962, 1972, 1979, 1986, 1991 ja 2004. Vuodesta 2010 alkaen kuvataiteilijamatrikkeli on julkaistu verkossa. Nykyisen verkkomatrikkelin tiedot pohjautuvat osin aiemmin painettuihin teoksiin.

Kuvataiteilijamatrikkeli sisältää monipuolista tietoa ammattimaisesti työskentelevistä ja työskennelleistä taiteilijoista. Tietokannasta voi etsiä taiteilijoita ja taideteoksia: mukana on myös tietoa Suomen taidehistorian keskeisistä kuvataiteilijoista. Taiteilijoiden esittelysivut sisältävät tietoa kuvataiteilijoiden työskentelystä, teoksista ja taiteellisesta toiminnasta. Matrikkeliin kerätyt tiedot auttavat myös teosten hankinnassa.

Matrikkeliin hyväksytään ammattikuvataiteilijoita, ja siihen voivat liittyä ilman erillistä hakemista kaikki Suomen Taiteilijaseuran jäsenliittojen – MUU ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto ja Valokuvataiteilijoiden liitto – jäsenet.

Mikäli taiteilija ei ole minkään edellä mainitun liiton jäsen, hän voi hakea kuvataiteilijamatrikkeliin lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen Suomen Taiteilijaseuralle. Ammattitaiteilijana toimimista osoittavat mm. taidekoulutus, myönnetyt taiteilija-apurahat, teokset kokoelmissa tai julkisissa tiloissa, näyttelytoiminta sekä muu ammattitasoiseksi arvioitu taiteellinen toiminta. Hakemukset käsitellään kahdesti vuodessa: seuraavan kerran matrikkeliin voi hakea 30.4.2020 mennessä.

Tiedustelut:
Ks. yhteystiedot  ja usein kysyttyä