Carl Wargh

Perustiedot

s. 1938, Vaasa – k. 2018
Taidemaalari

Oma esittely

Taiteilijana Carl Wargh on erikoistunut akvarelleihin, ja hänet onkin jo pitkään tunnettu yhtenä alan johtavista suomalaisista nimistä.

Hänen näennäisen keveä, pelkistetyn niukka maalaustapansa soveltuu ennen kaikkea maisemiin, ja kuten Heikki Ikonen totesi Aamulehdessä 1991, se joka pitää maisemista, niin fyysisistä kuin maalatuista, luultavasti pitää myös Carl Warghin akvarelleista. "Ne kuuluvat viimeisiin suomalaisiin lenkkeihin maisemakuvauksen huikean mittaisessa ketjussa."

Warghia on usein sanottu hengeltään impressionistiksi, ja impressionistien tapaan hän onkin enemmän kiinnostunut maiseman - merenrannan, metsikön, takapihan, minkä hyvänsä - luomasta hetkellisestä vaikutelmasta kuin sen yksityiskohtaisesta jäljentämisestä. Ohimenevä, satunnainenkin näkymä alkaa Warghin akvarelleissa elää omaa vivahteikasta elämäänsä.

"Näihin akvarellimaalauksiin kätkeytyy viisaus: kaikkea ei voi eikä kannata katsoa", kirjoitti Heikki Kastemaa Kalevassa 1992. "Olennaista on se, mihin katse kiinnittyy. Tässä asiassa Carl Wargh on varsinainen kenraali."
Näytä biografia

Bio

Taidemaalari Carl Wargh syntyi 1938 Vaasassa ja suoritti taideopintonsa Suomen Taideakatemian koulussa sekä Taideteollisessa Oppilaitoksessa. Lisäksi hän opiskeli Oskar Kokoschkan johdolla Salzburgissa sekä Repin-instituutissa Leningradissa.

Wargh osallistui 1960-luvulta alkaen  lukuisiin koti- ja ulkomaisiin näyttelyihin ja piti parikymmentä yksityisnäyttelyä - viimeksi Helsingissä 1993. Hänellemyönnettiin mm. Pohjanlahden biennaalin kunniapalkinto  sekä Svenska Litteratursällskapetin Marcus Collin -palkinto.

Carl Warghin teoksia on kymmenissä museoissa ja kokoelmissa eri puolilla Suomea sekä useissa kokoelmissa Ruotsissa. Wargh toimi paitsi vapaana taiteilijana myös kuvaamataidon opettajana ja taidearvostelijana ja osallistui alansa järjestötoimintaan mm. Suomen Taiteilijaseuran edustajistossa ja Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton johtokunnassa.

Vuonna 1986 hänelle myönnettiin valtion 15-vuotinen taiteilija-apuraha.