Hanna Varis

Perustiedot

s. 1959, Kuusankoski
Taidegraafikko, Taidemaalari
Asuinpaikka: Turku

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 -50 63503

Oma esittely

”Hanna se on niin kiltti, istuu vaan nurkassa ja piirtää” kirjoitti 3-vuotiaasta minästä äitini. 5-vuotiaana lumouduin satukirjan viivapiirroksista niin, että tietoisesti päätin isona ruveta taiteilijaksi.

Tarinoista eniten rakastin taikuutta.
Kuvataiteessa voin yhdistää ”taikuuden” kädentaitoon: Väreistä ja pintamateriaaleista voin luoda uusia maailmoja ja tarinoita, avata ihmeitä näkyviksi. Aiheeni syntyvät tunnetilasta, joka koskettaa; kauneudesta joka läikähdyttää sielua tai uniseikkailujen oivalluksista, jotka nivon arjen mysteereihin. Innostuessani aiheesta ja kun tahdon manifestoida sen näkyväksi, unohdan taiteen valtavirrat ja annan teoksistani tulla sellaisia kuin ne itse haluavat.

Tarinat ja tarinallisuus ovat olleet työskentelyssäni mukana aina. Tarinat teosteni sisällä lomittuvat ja nivoutuvat, rytmittyvät toisiinsa. Teoksissani on useita ulottuvuuksia ja yhdistelen vuosien takaisia muistiinpanoja uusiin. Olen ”tutkimusmatkailija” ajassa, seikkaileva esteetikko. Henkilökohtaiset tragediat ovat muovanneet minusta ”taistelijan” kauneuden ja ihanuuden puolesta.
Pyrin vahvasti elämän myönteisyyteen ja tietoisesti tunnelman kohottamiseen.

En tiedä, valitsiko metalligrafiikka tekniikkana minut vai minä tekniikan, se tuntui heti omalta. Etsauksen piirrostyö vaatii suunnitelmallisuutta, kärsivällisyyttä, työvedoksia, värikokeiluja ja kuitenkin kuparilevyjen syövytys on lähestulkoon maaginen tapahtuma yllätyksineen.
Uuden taideteoksen synnyttyä onnistuneesti, saatan liikuttua itsekin.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Hanna Varis

Otteita matkalta nimeltään Elämä

 1.12.2023 – 11.1.2024 | Galleria G12

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin perjantaina 1.12.2023 klo 17-19!

Taidegraafikko Hanna Varis juhlii 40-vuotista taiteilijanuraansa uudella näyttelyllä Helsingissä galleria G12:ssa.

Hanna Varis on tunnettu suomalainen taidegraafikko sekä -maalari. Hänen näyttelynsä kokoaa kiehtovia tarinoita, näkyjä ja arjen ihmeitä Variksen taiteilijanuran ja elämän varrelta.

Variksen taide onkin kuin loputonta, kerrostuvaa satua ja tarujen lumoa. Kuvien aarrearkusta avautuu yhä uusia tulkintoja. Ainutlaatuiset arjessa ja matkoilla nähdyt ja eletyt kokemukset kerrostuvat ja limittyvät myytteihin ja arkkityyppisiin kertomuksiin.

"Minun kieleni on kuva. Jos olisin sanallistaja, olisin kirjailija ", Hanna Varis kuvaa.
”Olenkin aina ollut tarinankertoja kuvin, tutkimusmatkailija ajassa ja arjessa. Lumoudun jokapäiväisistä ihmeistä, mysteereistä, myyteistä ja saduista. Näen arjen värikkäänä ja maagisena, ja haluan kertoa näitä kertomuksia kuvissani.
Olen koonnut tähän näyttelyyn otteita elämästäni ja 40-vuotisen kansainvälisen ja monipuolisen taiteilijaurani varrelta. Minulle pieni on uusi suuri, ja toisaalta suuresta kasvaa yhä uutta suurta!
Haluan tarjota  esteettistä iloa ja toivon voivani tässä ajassa välittää  kiitollisuuden kokemuksia siitä mitä meillä on. Työssäni yhdistän perinteisen taidegrafiikan edellyttämää tarkkuutta, hitautta ja kädentaitoja ripaukseen taikuutta.


Olen kuullut teosteni olevani kuin pieniä satukirjoja aikuisille.”

Variksen teokset lähtevät useimmiten rakentumaan jonkun todellisen kokemuksen, näyn tai muiston kautta. Hänen teoksensa ovat tarinallisia, ja sellaisia ovat myös niiden nimet, jotka ovat kuin avaimia tarinaan. Sen sijaan itse tarinoita teosten takana Hanna Varis ei yleensä koe mielekkääksi avata.

