Hanne Juga

Perustiedot

s. 1961, Varkaus
Taidemaalari
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Oma esittely

Oleskelen näennäisen joutilaana, tuijottelen ja teen havaintoja läheltä ja kaukaa, viipyilen vesien tuntumassa. Katselen, haistelen, koen merta. Meri on minulle tärkeä, rakas elementti jonka äärellä koen olevani olemassa. Se antaa minulle aiheet maalauksiini, elämykset, pelot, ja välillä jopa leivän (ja kalan).

Olen havaintomaalari, lumoudun jostakin näkemästäni väristä, maisemasta, graafisesta linjasta, eläimestä… ja työskentely saa alkunsa.Työskentelyn edetessä alkuperäisen havainnon merkitys saattaa toki heiketä tai muuttua. Häpeilemättä romantisoin ja estetisoin maalauksissani olioita, länttejä, välkkeitä ja jätöksiä.

Kankaalle maalaamisen lisäksi kokeilen mielelläni erilaisia materiaaleja etenkin maalausten pohjana. Lasken usein lyöntimetallialumiinin vanhoille, aiemmin jossain muualla käytetyille levyille, joissa jäljet, rosot, työsaumat ja myös työskentelyn fyysisyys saavat jäädä näkyviin. Pintaa työstän sellakalla, pigmenteillä ja öljyvärillä. Paksulle, jopa 20 milliselle pleksille saatan pelkällä värittömällä lakalla tehdä merkkejä jotka näkyvät vain varjona taustassa jos teokseen kohdistuu riittävän voimakas valo. Pohjan materiaalia jää näkyviin paljon ja sen osuus lopputuloksessa on merkittävä, mutta kuitenkin maalaukselliset ratkaisut ja eleet tekevät teoksista nimenomaan maalauksen.

Matka havainnosta maalaukseen sisältää valintoja, mutta myös paljon mystiikkaa, ja usein maalaan hyvin vaistonvaraisesti ja kohtalonuskoisesti ilman tarvetta analysointiin. Yleensä en myöskään töilläni halua kertoa pitkiä tarinoita, julistaa tai provosoida. Haluan tehdä maalauksia joita on hyvä katsoa, ja joihin kokija voi ja haluaa katseellaan ja tuntemuksineen uudelleen palata.
Maalaaminen on minulle itselleni hyvin meditatiivinen tapahtuma: olemisen muoto ja olotila jossa haluan elää. Tätä maalaamisen olotilaa en voi katsojan kanssa jakaa, mutta sen lopputuloksen voin.
Näytä biografia

Bio

Hanne Juga (s. 1961) asuu ja työskentelee Helsingissä. Juga on suorittanut täydentävinä opintoina kuvataiteen ammattikorkeakoulututkinnon Lahden Taideinstituutissa 2011, ja sitä aiemmin visuaalisen alan erikoisammattitutkinnon vuonna 2000. Juga on työskennellyt lavastemaalarina vuodesta 1985 alkaen, ja on sittemmin siirtynyt työskentelemään pääasiallisesti kuvataiteilijana.

Hanne Jugan maalauksissa voi aistia vahvasti rakkauden mereen. Materiaaleja, esimerkiksi puuta, metallia ja muovia, hän käyttää vaihtelevasti etenkin maalausten pohjana, ja lisäksi työstää teoksia öljyväreillä ja lakan ja pigmentin seoksilla. Juga maalaa välillä jyrkkää grafiikkamaista kontrastia ja välillä liki näkymättömiä, vain varjoina esiintyviä häiveitä kutsuen katsojan lumoutumaan kanssaan veden välkkeestä ja heijastuksista, joskus myös pinnan alaiseen mikrobien maailmaan.
Hanne Juga on työskennellyt useissa residensseissä ja symposiumeissa, ja hänet tunnetaan myös ”nordistina”, etenkin Länsi-Pohjola -entusiastina. Jugan maalauksia on Suomen Valtion, Kuvaston, Hyvinkään sairaalan, Budapest-Galeryn ja Sfantu Gheorghessa ’Gyárfás Jenő’ Art Galleryn taidekokoelmissa.