Irma Laukkanen

Perustiedot

s. 1958, Kotka
Kuvataiteilija, Kuvanveistäjä
Asuinpaikka: Kotka

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 40 5668046

Oma esittely

Kuvanveisto on minulle pyrkimystä hahmottaa olemassaoloa ja tunteita. Tavoitteeni on yhdistää rakenteellinen yksinkertaisuus ja ihme. Haluan läpikuultavien materiaalien kautta näyttää jotakin ei-materiaalista, viedä ajatukset sinne mitä ei voi nähdä. Teokseni rajaavat sisäänsä läpikuultavan tilan, jossa on voimakas syvyysvaikutelma. Valo on minulle lähtökohta, ja hiekkapuhallan, etsaan tai maalaan lasipintoja saadakseni valon vaihtelevasti näkymään. Kokonaisuus hahmottuu kerroksellisista lasirakenteista ja tyhjästä tilasta niiden välissä.
Olen käyttänyt teoksissani myös muita heijastavia ja läpinäkyviä materiaaleja. Väri kiinnostaa minua erityisesti valon läpäisemänä tai heijasteena. Joskus liitän veistoksiini hiekassa kuivaamiani kukkia tai hylättyjä esineitä, joiden oma luonne rikastuttaa teoksen ideaa. Viime aikoina olen yhdistänyt videokuvaa joihinkin lasiveistoksiini. Videoprojisoinneilla pyrin tuomaan veistoksiini lisää aineettomuuden tuntua ja korostamaan muutoksen jatkuvuutta. Kahden videokuvan sattumanvarainen samanaikaisuus tuo teokseen jatkuvan muutoksen, joka virtaa kuin puro, ja aika.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Osallistun Konstrundan avoimet ateljeet tapahtumaan 12.-13.9.2020 klo 11-17. Kotkan Vanha paloasema, Kirkkokatu 13, Kotka. Tervetuloa!

Tulossa olevat yksityisnäyttelyt:

Kouta -galleria, Kouvolan taidemuseo, Kouvola  10.8.-5.9.2021

Galleria Sculptor, Helsinki  30.9.-24.10.2021

 

Linkistä KOTISIVUT pääset Vimeoon, jossa näet videodokumentoinnin muutamasta teoksestani näyttelyssäni Lappeenrannan taidemuseossa 2016. Ääniteos, säveltäjä Jouni Hirvelä

2018 syksyllä on valmistunut teokseni Helsingin Uuden lastensairaalan kappeliin.

Bio

IRMA LAUKKANEN on syntynyt Kotkassa 1958. Hän valmistui Suomen Taideakatemian koulusta taidemaalariksi ja kuvanveistäjäksi vuonna 1982. Laukkanen käyttää teoksissaan tasolasia, mutta myös muita heijastavia ja läpikuultavia materiaaleja, kuten teräsviiraa, ohutta metallilankaa tai maalattua silkkiä. Läpikuultavuus, heijastukset ja valo ovat usein hänen taiteensa lähtökohta. Viime aikoina hän on joskus liittänyt lasiveistoksiinsa hylättyjä esineitä tai videoprojisointia.
Laukkanen on osallistunut näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1981, esim. Pariisissa, Bonnissa, Moskovassa, Malmössä ja Pietarissa, ja hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyjä Suomessa. Irma Laukkanen on palkittu lukuisissa taidekilpailuissa ja hän on toteuttanut useita julkisia teoksia, mm. Ateneum-salin esirippu Suomen Kansallisgalleriassa on haponkestävää, osittain maalattua teräsverkkoa, jonka avautuminen ja sulkeutuminen on monimuotoinen valotapahtuma. Fortum Oy:n pääkonttorin lasikaton alla leijuva kuparinen tilateos ja Vantaan pääkirjaston aulan ilmatilassa lasilevyistä ja kuparilangoista koostuva teos ottavat yhteyteensä valon ja tilan. Laukkanen on edustettuna mm. Nykytaiteen museo KIASMAn kokoelmissa ja hän on ollut ehdokkaana Ars Fennica-palkinnon saajaksi vuosina 1997 ja 2003. Hänen puolisonsa on kuvanveistäjä Markku Hirvelä ja heillä on neljä poikaa: Jouni H., s.1982, Jaakko H., s. 1989, Leon H., s. 1995 ja Halti H., s.2000. Irma Laukkanen asuu ja työskentelee Kotkassa.