Anna-Lea Kopperi

Perustiedot

s. 1960, Kitee
Kuvataiteilija, Kuvanveistäjä, Käsitetaiteilija, Mediataiteilija, Performanssitaiteilija, Tilataiteilija, Yhteisötaiteilija, Ympäristötaiteilija, Installaatiotaiteilija, Maataiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Oma esittely

Teoksissani tutkin ympäristön tilan ja inhimillisen tilan suhteita. Annan muodon todellisuudelle valon, tilan, materian, järjestyksen ja osallistumisen kautta. Materialisoin tilaan henkilökohtaiset ja eksistentiaaliset kysymykset kuten elämä ja kuolema, aika ja jatkuvuus.

Viimeisimmissä ympäristöteoksissa ja vuorovaikutteisissa yhteisöteoksissa jäsennän käsitteellisin kommentein ajankohtaisia tilanteita. Rakennan paikallisista elementeistä synteesejä, joissa esteettiset ja käsitteelliset merkitykset kohtaavat. Pyrin tuomaan ekologiset sanomat ihmisten arkiympäristöön. Teokset muodostavat kokonaisvaltaisia näkö-, kuulo-, haju- ja tuntoaistimuksia.

Lyhytaikaiset, katoavat installaationi ja pysyvät veistokseni sijoittuvat paikan henkiseen ja historialliseen tilaan. Hiljaisuudessa harkituin materiaalivalinnoin ja minimaalisin elein tuon näkyväksi oman henkilökohtaisen kommenttini. Paikkasidonnaiset veistokseni ja installaationi ovat kunnianosoituksia valolle, ajattelulle ja arkkitehtuurille.

Yhteisöllisissä tapahtumateoksissani oleellista on tekemisen prosessi. Sisältö ja työtavat määrittyvät osallistujien inhimillisistä ja näkyvistä voimavaroista. Yhteisöprosesseissa eri ikäiset ja eri kulttuuritaustaiset työstävät taidetalkoissa henkilökohtaisia ja ajankohtaisia teemoja. Tapahtuma tuo muutoksen osallistujien ajatteluun ja ympäristöön.


Anna-Lea Kopperi
Näytä biografia

Ajankohtaista

Univerkko, yhteisöteos, Didrichsenin taidemuseo, Helsinki, 2019

Isle of Dreams, 56. Venetsian Biennaali, yhteisöympäristöteos http://www.annelisezwez.ch/2015/20-years-nine-dragon-heads-venice-biennale-2015/

Tunnetila, osallistava näyttely                  http://www.seinajoki.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2018/04/T8G6NsXQh.html.stx    http://www.annantalo.fi/fi/tapahtumat/event/E2C445ED2087EA8EFF4FDDA46407F560/Anna-Lea_Kopperi__Tunnetila

Room of Angels, Venetsia, Within Light / Inside Glass                http://www.contessanally.blogspot.am/2015/02/venice-palazzo-lredan-within-light.html

Mother Armenia, julkinen vaihtotapahtuma, Jerevan
http://www.idhr.am/en/mother-armenia-art-happening

Change Your Mind, Questions and Answers, Changing the Earth, Artisterium – Tbilisi International Contemporary Art Exhibition and Art Events, Georgia
http://www.youtube.com/watch?v=k6jTAhzU4WE

Unelmapesät, Isä meidän, osallistavat installaatiot, Helsinki
www.laruart.com/fi/artists/anna-lea-kopperi/

Plants for Free -performanssit, Suomi – Intia – Armenia
http://www.youtube.com/watch?v=794cnRY_wbA&feature=share&fb_source=message

Mountain in my Head, yksityisnäyttely, Jerevan
https://www.accea.info/en/anna-lea-kopperi 

http://photopirate.blogspot.com/2012/05/mountain-in-my-head.html

Bio

Anna-Lea Kopperi tunnetaan kansainvälisenä kuvataiteilijana yhteisö- ja ympäristöteoksistaan sekä julkisista veistoksistaan. 56. Venetsian Biennaalissa hän toteutti Muranon alakoululaisten kanssa yhteisöteoksen Unelmien saari. Kopperin teoksia on ollut esillä Euroopassa ja Aasiassa 90-luvun alusta lähtien.

Osallistavia viimeaikaisia näyttelyitä ovat Univerkko Didrichsenin taidemuseon veistospuistossa 2019, Tunnetila Seinäjoen taidehallissa 2018 ja Helsingin Annantalolla 2016 sekä julkinen vaihtotapahtuma Mother Armenia Jerevanissa 2014-16. Kopperin installaatioita on ollut esillä mm. Mirrors of Times ja Room of Angels Within Light / Inside Glass -näyttelyissä Lissabonissa ja Venetsiassa, Change Your Mind Artisterium Tbilisi International Art Exhibition and Events -näyttelyssä Georgiassa sekä Kastanjan halaaminen Documenta X rinnakkaisnäyttelyssä Kasselissa.

Vuonna 2013 Valtion taiteteostoimikunta palkitsi Kopperin Hiljainen paikka -ympäristöteoksen. Lasten ja vanhusten yhteisöhanke Elämänkaaren tunnekuvat toteutettiin Helsingin Omakotisäätiössä 2012-15 ja TunneAutorata päiväkoti Otavassa 2007-09.

Kopperin teoksia on eri maiden julkisissa kokoelmissa. Hänen pysyviä veistoksiaan on eri puolilla Eurooppaa, mm. Bioketju Helsingin Yliopiston Viikin Biokeskuksessa, Pointillistinen silta Imatralla ja Together -graniittiveistos Vejbyssä Tanskassa.

Taiteilija opiskeli Suomessa, Ranskassa ja Saksassa valmistuen Düsseldorfin Kuvataideakatemiasta 1996.