Anu Torikka

Perustiedot

s. 1948, Joensuu
taidegraafikko
Asuinpaikka: Joensuu

Yhteystiedot

Oma esittely

Teen vedoksia kuin variaatioita sävelmästä, kuin runonpätkiä tai kuin otteita matkapäiväkirjoista.
Ne ovat kuin pysähdyspaikkoja vaelluksella.

Rakennan työtä kerroksittain.

Alussa on "näky" väristä tai jälkikuva esimerkiksi koetusta maisemasta, hetkestä, kosketttavasta tapahtumasta tai kohtaamisesta.

Työ alkaa usein värillisellä telauksella metalli - tai pahvilaatalle. Käytän paljon transparenttia, sekoitan itse painovärejä ja käytän metallipigmenttejä.

Telauksien jälkeen painan syväpainoa - viivasyövytystä, kuivaneulaa tai carborundumia metallilaatoilta, tai osalta laattaa tai osia useilta laatoilta.Käytän uudestaan ja uudestaan eri tavoin vanhojakin laattoja.

Olennainen on seuraava vaihe: työn tuijottelu, ajan viettäminen sen edessä. Odottelen, piirtelen kynällä pieniä kuvia, katson kuvaa.

Viimeinen vaihe on pienen hahmon tai piirustuksen suurennus ja piirtäminen sapluunaksi, värin telaus sille ja painaminen vedokseen.

Minusta tuntuu että tämä viimeinen vaihe on kuin asukas asettuisi taloksi uuteen, vielä tyhjään taloon tai eläin ilmestyisi maisemaan tai kulman takaa pyyhältäisi esiin satunnainen vastaantulija, jotenkin odottamatta. Muistoista ehkä pulpahtaa, yllättää.

Tätä kaikkea kuitenkin edeltää ja säestää todellinen elämä, odottamattomia ja ennakoimattomia käänteitä sisältävä matka.

Perhehotelli Nurmela 26.11.2010

Näyttelyn esittelyteksti, Seinäjoen Taidehalli 27.11.2010
Näytä biografia

Ajankohtaista

Kuukauden taiteilija Grafoteekki, syyskuussa 2020

Bio

MUURAHAISEN POLKU


ANU TORIKKA

retrospektiivinen näyttely

16.10.2008 - 4.1.2009
Joensuun taidemuseon julkaisuja 2/2008

 

Kapina muuttuu kuviksi - kuvat ilmaisuksi

Taiteilijan taustalta löytyy usein kapinointia ja kriisejä. Toisaalta ne osoittavat myös herkkyyttä aistia ja kykyä tunnistaa sielun sopukoissa piileviä mahdollisuuksia. Vain taiteilijat pystyvät muuntamaan ne sellaiseksi ilmaisuksi, joka läpäisee eri kulttuurit ja aikakaudet.

Kasvuprosessi on henkilökohtainen. Nuoruuden raivokkuus muuttui Anu Torikalla hellyttäviksi lapsiaiheiksi 1980-luvulla. Omien lasten saaminen merkitsi myös muutosta ilmaisussa. Vaikka tietynlainen narsismi on välttämätöntä taiteilijalle, niin perheen kautta syntyi oivallus laajemmista yhteyksistä universumissa. Sitä olivat pohjustaneet jo Lapissa vietetyt vuodet saamelaiskulttuuriin perehtyen. Lisää ulottuvuutta toi oleskelu Italian Grassinassa. Etruski- ja keskiajan taiteen pelkistynyt muotokieli ja maanläheinen värimaailma yhdistyi Anu Torikalla myöhemmin Äänisen kalliopiirrosten suomalais-ugrilaiseen kuvaperinteeseen. Joutsenet, kurjet ja vasat ilmestyivät muuttuneen tekniikan myötä vedoksiin. Pentti Kaskipuron opetuksessa saatu musta-valkoisen metalligrafiikan taito haki nyt uusia mahdollisuuksia maalauksen puolelta. Metalligrafiikan ja väritelauksen yhdistämisestä tulikin Anu Torikan tuotannossa 1990-luvulta alkaen ominainen ilmaisumuoto.

Vuoden mittaiset jatko-opinnot Unkarissa ja lyhyemmät ajat Välimeren ja Pohjoismaiden residensseissä vahvistivat omaa identiteettiä karjalaisena ja suomalaisena. On helppo hiljentyä työn ääreen maakunnassa, jossa talvi on vielä talvi ja kesä on kesä. Näin muista kulttuureista saadut virikkeet yhdistyvät luonnollisella tavalla oman elämän kokemuksiin. Aiheiden henkistyminen ja ilmaisun käsitteellistyminen on johtanut 2000-luvulla yhä universaaleimpiin teemoihin kuten vuori. Vuorellehan me kaikki kerran pyrimme!

Ulla Pennanen

Joensuun taidemuseo

 

Henkilötiedot, koulutus, keskeisimmät näyttelyt/tapahtumat/kokoelmat/julkaisut:

Katso CV