Eira Ainalinpää

s. 1974, Haapavesi
Kuvataiteilija, runoilija, vapaa tutkija

Yhteystiedot

Oma esittely

Taide merkitsee minulle tietoisuuden ja tiedostamattomuuden vuoropuhelua. Useissa teoksissani on viitteitä luontoon joko suoraan tai epäsuorasti. Luonnolliset ja katoavat taidemateriaalit sekä luonnon kanssa yhteisymmärryksessä tehtävä eettinen ja kolmiulotteinen taidetoiminta ovat minulle ominaisinta ilmaisua.

Vuodesta 2014 alkaen olen myös tehnyt taiteellista ja taideperustaista tutkimusta yhdistettynä taiteeseeni ja luonnontieteellisiin tutkimuksiin. Koulutukseni on TaM ja FM. Tekeillä ovat myös taiteen tohtorin opinnot. Taide ja luonto ovat aina olleet elämäni keskiössä ja se heijastuu myös taiteeseeni.
Näytä biografia

Ajankohtaista

ARS HETKI...nen II Aikansa Ytimessä-tiede+taideyhteisnäyttely elokuussa 2018 Haapavedellä ja lokakuu 2018 Oulussa. Näyttelyssä esitetty uusimmat paikkasidonnaiset kasvitaideteokset: Pisara,MaaOtava,Muuttolintu, Kumarrus ja Häränpää.

Tulossa 2019-20 taiteellista, taideperustaista tutkimusta ja luonnontieteellistä tutkimusta yhdistävä väitöskirja aiheesta Kasvitaiteen ekologiset ulottuvuudet.

Bio

Eira on lähtöisin Pohjois-Pohjanmaalta ja nykyinen kotipaikka on Lahti. Koulutukseltaan hän on taiteen maisteri ja filosofian maisteri. Eiran taide on usein kuvanveistollista tai sitä edelleen soveltavaa ilmaisua. Etenkin maataide ja elävä kasvitaide ovat hänelle ominaisia taidemuotoja. Hänen taideteoksissa näyttäytyvät usein kasvit, kivet, savi ja kierrätysmateriaalit. Viime vuosina myös runous on tullut kuvataiteellisen ilmaisun rinnalle.

Omia näyttelyitä Eiralla on ollut Suomessa seitsemän, Yhteisnäyttelyissä hän on ollut mukana eri puolella Suomea sekä Italiassa ja Portugalissa. Hänen kasvitaideteoksia on esitetty 2012 ja 2014 julkaistuissa kansainvälisessä kasvitaiteen ammattilaisjulkaisussa. Vuonna 2018 hän julkaisi ateljeepaikassaan kookkaita eläviä kasvitaideteoksia, jotka liittyvät myös hänen tekeillä olevaan väitöskirjatutkimukseensa Kasvitaiteen ekologiset ulottuvuudet.

Eira on myös perustaja/ tuottaja ARS HETKI…nen –taidetapahtumassa, jossa painotetaan eettis-ekologisia arvoja ja taideilmaisua. Siihen voi myös yhdistyä tiedettä, taide- ja ympäristökasvatusta. Eiran kasvitaiteellinen toiminta tapahtuu Repunpään Taidearboretumissa Pohjois-Pohjanmaalla.