Jaakko Rönkkö

Perustiedot

s. 1947, Vieremä
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 050 370 90 26

Oma esittely

Taiteilijaksi ryhtyminen oli minulle selvää jo ennen kouluikää. En vain tiennyt, mitä taiteilijana oleminen on. Tästä olen kirjoittanut esseen Taide-lehden numeroon 3/2019 otsikolla Kak Tam.

Taide on aina monimutkaista ollessaan hyvää. Ajattelen kuitenkin, että on tärkeää pitäytyä yksinkertaisissa perusasioissa ja varioida niitä mahdollisimman paljon.

Niinpä lähtökohtani on yksinkertainen: piirtäminen, tila ja väri sekä niissä liikkuminen. Taiteessa tärkeintä on tunnistettava läsnäolo oli teos kookas tai pieni.

Piirtäminen on perustoiminto, joka lähtee käsialasta ja ulottuu pienestä luonnoksesta tilapiirrokseen. Ajattelen väriäkin tilallisesti. Tässä sekoittuvat teoreetinen, moderni tila- ja väritietämykseni siihen kokemuspohjaiseen tietoon, että kaikki on peräisin luonnosta ja sen ilmiöistä.

Seinäpiirrosprojektini on lyijykynäpiirtämisen tavoin kypsässä iässä oleva projekti. Ensimmäisen tilapiirroksista koostuvan näyttelyni pidin TM-galleriassa Helsingissä 1984. Siitä lähtien olen tehnyt seinäpiirroksia aina, kun siihen on ollut tilaisuus. Joukossa on hetkellisiä, näyttelyn tai tapahtuman ajan kestäviä teoksia ja pysyviä teoksia.

Oli tilapiirros väliaikainen tai pysyvä valmistaudun sen toteuttamiseen niin perusteellisesti kuin mahdollista. Tilapiirroksessa on tärkeää se, mikä ei lopputuloksessa näy - tilan koko ja mittasuhteet ja tapa, jolla asetun siihen myötäillen ja kommentoiden sen ominaisuuksia.


Piirroksen synnyn dokumentointi on prosessin oleellinen osa. Kun monumenttipiirroksen tekeminen on erittäin fyysinen tapahtuma se on performanssi, jossa fyysisyys ja tilassa liikkuminen tarvitsee taltiointia. Tietysti häviävä teos säilyy näin kuvana. Taltiointeja esitän osana näyttelyitäni; oma käsialahan on aina sama, uudet teokset ovat kehittyneitä variaatioita edellisestä.

Kaksiulotteiset piirrokseni ja maalaukseni ovat sarjoja. Piirrän lyijykynällä, koska se on yksinkertainen perusväline, jonka käyttöhistoria on kulttuurin perustoimintoja. Maalauksissani olen päätynyt käyttämään guassia (peiteväri), joka on mattapintainen ja mahdollistaa värin tarkan määrittelyn. Lisäksi guassi on valoherkkä. Tämä ominaisuus taas tekee teoksesta moni-ilmeisen, ts. valaistuksen muuttuessa teos kirkastuu tai tummenee menettämättä perusluonnettaan.

Taide on kommunikaatiota. Niinpä pidän näyttelyitä tasaisin väliajoin. Taiteen perimmäinen arvo on mielestäni kauneus. Haluan tarjota tätä kauneuskäsitystä niin julkiseen kuin yksityiseenkin nautintaan. Vaikka näyttelyt ovat hyvä tapa esitellä teoksia minulla on myös työhuone, jonne kiinostuneet ovat tervetulleita tutustumaan teoksiini kaikessa rauhassa.

Näytä biografia

Ajankohtaista

Yksityisnäyttelyni on avoinna Galleia Katariinan studiossa 7.7. 2019 saakka.Näyttelyssä on tilaa varten tehty, kookas hiilipiirros ja kolmisenkymmentä guassia, joiden aihe on väri ja tila.  Värin käsittelyssä keskityn värin simultaanisuuteen, siihen että vastavärit hakevat katsomistilanteessa toisiaan.

Elokuussa osallistun kahteen näyttelyyn. 2017 osallistuin Virossa, Viljandissa Arteground - taidefestivaaliin ja toteutin siellä kookkaan senäpiirroksen. Tämän teoksen taltiointi on tämänvuotisen Arteground Baltic - festivaalin näyttelyssä. 70 minuutin pituisen taltioinnin teki Timo Sguazzin ja musiikin siihen Tatu Rönkkö.

Elokuussa osallistun Baltic Srawing - näyttelyyn Imatralla.

Elokuun 15. alkaa myös Art Goes Kapakka. Teoksiani on esillä Kaarna- ravintolassa 25.8. saakka.

Bio

Jaakko Aapeli Rönkkö
Syntynyt Vieremällä 4.8.1947

Koulutus
Jyväskylän yliopisto (venäjä,englanti) 1971-73
Lahden taideinstituutti 1973-76
Pietarin taideakatemia 1976-79
Lahden taideinstituutti 2009-11
the Australian National University 2011

Yksityis-ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1973. Viimeisin yksityisnäyttely galleria Huudossa, Helsingissä 2016.

Viimeisimmät ryhmänäyttelyt Keravan taidemuseossa 2015 (Sateenkaaren alla) ja Galleria G:ssä 2016 (Summerprints).

Teoksia kokoelmissa mm. Suomen valtio, Nykytaiteen museo KIASMA. Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Saastamoisen säätiö.

Valtion taiteilijaeläke v:sta 2008.
Tuotannon pääteema piirtäminen kaikissa muodoissaan.Tehnyt tilapiirroksia vuodesta 1984.Tilapiirrokset liikkuvat arkkitehtuurissa sitä kommentoiden ja niiden yhteydessä esitetään pieniä piirroksia tilapiirroksen mikrokosmoksena. Uusin tilapiirros yksityisnäyttelyssä galleria Huudossa Helsingissä 2016.

Uusimmissa teoksissa tekniikkana guassi. Näissä piirtäminen ja väri ovat rinnakkain.

Kirjoitan kuvataiteesta mm. Taide-lehteen ja Savon Sanomiin. Keskeisiä teemoja taiteilijan puhe tekemisestään ja piirtäminen perusilmaisuna. Pidän tärkeänä, että kuvataiteilijat puhuvat kuvataiteesta. Se, miten kuva syntyy ajatuksesta teoksi on omakohtainen todistus, hyödyllinen muun taidepuheen sisällä.

Suomen Taidegraafikot ry:n, Taidemaalariliiton, Kuopion kuvataiteilijat ry:n, Suomen Arvostelijain Liiton ja International Association of Art Critics jäsen.