Eira Ainalinpää

Perustiedot

s. 1974
Kuvataiteilija, tutkija, kirjailija
Asuinpaikka: Lahti

Yhteystiedot

Oma esittely

Koulutustaustani on taiteen tohtori (TaT) ja filosofian maisteri (FM, luonnonmaantiede). Taide ja luonto ovat aina olleet monin tavoin elämäni keskiössä ja ne ovat heijastuneet taiteen tekemiseeni ja tutkimustoimintaani.

Taide merkitsee minulle tietoisuuden ja tiedostamattomuuden vuoropuhelua. Useissa teoksissani on viitteitä luontoon joko suoraan tai epäsuorasti. Luonnolliset ja katoavat taidemateriaalit sekä luonnon kanssa yhteisymmärryksessä tehtävä eettinen, kolmiulotteinen ja hidasprosessinen taidetoiminta ovat minulle ominaisinta taideilmaisua.
Näytä biografia

Ajankohtaista

11/2020 julkaistu tietokirja Kohti hiljaista suojelua. Lajivuorovaikutukseen kasvaminen lähiympäristössä. ISBN 978-952-94-3911-9. Kirja sisältää kestävyystutkimuksellisia esseitä, joissa käsitellään myös taiteen ympäristövaikuttamista etenkin kasvitaiteen näkökulmasta.

25.7.2020-10.8.2020. Fenix-yksityistaidenäyttely Taidearboretumilla. Julkistettu teos elävä kasvitaideteos Elävien kirja.

7/2020 Julkaistu visuaalista ja puolisatiirista runoutta käsittelevä runokirja Mustelmaperhosia.  ISBN 978-952-94-3563-0.

11/2019 julkaistu taiteellista tutkimusta, taideperustaista ja luonnontieteellistä tutkimusta yhdistävä väitöskirja Kasvitaiteen ekologiset ulottuvuudet. Elämäsidonnaisista vuorovaikutustarkasteluista kestävyystavoitteiseen taidetoimintaan. ISBN 978-952-337-175-0

ARS HETKI...nen II Aikansa Ytimessä-tiede+taideyhteisnäyttely 8/2018 Haapavedellä ja 10/2018 Oulussa. Esitetty paikkasidonnaiset elävät kasvitaideteokset: Pisara, MaaOtava, Muuttolintu,"Kaski", Kumarrus ja Häränpää, sekä visuaalisia runoja.

 

Bio

Eira on lähtöisin Pohjois-Pohjanmaalta ja nykyinen kotipaikka on Lahti. Koulutukseltaan hän on taiteen tohtori ja filosofian maisteri. Eiran taide on usein kuvanveistollista tai sitä edelleen soveltavaa ilmaisua. Etenkin maataide, elävä kasvitaide ja kierrätysmateriaalinen taide ovat hänelle ominaisimpia taidemuotoja. Hänen taideteoksissa näyttäytyvät usein kasvit, kivet, savi, lumi ja kierrätysmateriaalit. Viime vuosina myös runous on tullut mukaan kuvataiteellisen ilmaisun rinnalle.

Tutkimustyön painopisteessä on kestävyystavoitteinen taide- ja luontotutkimusmenetelmä. Siinä pyritään huomioimaan mm. lajienvälinen tasa-arvo, konkreettiset luontoteot ja luontosuhteet sekä monialaiset lähestymiskulmat tutkimusaiheisiin.

Vuoteen 2020 mennessä hän on pitänyt Suomessa 11 omaa näyttelyä. Yhteisnäyttelyissä hän on ollut mukana useissa eri puolella Suomea sekä Italiassa ja Portugalissa. Hänen kasvitaideteoksia on esitetty 2012 ja 2014 julkaistuissa kansainvälisessä kasvitaiteen ammattilaisjulkaisussa ja muita veistoksia Ranskalaissäätiön taidekatalogissa.Vuonna 2018 hän julkaisi ateljeepaikassaan kookkaita eläviä kasvitaideteoksia, jotka liittyivät hänen väitöskirjatutkimukseensa Kasvitaiteen ekologiset ulottuvuudet. Eiran kasvitaiteellisen toiminnan ja luonnontieteellisen tutkimuksen keskiössä on Taidearboretum Pohjois-Pohjanmaalla.