Anna Nykyri

s. 1981, Kaustinen
Kuvataiteilija, dokumenttielokuvaohjaaja, käsikirjoittaja
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Oma esittely

Anna Nykyri (Kuvataiteen maisteri, Koreografian maisteri, s.1981, Kaustinen, as. & työsk. Helsinki)

Työskentelen kuvataiteilijana, ohjaajana ja käsikirjoittajana liikkuvan kuvan parissa elokuvan, kuvataiteen ja nykykoreografian alueilla. Käytän filmiä, videota ja arkistomateriaaleja luodakseni dokumentaarisia elokuvia ja elokuvallisia videoinstallaatioita.

Teosteni teemat ovat yhteiskunnallisia, mutta myös kehollisia, kuten vallan ja kontrollin kysymykset ja piilotettu väkivalta.
Näytä biografia

Ajankohtaista

"Shifting" Helsingin Taiteilijaseuran Impulssi -mediataidenäyttelyssä keskustakirjasto Oodissa 26.10.-12.11.2019

IMPULSSI – sykäys, ärsyke ja värähtely
Helsingin Taiteilijaseuran mediataidenäyttely
Keskustakirjasto Oodi (aula, 1. krs)
26.10. - 12.11.2019

"Shifting" on lyhyt dokumentaarinen tanssielokuva kolmesta naisesta, joiden suurin unelma on työskennellä ammattitanssijana New Yorkissa. Olosuhteiden pakosta (loukkaantumiset, resurssien puute ja alan kilpailuhenkisyys) unelmat kuitenkin muuttavat muotoaan.

Mutta tanssi jää, sillä se ei päästä heitä otteestaan.

Kesto: 15min 15sek

Ohjaus ja käsikirjoitus: Anna Nykyri
Sävellys: Petri Kuljuntausta
Tanssijat: Isabella M. Kazanecki, Oona Touissant & Willa Carroll
Kuvaus: Aitor Mendilibar
Tuottaja: Satu Majava / Oktober Oy

Vastaava tuottaja: Joonas Berghäll / Oktober Oy

Yhteistyössä: Alfred Kordelinin säätiö, AVEK, Suomen New Yorkin Kulttuuri-instituutti, ISCP - International Studio & Curatorial Program / New York, Suomen Kulttuurirahasto / Uusimaa, Taiteen edistämiskeskus.

Bio

Anna Nykyri (Kuvataiteen maisteri, Koreografian maisteri, s.1981, Kaustinen, as. & työsk. Helsinki)

Työskentelen kuvataiteilijana, ohjaajana ja käsikirjoittajana liikkuvan kuvan parissa elokuvan, kuvataiteen ja nykykoreografian alueilla. Käytän filmiä, videota ja arkistomateriaaleja luodakseni dokumentaarisia elokuvia ja elokuvallisia videoinstallaatioita. Teosteni teemat ovat yhteiskunnallisia, mutta myös kehollisia, kuten vallan ja kontrollin kysymykset ja piilotettu väkivalta.

Vuonna 2011 käsikirjoitin ja ohjasin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen dokumenttielokuvan "Viisi fragmenttia empatian luonteesta" (tuotanto Oktober/Joonas Berghäll) yhteistyössä Amnesty Internationalin ja UN Womenin kanssa. Elokuva voitti parhaan lyhytdokumenttielokuvan palkinnon Hot Docsissa Torontossa, elokuvan viisikanavainen installaatioversio on Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmissa. Yhdessä Joonas Berghällin ja Timo Vierimaan kanssa käsikirjoittamani pitkä dokumenttielokuvaa "Äidin Toive" (2015, ohjaus Joonas Berghäll), sai teatteriensi-iltansa syksyllä 2015.

Olen opiskellut liikkuvaa kuvaa Kuvataideakatemian maisteriohjelmassa (Kuvataiteen maisteri 2011), Trinity Labanissa, Lontoossa (Koreografian maisteri, 2017), Slade School of Fine Artissa Lontoossa sekä Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulussa (Medianomi AMK).

Teoksiani on esitetty kansainvälisesti ja kotimaisesti merkittävillä elokuvafestivaaleilla ja screeningeissä sekä gallerioissa, museoissa, kotimaisilla televisiokanavilla ja teattereissa: mm. Kiasmassa, Tampereen Taidemuseossa, Moskovan modernin taiteen museossa nuoren taiteen biennaalissa, Rakkautta & Anarkiaa ja DocPoint -elokuvajuhlilla, Hot Docs -dokumenttielokuvafestivaalilla Kanadassa ja Docs DF elokuvajuhlilla Meksikossa, NUORET 2011 -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa ja Belgradin kaupunginmuseossa Serbiassa.