Eero Markuksela

s. 1952, Oulu
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: HELSINKI

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358(0)504989531

Oma esittely

OMA ESITTELY

Kuvataiteilija Eero Markuksela käyttää traditionaalisia kiinalaisen tussimaalauksen välineitä. Toinen kulttuuri, sen ajattelu, runous ja kuvan rakentamisen tapa vetää Markukselaa puoleensa. Hänen taiteessaan ilmenee kuvan ja kirjoitetun kielen yhteenkuuluvuus.

Maalatessani ulkona voin tuntea havainnon läsnäolon ja käyttää aistieni koko kirjoa. Haluan, tuntea, kuulla haistaa ja maistaa, mitä maalaan.

Taiteeni on perinteen ja nykytaiteen sekä idän ja lännen yhdistämistä. Minua kiehtoo kiinalainen filosofia ja maalaustraditio. Legendoissa, joka on tunnetuin teossarjani, kuvasin kiinalaisien runoilijamaalareiden Han-Shanin ja She-Din tarinan. Niissä tein seitsemänosaisen sarjan 1600-luvun tussimaalauksista rinnastuvia valokuvia ja tussimaalauksia.

Taidettani on ollut esillä lukuisissa yksityis– ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.
Näytä biografia

Ajankohtaista

TULEVAT NÄYTTELYT:

Yksityisnäyttely Wu Zhuoren galleria, Kiina, Suzhoun kaupunki 01. - 20.10.2018

Ryhmänäyttely taidemaalari
Xinsheng Lin kanssa
01. - 30.12.2018
Poriginal Galleria

Viimeisin yksityisnäyttelyni oli Galleria Duettossa elokuussa 2017 Helsingissä


JULKAISUT:

Uusin kirjani OPPINEEN KIINALAINEN PUUTARHA julkaistaan 2018

Edellinen kirjani VERTAUSKUVAKELLOT julkaistiin 26.9.2014

Bio

Eero Markuksela on tehnyt Kiinaan kuusi pitkää työskentely- ja näyttelymatkaa. Matkoillaan hän kirjoittaa, maalaa ja valokuvaa lukuisissa kaupungeissa, kylissä ja vuorilla. Markuksela on luonut monisyisen ja vivahteikkaan otteen tarkastella matkoilla näkemäänsä ja kokemaansa.

Hänen taiteessaan ilmenee kuvan ja kirjoitetun kielen yhteenkuuluvuus. KUOLEMATTOMIEN PAVILJONKI- näyttelyssä oli esillä Eero Markukselan teosten lisäksi esineitä ja teoksia yhdestä Suomen merkittävimmistä ja monipuolisimmista Kiinan taiteen julkisista kokoelmista, Onni Okkosen sekä Liisa ja Otto Kotavuoren kokoelmista Joensuun taidemuseosta.

Eero Markuksela on taiteellisella urallaan lähtenyt liikkeelle länsimaisesta avantgardistisesta taiteesta ja saanut vaikutteita erityisesti ranskalaisesta ja amerikkalaisesta kuvataiteesta. Markukselan taiteen lähtökohtana ovat olleet aistien kautta saadut kosketukset ja tuntemukset ihmisistä sekä laaksojen, metsien ja vuoristojen maisemista.

Havainnointi antaa perustan ja luo merkityksiä. Markuksela tavoittelee läsnäoloa monin tavoin, mihin liittyy myös kiinnostus kiinalaiseen kulttuuriin, filosofiaan ja runouteen. Kiinalaisessa taiteessa ja kulttuurissa Markukselaa kiehtoo niin mennyt aika kuin nykypäiväkin. Kiinalainen taide edustaa hitauden kulttuuria ja huippuun hiottua käsityötä.

Työskentely- ja näyttelymatkat ovat toteutuneet vuosina 2006, -07, -08, -10, -12 ja -15. Kiinassa pidetyt yksityisnäyttelyt ovat olleet merkittävissä taidemuseoissa eri kaupungeissa mm. Luoyangissa Keltaisenjoen varrella, Hefeissä, Huangshanissa Jangtse-joen laaksossa ja Keski-Kiinassa Suzhoussa.

KUOLEMATTOMIEN PAVILJONKI- näyttely avautuu katsojalle kuin merkkeihin perustuva kiinalainen kieli. Nähtävillä on maalauksia, tekstejä ja valokuvia. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Markukselan kirja VERTAUSKUVAKELLOT.
Kirjan runot sekä kuvat ovat Eero Markukselan käsialaa.


TÖITÄ KOKOELMISSA

Kenda Art Museum, Kiina
Markinaoikeus, Helsinki
Huangshan City Art Museum,Kiina
Ya Ming Art Museum, Kiina Suomen Ulkoasiainministeriö
Art Museum of Luoyang, Kiina
Helsingin taidemuseo
Wäinö Aaltosen museo
Porin taidemuseo
Oulun taidemuseo
Yksityiskokoelmissa Kiina/ Suomi


OMAT JULKAISUT

2014 Vertauskuvakellot teksti ja valokuva
2009 Monikasvoinen Madonna valokuva
2004 Legendat teksti ja valokuvateos kirja