Anja Rahola

Perustiedot

s. 1944, Pori (Helsinki)
Kuvataiteilija

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 040 833 7070

Oma esittely

Työskentelytapani

Pohdiskelen asioita ja työstän ajatuksiani usein kävelylenkeillä. Haluaisin ilmaista itseäni myös kirjallisesti, mutta en löydä aina oikeita sanoja ja niinpä yritän kuvataiteen keinoin.
Monet näyttelyistäni ovat syntyneet siten, että olen innostunut tietystä teemasta. Teen sitten näyttelyyn tulevat työt jollain lailla tuossa teemassa pysyen, mutta kuitenkin yrittäen lähestyä sitä eri tavoin, välillä vähän irrotellen.

Pääasiallisin tekniikkani on ollut öljyväri pellavakankaalle. Värin levittämiseen käytän sekä palettiveistä että sivellintä ja pyrin suunnittelemaan monikerroksisen työn etukäteen. Työni ovat melko abstrakteja, joissa väreillä ja niiden välisillä suhteilla on tärkeä rooli.

Olen innostunut myös kokeilevasta taiteesta ja valmistanut perinteisiä tekemisen rajoja rikkovia teoksia. Haluan kokeilla uusia materiaaleja ja yhdistää tarvittaessa tiedettä, tekniikkaa ja taidetta. Ideoita ja mahdollisuuksia on paljon.

Työskentelyyni saan inspiraatiota luonnosta ja musiikista. Kun kuuntelen musiikkia, näen melodian usein väreinä.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Lappeenrannan taidemuseossa 16.11.2019-9.2.2020, DIMENSIO

Bio

Kuvataiteilija Anja Rahola on asunut koko lapsuutensa, koulu- sekä opiskeluaikansa Helsingissä. Suomessa vallinneen sotatilanteen vuoksi hän kävi syntymässä Porissa 9.7.1944.
Hän on saanut kannustavan yhdeksänvuotisen kuvaamataiteen opetuksen Helsingin Tyttönormaalilyseossa. Lääketiede ja arkkitehtuuri kiinnostivat lukiovaiheessa ja taiteilijaksi ryhtyminen tuntui hänestä siinä vaiheessa liian turvattomalta ratkaisulta. Hän ei oikein osannut päättää miksi tulisi isona ja opiskeli luonnontieteitä, jotain opiskellakseen ja perusti siinä sivussa perheen. Kolmesta pojasta nuorimmaisen aloitettua koulunkäyntinsä Anja Rahola lähti itsekin opiskelemaan Helsingissä sijaitsevaan Vapaaseen Taidekouluun. Kolmivuotisen opiskelun (1981- 84) jälkeen hän on pitänyt lähes 20 yksityisnäyttelyä ja osallistunut muutamaan valtakunnalliseen näyttelyyn sekä lukuisiin ryhmänäyttelyihin.
Pääasiallisena työskentelytapana Anja Raholalla on ollut kerroksellinen öljyvärimaalaus, vuoroin sivellintä ja palettiveistä käyttäen. Hän on tehnyt lukuisia muotokuvia, mutta omien ideoiden maalaaminen on ollut hänestä kiehtovampaa. Vähitellen hän siirtyikin kohti yhä abstraktimpaa ilmaisutapaa. Hänen yksityisnäyttelyilleen on ollut tunnusomaista keskittyä johonkin puolifilosofiseen teemaan. Viimeisimmissä yksityisnäyttelyissään, vuonna 2009 Lohjan museon Linderin salissa teemanaan ”Kaipuu” sekä vuonna 2010 Galleria Pictorissa Nummelassa teemanaan ”Kysymyksiä”, hän työsti isoäitinsä kiehtovaa tarinaa, tuoden niissä muun muassa viestin nuorisolle, että kyselisivät edellisten sukupolvien asioista niin kauan kuin joku niistä on kertomassa.
Anja Rahola on matkustellut paljon ja luonut taiteilijakontakteja erityisesti Unkariin. 2000-luvulla hän kiinnostui enemmän myös erilaisten materiaalien tutkimisesta ja uudemman teknologian hyödyntämisestä osana taideteosta. Sattumalta hänet houkuteltiin hakemaan jäsenyyttä vuonna 1972 perustettuun DIMENSIO-ryhmään. Nykyään hän toimii sen puheenjohtajana ja on ryhmän näyttelyissä tuonut esille interaktiivisten teosten lisäksi tilateoksia. Erikoisin ja haastavin näyttely oli DIMENSIO Under Grown 2007 Tytyrin kaivosmuseossa.
Anja Rahola on ollut aktiivinen ja tunnollinen luottamushenkilö muutamassa taideyhdistyksessä. Hän on rohkeasti uskaltanut puuttua myös epäkohtiin. Erityisen paljon aikaa hän on käyttänyt Taidemuseo EMMAn ystäväyhdistyksen hallituksen aktiivisena jäsenenä luentojen ja matkojen järjestämiseen. Hän oli ystäväyhdistyksen edustajana EMMAPrize2010 jyryssä.