Carl Wargh

s. 1938, Vaasa – k. 2018
Taidemaalari

Oma esittely

Taiteilijana Carl Wargh on erikoistunut akvarelleihin, ja hänet onkin jo pitkään tunnettu yhtenä alan johtavista suomalaisista nimistä.

Hänen näennäisen keveä, pelkistetyn niukka maalaustapansa soveltuu ennen kaikkea maisemiin, ja kuten Heikki Ikonen totesi Aamulehdessä 1991, se joka pitää maisemista, niin fyysisistä kuin maalatuista, luultavasti pitää myös Carl Warghin akvarelleista. "Ne kuuluvat viimeisiin suomalaisiin lenkkeihin maisemakuvauksen huikean mittaisessa ketjussa."

Warghia on usein sanottu hengeltään impressionistiksi, ja impressionistien tapaan hän onkin enemmän kiinnostunut maiseman - merenrannan, metsikön, takapihan, minkä hyvänsä - luomasta hetkellisestä vaikutelmasta kuin sen yksityiskohtaisesta jäljentämisestä. Ohimenevä, satunnainenkin näkymä alkaa Warghin akvarelleissa elää omaa vivahteikasta elämäänsä.

"Näihin akvarellimaalauksiin kätkeytyy viisaus: kaikkea ei voi eikä kannata katsoa", kirjoitti Heikki Kastemaa Kalevassa 1992. "Olennaista on se, mihin katse kiinnittyy. Tässä asiassa Carl Wargh on varsinainen kenraali."
Näytä biografia

Bio

Taidemaalari Carl Wargh on syntynyt 1938 Vaasassa, missä hän edelleen asuu, ja suorittanut taideopintonsa Suomen Taideakatemian koulussa sekä Taideteollisessa Oppilaitoksessa. Lisäksi hän on opiskellut Oskar Kokoschkan johdolla Salzburgissa sekä Repin-instituutissa Leningradissa.

Wargh on 1960-luvulta alkaen osallistunut lukuisiin koti- ja ulkomaisiin näyttelyihin, pitänyt parikymmentä yksityisnäyttelyä - viimeksi Helsingissä 1993 - ja saanut mm. Pohjanlahden biennaalin kunniapalkinnon sekä Svenska Litteratursällskapetin Marcus Collin -palkinnon.

Hänen teoksiaan on kymmenissä museoissa ja kokoelmissa eri puolilla Suomea sekä useissa kokoelmissa Ruotsissa. Wargh on toiminut paitsi vapaana taiteilijana myös kuvaamataidon opettajana ja taidearvostelijana ja osallistunut alansa järjestötoimintaan mm. Suomen Taiteilijaseuran edustajistossa ja Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton johtokunnassa.

Vuonna 1986 hänelle myönnettiin valtion 15-vuotinen taiteilija-apuraha.