Pauli Ahopelto

s. 1969, Tampere
Kuvataiteilija, Tilataiteilija, Valokuvataiteilija, Ympäristötaiteilija, Äänitaiteilija, (monitaide)
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Oma esittely

Tila, aika ja ympäristö kiinnostaa! Ja ihminen.
Näytä biografia

Bio

Olen toiminut n. vuodesta 2000 monitaiteen alueella. Olen käyttänyt usein tilataiteilijan ammattinimikettä. Lähtökohtana on ollut tuottaa ja tehdä mm. installaatioita ihmisille. Monitaiteellisin keinoin. Olen mukana myös aktiivisesti taiteilijajärjestötoiminnassa.

TILAN EHDOILLA
Teosvälineinäni on monentyyppiset materiaalit, kuten metallit, purku- ja kierrätysmateriaalit, päreet ja puu. Tekniikoina käytän kuvanveistoa, maalausta, projisointia, mosaiikkia sekä valokuvausta. Ja usein myös ääntä. Lähtökohtana on toimia ympäristön ja tilan ehdoilla. Olen helsinkiläinen, mutta työskentelen myös Valkeakosken Tarttilassa, satavuotiaalla vanhalla työväentalolla.

KAUAN SITTEN
Valmistuttuani v. 2000 näyttelyideni teemana oli useita vuosia muovinen kertakäyttökulttuuri ja markkinavoimat. Lopputyönäni jäljensin toritaide-teemasta massoittain maalauksia installaatioksi. Myöhemmin tein mm. tavarataloista otetuista valokuvista kiiltävän muovisia, tuotteenomaisia objekteja. Ne ilmensivät urbaania ajankuvaa olemuksellaan. Äänimaisemia ja mediataidettakin tuli tehtyä aktiivisesti.

VIIME AIKOINA
Äänitaide kulkee vahvasti mukana, mutta uusimmissa teoksissa olen lähtenyt vanhojen rakennusmateriaalien jäljille. Vastakohtana aiemmalle muovisuudelle ja myöhemmälle kylmälle metallille aloin etsiä luonnonmateriaalien orgaanisuudesta aikakerroksia ja visuaalisia viestejä. Näihin uusiin aiheisiin, joissa käytän esimerkiksi kierrätyspuuta ja päreitä olen löytänyt uudenlaisen olemuksen, jota ei tavoita teollisesti jalostetuista materiaaleista. Teoksissani en yleensä lähesty ympäristöamme, rakentamiskulttuuriamme ja -tapojamme provokatiivisesti tai leimaavasti. Lähtökohtana on inhimillinen perspektiivi, aikakerrokset ja sen peilautuminen valikoiduista ja työstetyistä elementeistä. Esimerkiksi kaupunkiteokseni #Ovipeili on veistetty ikivanhoista puupeiliovista. Ovet olivat installoituna Ruoholahden Villojen (Kamppi, rak. 1883) aidalla kevääseen 2016, josta se siirrettiin Näkymä2016-näyttelyyn Akaaseen.

IDEOITUJA OTOKSIA
Tilataidetyöskentelyn ohella ikuistan valokuvaten sekä sekatekniikoin erilaisia rakennettuja pintoja. Nämä otokset ovat ikäänkuin pieniä kosmoksia tai maisemallisisuuksia katoavilta pinnoilta. Kesällä 2016 teoksiani näistä teemoista oli esillä mm. Laurinmäen Torpparimuseolla Janakkalassa sekä Näkymä2016-näyttelyssä Akaassa. Lisäksi tuotan Valkeakoskella Tarttila Jazzia sekä kokeellista KinoTarttila -lyhytelokuvatapahtumaa (yhteistyössä FutureShortsFinland). Näyttelyissäni Lapinlahden sairaalan Kuja- ja Käytävägallerioissa 2018 oli esillä mm. uusia puu- ja päreteoksiani. Jee!