Eero Markuksela

Perustiedot

s. 1952, Oulu
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: HELSINKI

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358(0)504989531

Oma esittely

OMA ESITTELY

Kuvataiteilija Eero Markuksela käyttää traditionaalisia kiinalaisen tussimaalauksen välineitä. Toinen kulttuuri, sen ajattelu, runous ja kuvan rakentamisen tapa vetää Markukselaa puoleensa. Hänen taiteessaan ilmenee kuvan ja kirjoitetun kielen yhteenkuuluvuus.

Maalatessani ulkona voin tuntea havainnon läsnäolon ja käyttää aistieni koko kirjoa. Haluan, tuntea, kuulla haistaa ja maistaa, mitä maalaan.

Taiteeni on perinteen ja nykytaiteen sekä idän ja lännen yhdistämistä. Minua kiehtoo kiinalainen filosofia ja maalaustraditio. Legendoissa, joka on tunnetuin teossarjani, kuvasin kiinalaisien runoilijamaalareiden Han-Shanin ja She-Din tarinan. Niissä tein seitsemänosaisen sarjan 1600-luvun tussimaalauksista rinnastuvia valokuvia ja tussimaalauksia.

Taidettani on ollut esillä lukuisissa yksityis– ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Yksityinäyttely Malmin Galleria Helsingin taiteilijaseura 20.11-14.12.2019

Yksityisnäyttely Voipaalan Taidekeskus 9.2.- 23.3.2019

Yksityisnäyttely Wangjiang Art Gallery, Kiina, Suzhoun kaupunki 1.10.- 20.10.2018. Tämän matkani aikana Kiinassa tein mm. suzhoulaisten taiteilijoiden kanssa työskentelymatkan vuoristoon.

Yksityisnäyttely Poriginal Galleria 1.12.- 30.12.2018

Yksityisnäyttely Galleria 2, Tampere, 22.6. - 30.7.2018

JULKAISUT:

Uusin kirjani OPPINEEN KIINALAINEN PUUTARHA julkaistu 19.5.2018 Porin Taidemuseon julkaisusarjassa

Edellinen kirjani VERTAUSKUVAKELLOT julkaistiin 26.9.2014 Porin Taidemuseon julkaisusarjassa

Bio

Eero Markuksela on tehnyt Kiinaan seitsemän pitkää työskentely- ja näyttelymatkaa. Matkoillaan hän kirjoittaa, maalaa ja valokuvaa lukuisissa kaupungeissa, kylissä ja vuorilla. Markuksela on luonut monisyisen ja vivahteikkaan otteen tarkastella matkoilla näkemäänsä ja kokemaansa.

Hänen taiteessaan ilmenee kuvan ja kirjoitetun kielen yhteenkuuluvuus. Porin taidemuseon KUOLEMATTOMIEN PAVILJONKI- näyttelyssä 2014 oli esillä Eero Markukselan teosten lisäksi esineitä ja teoksia yhdestä Suomen merkittävimmistä ja monipuolisimmista Kiinan taiteen julkisista kokoelmista, Onni Okkosen sekä Liisa ja Otto Kotavuoren kokoelmista Joensuun taidemuseosta.

Eero Markuksela on taiteellisella urallaan lähtenyt liikkeelle länsimaisesta avantgardistisesta taiteesta ja saanut vaikutteita erityisesti ranskalaisesta ja amerikkalaisesta kuvataiteesta. Markukselan taiteen lähtökohtana ovat olleet aistien kautta saadut kosketukset ja tuntemukset ihmisistä sekä laaksojen, metsien ja vuoristojen maisemista.

Havainnointi antaa perustan ja luo merkityksiä. Markuksela tavoittelee läsnäoloa monin tavoin, mihin liittyy myös kiinnostus kiinalaiseen kulttuuriin, filosofiaan ja runouteen. Kiinalaisessa taiteessa ja kulttuurissa Markukselaa kiehtoo niin mennyt aika kuin nykypäiväkin. Kiinalainen taide edustaa hitauden kulttuuria ja huippuun hiottua käsityötä.

Työskentely- ja näyttelymatkat ovat toteutuneet vuosina 2006, -07, -08, -10, -12, -15 ja 18. Kiinassa pidetyt yksityisnäyttelyt ovat olleet merkittävissä taidemuseoissa eri kaupungeissa mm. Luoyangissa Keltaisenjoen varrella, Hefeissä, Huangshanissa Jangtse-joen laaksossa ja Keski-Kiinassa Suzhoussa.

KUOLEMATTOMIEN PAVILJONKI- näyttely avautui katsojalle kuin merkkeihin perustuva kiinalainen kieli. Nähtävillä oli maalauksia, tekstejä ja valokuvia. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Markukselan kirja VERTAUSKUVAKELLOT.
Kirjan runot sekä kuvat ovat Eero Markukselan käsialaa.

TÖITÄ KOKOELMISSA

Wangjiang Art Gallery, Kiina                                                                                          Kenda Art Museum, Kiina
Markinaoikeus, Helsinki
Huangshan City Art Museum,Kiina
Ya Ming Art Museum, Kiina Suomen Ulkoasiainministeriö
Art Museum of Luoyang, Kiina
Helsingin taidemuseo
Wäinö Aaltosen museo
Porin taidemuseo
Oulun taidemuseo
Yksityiskokoelmissa Kiina/ Suomi

OMAT JULKAISUT

2018 Oppineen kiinalainen puutarha-Suuri nauru Mile Fon kanssa                    2014 Vertauskuvakellot teksti ja valokuva
2009 Monikasvoinen Madonna valokuva
2004 Legendat teksti ja valokuvateos kirja