"Kun teokseni tulee nähdyksi tai vaihtaa omistajaa, oma tarinani lakkaa olemasta minun. Siitä tulee toisen ihmisen rakentama tarina, toinen kokemus ja toinen ihme. Vaikka teokseni voivat pohjata kokemiini maagisiin hetkiin ja arjen mysteereihin, haluan puhua niillä muille, enkä niinkään kertoa itsestäni: Mitä sinä näet? Mikä sinun tarinasi kuvasta syntyy?", Varis kysyy.

Joidenkin teosten taustaa Varis kuitenkin voi raottaa. Yksi sellainen on näyttelyssä esillä oleva teos  "Kaikki ihanat asiat".  Se perustuu Variksen omaan kokemukseen parinkymmenen vuoden takaa:

"Olin lähdössä matkalle Italiaan Napolinlahdelle vaikean elämänperiodin jälkeen. Kuvanveistäjä tuttavani toivotti minulle matkaan 'Tante belle cose', joka  tarkoittaa suomeksi kaikkia ihania asioita. Matkalla menin snorklaamaan Ischian linnasaaren lähistölle. Veden alla ilmestyi hämmästyttävä ihme: kaikkialta pohjasta nousi loputtomia kuplapylväitä pintaa kohden, aurinkoa vasten ne kimmelsivät kuin timanttipylväät. Liikutuin näyn kauneudesta veden alla kyyneliin: 'Tante belle cose!', ajattelin kiitollisena ja lumoutuneena", Hanna Varis sanoo.

Tervetuloa näyttelyyni, sinne on vapaa pääsy ja kaikki teokset, joista suurin osa on taidegrafiikkaa, ovat myynnissä."

Huom. Galleria on joulutauolla 22. – 31.12.2023, jolloin näyttely siirtyy ikkunagalleriaksi.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta (Taike) ja Venekosken voimalaitos ky

Lisätietoja: Galleria G12 |  Annankatu 16, 00120 Helsinki | Avoinna ti-to 12-17, pe-su 12-16  | +358 44 7177177 |  info@galleria12.fi | www.galleria12.fi

www.hannavaris.com

LEHDISTÖKUVAT LÖYTYVÄT OSOITTEESTA:

https://hannavaris.com/pressikuvat/

 

Bio

Hanna Varis, s.1959, on Turussa työskentelevä pitkän linjan tunnustettu taidegraafikko ja -maalari sekä Taiteen Maisteri.

Hän on mm. Suomen Taidegraafikot ry:n ja Taidemaalariliiton jäsen. Lukuisten luottamustoimien lisäksi hän toimi 6 vuotta Turun taidegraafikot ry:n puheenjohtajana v. 2017 – 2022

Hänen grafiikkaansa oli ensikerran esillä SuurHelsingin aluenäyttelyssä 1983, vuodesta 1984 hän on pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyitä kotimaassa esim. Wäinö Aaltosen museossa, galleria Forsblomilla Turussa ja Galleria Brondalla Helsingissä.
Hän osallistunut lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin sekä jurytettyihin kansainvälisiin näyttelyihin. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Kiasmassa, Graphica Greativassa Jyväskylässä, Mäntän kuvataideviikoilla ja Salon Taidemuseossa.
Ulkomailla hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Osakassa, Rio Janeirossa, Texasissa, Reykjavikissa, Roomassa ja Firenzessä.

Hanna Variksen teoksia on Wienin Albertina Museon kokoelmissa kuin myös kaikissa Suomen keskeisimmissä kokoelmissa. Julkisia teoksia hän on tehnyt esim. Espoonlahden Koululle ja Turun Yliopistolle. Julkisia muotokuvia ovat tilanneet esim. Turun Kaupunki ja Helsingin Yliopistollinen Keskussairaala.

Useiden apurahojen lisäksi hänelle on myönnetty mm. 3-vuotinen taiteilija apuraha sekä Kalevala Korun Juhlavuoden tunnustuspalkinnon.

Vuosina 2006 – 2010 hän jatko-opiskeli NUROPE-hankkeessa, Joka yhdisti taiteen, tieteen ja liiketalouden, yhteistyössä Cittadel Arte-Fondazione Pistoletton ja Åbo Akademin kanssa.

Hanna Varis on myös auskultoinut taideopettaja, opetustyönsä hän on pääosin tehnyt vetämällä taidekursseja aikanaan Helsingin kuvataidekoulussa, myöhemmin yksityisille toimijoille Italiassa ja Suomessa sekä ohjannut useita yksityisoppilaita.

Hanna Varis käyttää pääosin paperipohjaisia menetelmiä, monien kuparilevyjen ja  useiden värikerrosten metalligrafiikkaa (etsaus ja akvatinta). Hän myös yhdistää maalausmaista monotypiaa sekä voi kollaasinomaisesti rakentaa tilallisia kokonaisuuksia näyttelyn teemaan pohjautuen.  Monesti hänen fokuksensa on tarinassa ja esteettisyydessä, jota runsas värienkäyttö tukee ja hän sanookin aiheensa olevan mystiikan ja unen välimaastoa, ”aikuisten satuja”.