Anna Nykyri

s. 1981, Kaustinen
Kuvataiteilija, dokumenttielokuvaohjaaja, käsikirjoittaja
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Oma esittely

Anna Nykyri (Kuvataiteen maisteri, Koreografian maisteri, s.1981, Kaustinen, as. & työsk. Helsinki)

Työskentelen kuvataiteilijana, ohjaajana ja käsikirjoittajana liikkuvan kuvan parissa elokuvan, kuvataiteen ja nykykoreografian alueilla. Käytän filmiä, videota ja arkistomateriaaleja luodakseni dokumentaarisia elokuvia ja elokuvallisia videoinstallaatioita.

Teosteni teemat ovat yhteiskunnallisia, mutta myös kehollisia, kuten vallan ja kontrollin kysymykset ja piilotettu väkivalta.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Parhaillani suunnittelen koreografista ääni-installaatiota yhteistyössä kuraattori Andrea Valencian, äänitaiteilija Félix Blumen ja koreografi-tanssija Veli Lehtovaaran kanssa Praha Quadrennialeen 2019, käsikirjoitan pitkää dokumenttielokuvaa "Lottovoittajat" Suomen Elokuvasäätiön tuella ja viimeistelen syksyllä 2018 New Yorkissa kuvattua tanssiaiheista, documentaarista lyhytelokuvaa ja videoinstallaatiota.

Bio

Anna Nykyri (Kuvataiteen maisteri, Koreografian maisteri, s.1981, Kaustinen, as. & työsk. Helsinki)

Työskentelen kuvataiteilijana, ohjaajana ja käsikirjoittajana liikkuvan kuvan parissa elokuvan, kuvataiteen ja nykykoreografian alueilla. Käytän filmiä, videota ja arkistomateriaaleja luodakseni dokumentaarisia elokuvia ja elokuvallisia videoinstallaatioita. Teosteni teemat ovat yhteiskunnallisia, mutta myös kehollisia, kuten vallan ja kontrollin kysymykset ja piilotettu väkivalta.

Vuonna 2011 käsikirjoitin ja ohjasin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen dokumenttielokuvan "Viisi fragmenttia empatian luonteesta" (tuotanto Oktober/Joonas Berghäll) yhteistyössä Amnesty Internationalin ja UN Womenin kanssa. Elokuva voitti parhaan lyhytdokumenttielokuvan palkinnon Hot Docsissa Torontossa, elokuvan viisikanavainen installaatioversio on Helsingin
kaupungin taidemuseon kokoelmissa. Yhdessä Joonas Berghällin
ja Timo Vierimaan kanssa käsikirjoittamani pitkä dokumenttielokuvaa "Äidin Toive" (2015, ohjaus Joonas Berghäll), sai teatteriensi-iltansa syksyllä 2015.

Olen opiskellut liikkuvaa kuvaa Kuvataideakatemian maisteriohjelmassa (Kuvataiteen maisteri 2011), Trinity Labanissa, Lontoossa (Koreografian maisteri, 2017), Slade School of Fine Artissa Lontoossa sekä Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulussa (Medianomi AMK).

Teoksiani on esitetty kansainvälisesti ja kotimaisesti merkittävillä elokuvafestivaaleilla ja screeningeissä sekä gallerioissa, museoissa, kotimaisilla televisiokanavilla ja teattereissa: mm. Kiasmassa, Tampereen Taidemuseossa, Moskovan modernin taiteen museossa nuoren taiteen biennaalissa, Rakkautta & Anarkiaa ja DocPoint -elokuvajuhlilla, Hot Docs -dokumenttielokuvafestivaalilla Kanadassa ja Docs DF elokuvajuhlilla Meksikossa, NUORET 2011 -näyttelyssä Helsingin Taidehallissa ja Belgradin kaupunginmuseossa Serbiassa.