Tuija HP (Hirvonen-Puhakka)

Perustiedot

s. 1965, Eno
Kuvataiteilija, Yhteisö- ja ympäristötaiteilija, Performanssitaiteilija,
Asuinpaikka: Eno

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 50 304 78 65

Oma esittely

Tuija Hirvonen-Puhakka, taiteilijanimeltään Tuija HP (1965) asuu ja työskentelee Enossa, Pohjois-karjalassa. Innostun syvästi yhteisistä kokemuksista, ihmisistä, kulttuurista ja yksilöistä. Taiteilijana oleminen on minulle jatkuva prosessi, jossa yritän pohtia epävarmuutta olemassa olevasta maailmasta ja kohdata sitä.

Maalaamisen aloitan suoraan ideasta, valosta ja varjosta, ihmisistä tai unelmasta, meitä ympäröivästä maailmasta. Valitsen tiettyjä väripareja ja maalaan ensivaikutelman erittäin nopeasti, ja jatka sitten maalaamista hitaammin tarkastellen värejä ja sävyjä. Tavallisesti aloitan maalauksen akryyliväreillä ja väripigmentteillä ja jatkan maalaamista öljyväreillä pitkään ja hitaasti. Tällä hetkellä käytän, lehtikultaa, lyöntimetallia, tuhkaa ja marmoripölyä väripigmenttinä.

Maalauksen sommittelu muodostuu värin ja sävyn, viivan ja muodon, reunojen ja maalin paksuista ja ohuista pinnoista kaksi tai kolmiulotteisesti. Ripustan teoksia seinälle ”ajatushautomoon”, että voin nähdä ne usein. Joskus saattaa kestää kauemmin, että olen valmis jatkamaan niitä. Jatkan maalauksia niin kauan kuin mikään maalauksessa ei häiritse minua liikaa.

Teen teoksia maalamalla kangaspohjalle ja pleksille/muovilasille. Sekatekniikkateoksia teen piirtämällä ja grafiikan menetelmiä yhdistelemällä. Tällä hetkellä olen kiinnostunut latinankielisistä sanoista ja käytän niitä teoksien niminä mm. de minimis=vähämerkityksellinen, fiat lux = tulkoon valkeus jne..
Näytä biografia

Ajankohtaista

Kansainväliset lasten Taidekilpailut . “Kirjan sivuja selatessa” taidekilpailun taidenäyttely Suomessa Jyväskylässä 11.2.-2.4.2019. Jyväskylä. Jyväskylän kirjasto ja Kulttuuritalo Louhitalo Eno 6.-28.4.2019.  Vuoden 2019 kansainvälisen lasten taidekilpailun tuomarinointi Tulassa, Venäjällä 25.-26.9.2019. Taidekilpailu näyttelyiden järjestäminen Jyväskylään ja Joensuuhun vuodeksi 2020.

V.N. Korbakovin kunnallinen Taidekoulu Vologda, yhteistyöprojekti kuvataiteilija Pertti Karjalaisen kanssa. 25.-29.3.2019 Vologda/Venäjä. Taiteilijaesittelyt ja esitelmät yhteisötaideprojekteista, Korbakovin taidekoulussa taiteilijoille ja lapsiryhmille. Vologdassa suunnitellaan ja valmistellaan tulevaa ympäristötaide -projektia taidekoulun edustajien kanssa. Neuvotteluja käydään myös Vologdan kaupunkihallinnon edustajien kanssa. Toteutusaikataulu on vuosi 2020.


Taiteen vuoksi- ryhmänäyttely, Helsinki, Forum Box, 20.6. 14.7. 2019. Avajaiset 20.6.2019 Tervetuloa. Saimaan ammattikorkealun yamk-opiskelijoiden lopputyönäyttely.


Art Today 2019 nykytaidenäyttely, Louhitalo, Eno/Joensuu 1.-31.7.2019. 


Kuunteleeko Maa?-ryhmänäyttelyt (Taidekartta ry ja CoMosCa). Tuomarilankylän kartano, Klementinan sali, Helsinki 26.6.-25.8.2019, taiteilijaesittelyjä.


Pala paratiisia-ryhmänäyttelyt (Taidekartta ry ja CoMosCa) Kasvitieteellinen puutarha Botania, Joensuu 1.9.-27.10.2019, sunnuntaisin taiteilijaesittelyjä.


Yhteisöllinen taideprojekti Pietarissa. Yhteisöllinen Taideprojekti 4.-8.9.2019 Pietarissa ja lähiympäristössä. Suomalaiset ja venäläiset lapset työskentelevät yhteisissä työpajoissa viiden päivän ajan Pietarissa ja taiteilijoiden ohjauksessa.


Bio

Tuija HP (Hirvonen-Puhakka) on pohjoiskarjalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Enossa. Hän toimii kuvataiteen opetus- ja ohjaustehtävissä sekä tuottajana taide- ja kulttuurituotannoissa. Hänellä on luottamustoimia alan yhdistyksissä ja vuodesta 2017 lähtien hän on ollut Joensuun Taiteilijaseura ry:n puheenjohtaja.

Hän on opiskellut Vapaassa Taidekoulussa ja valmistunut kuvataiteilijaksi Imatran Taideoppilaitoksesta 1993 ja Saimaan Ammattikorkeakoulusta 2017 ja opiskelee (Yamk) Saimaan Ammattikorkeakoulussa, josta valmistuu 2019.

Hänen viimeisin yksityisnäyttely nähtiin Galleria Kohinassa Joensuussa. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä vuodesta 1992 mm. Berliinissä ja Helsingissä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin mm. Saksassa, Venäjällä, Hollannissa, Ruotsissa, Tanskassa, Japanissa, Bulgariassa sekä Suomessa.

Hirvonen-Puhakan teoksia on muun muassa Joensuun kaupungin ja Hollannin Europe House kokoelmissa. Tuija HP maalaa suurikokoisia teoksia, joista muodostuu tilallisia kokonaisuuksia.