Airi Kianto

Perustiedot

Kuvataiteilija

Oma esittely

Airi Kianto taiteestaan: Kuvataiteilijan ammatillinen tyylikehitys ja elinikäisen oppimisen ihanne. ”Sisäinen tarve muuttaa lähiympäristöä, kouluttaa ja kehittyä kuvantekijänä”, kuvataitelija Airi Kianto Rantasalmelta. ”Maalaaminen ja kuvien teko on osa suurempaa visuaalista ympäristöä, tapa vaikuttaa ympäröivää elämää kuvien kautta”.
Kuvataideammatin ydinosaaminen on piirtämisen ja maalaamisen taito. Perustaito on hankittu vuosien pitkäjänteisellä harjoittelulla. Huipputeoksen syntymiseen tarvitaan kuvantekijän henkilökohtaista kokemusmaailmaa, kädenjälkeä.
Työhuone Rantasalmella ja Espoossa. Kuvataide on elämäntyöni. abstrakti-maalaukset, kasvotutkielmat ovat usein maalausteni aiheina. Vesiohenteiset öljyvärit soveltuvat parhaiten toteuttamaan aiheeni. Mielestäni abstrakti taide parhaiten tuo esiin kuvataiteilijan oman tyylin. abstraoinnilla esittävä aihe vähä kerrassaan pelkistyy ja häviää lopulta kokonaan. Lopputuloksena on puhdas teos, maalaus tai veistos.
Maalauksen sanoma, pienikin teos on kuin puhe jossa peruselementit. Teoksen sanoma, tunnelma, värit, liike ja muoto käyvät keskustelua muodostaen harmoonisen kokonaisuuden.
Näytä biografia

Bio

Airi Kianto,  Kuvataiteilija k.2020

öljyvärityöt, guassi, muotokuvamaalaus, kuvanveisto.

Asui ja työskenteli Rantasalmella ja Espoossa.
Työskenteli kuvataideopettajana yläasteella ja lukiossa.

Koulutus

Taideteollinen yliopisto
Kankaanpään taidekoulu
Helsingin piirustuslaitos

Osallistuminen lukuisiin yhteisnäyttelyihin

Yksityisnäyttelyt
Seinäjoki Taidehalli
Hämeenlinna Paperihuone,
Savonlinna taidemuseo
Mikkelin taidemuseo
Mikkelin kirjasto
Galleria Ari Rantasalmi

Näyttelyitä:

Punkaharju, Cafe Rantakivi 2011.

Yksityisnäyttely Seinäjoen kaupunki Taidehalli /Studio13.8-11.9 2011

Osallistuminen Portugalin Portossa BELA-biennial 2012

Biennale International de Palermo. Italia. 10.01-03.2.2013

Yksityisnäyttely. Aavikkolaaksi. Galleria Saima. 20.3-7.4.2013

Taiteilijalla oli sisäinen tarve muuttaa lähiympäristöä, kouluttaa ja kehittyä kuvantekijänä. Hänelle maalaaminen ja kuvien teko oli  osa suurempaa visuaalista ympäristöä, tapa vaikuttaa ympäröivää elämää kuvien kautta.

Kiannolle kuvataiteilijan ammatin ydinosaaminen on piirtämisen ja maalaamisen taito, joka oli hankittu vuosien pitkäjänteisellä harjoittelulla. Huipputeoksen syntymiseen tarvitaan kuvantekijän henkilökohtaista kokemusmaailmaa, kädenjälkeä. Abstraktit maalaukset, kasvotutkielmat olivat usein maalausten aiheina ja vesiohenteiset öljyvärit soveltuivat parhaiten toteuttamaan aiheet. Airi Kiannon näkemyksen mukaan  abstrakti taide parhaiten toi esiin kuvataiteilijan oman tyylin. Taiteilijan sanoin "Abstrahoinnilla esittävä aihe vähitellen pelkistyy ja häviää lopulta kokonaan. Lopputuloksena on puhdas teos, maalaus tai veistos. Maalauksessa tärkeää on sanoma, pienikin teos on kuin puhe jossa peruselementit. Teoksen sanoma, tunnelma, värit, liike ja muoto käyvät keskustelua muodostaen harmonisen kokonaisuuden."