Eira Ainalinpää

s. 1974
Kuvataiteilija, runoilija, vapaa tutkija
Asuinpaikka: Lahti

Yhteystiedot

Oma esittely

Koulutustaustani on taiteen tohtori (TaT) ja filosofian maisteri (FM, luonnonmaantiede). Taide ja luonto ovat aina olleet monin tavoin elämäni keskiössä ja ne ovat heijastuneet taiteen tekemiseeni ja tutkimustoimintaani.

Taide merkitsee minulle tietoisuuden ja tiedostamattomuuden vuoropuhelua. Useissa teoksissani on viitteitä luontoon joko suoraan tai epäsuorasti. Luonnolliset ja katoavat taidemateriaalit sekä luonnon kanssa yhteisymmärryksessä tehtävä eettinen, kolmiulotteinen ja hidasprosessinen taidetoiminta ovat minulle ominaisinta taideilmaisua.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Marraskuussa 2019 julkaistu taiteellista tutkimusta, taideperustaista ja luonnontieteellistä tutkimusta yhdistävä väitöskirja Kasvitaiteen ekologiset ulottuvuudet. Elämäsidonnaisista vuorovaikutustarkasteluista kestävyystavoitteiseen taidetoimintaan. 

ARS HETKI...nen II Aikansa Ytimessä-tiede+taideyhteisnäyttely elokuussa 2018 Haapavedellä ja lokakuussa 2018 Oulussa. Näyttelyssä esitetty uusimmat paikkasidonnaiset kasvitaideteokset: Pisara, MaaOtava, Muuttolintu, Kumarrus ja Häränpää. Mukana näyttelyssä myös teoprosessissa syntyneitä runoja.

 

Bio

Eira on lähtöisin Pohjois-Pohjanmaalta ja nykyinen kotipaikka on Lahti. Koulutukseltaan hän on taiteen tohtori ja filosofian maisteri. Eiran taide on usein kuvanveistollista tai sitä edelleen soveltavaa ilmaisua. Etenkin maataide ja elävä kasvitaide ovat hänelle ominaisia taidemuotoja. Hänen taideteoksissa näyttäytyvät usein kasvit, kivet, savi, lumi ja kierrätysmateriaalit. Viime vuosina myös runous on tullut kuvataiteellisen ilmaisun rinnalle.

Omia näyttelyitä Eiralla on ollut Suomessa seitsemän, Yhteisnäyttelyissä hän on ollut mukana eri puolella Suomea sekä Italiassa ja Portugalissa. Hänen kasvitaideteoksia on esitetty 2012 ja 2014 julkaistuissa kansainvälisessä kasvitaiteen ammattilaisjulkaisussa. Vuonna 2018 hän julkaisi ateljeepaikassaan kookkaita eläviä kasvitaideteoksia, jotka liittyivät hänen väitöskirjatutkimukseensa Kasvitaiteen ekologiset ulottuvuudet.

Eira on myös perustaja/ tuottaja ARS HETKI…nen –taide- ja tiedetapahtumassa, jossa tarkastellaan eettis-ekologisia arvoja, taideilmaisua ja kestävyyskasvatusta. Eiran kasvitaiteellisen toiminnan keskiössä on Repunpään Taidearboretum Pohjois-Pohjanmaalla.