Jaakko Rönkkö

s. 1947, Vieremä
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 050 370 90 26

Oma esittely

Lyijykynä ja paperi ovat kaiken piirtämisen peruselementit. Nämä yksinkertaiset tarvikkeet ovat kulkeneet mukanani niin kauan, kuin olen piirtänyt.

Seinäpiirrosprojektini on lyijykynäpiirtämisen tavoin kypsässä iässä oleva projekti. Ensimmäisen tilapiirroksista koostuvan näyttelyni pidin TM-galleriassa Helsingissä 1984. Siitä lähtien olen tehnyt seinäpiirroksia aina, kun siihen on ollut tilaisuus.

Viimeisimmän tilapiirrokseni tein galleria Huudon näyttelyyni elo-syyskuussa kuluvana vuonna.(ks.osiosta Teokset)

Piirroksen synnyn dokumentointi on prosessin oleellinen osa.

Teosteni aiheet ovat luontoa, jos sovitaan, että galaktiset purkaukset, kukkapenkki ja sisäeritys ovat samaa luontoa. Luontositeeni on peräisin lapsena koetusta pohjoissavolaiseen luontoon sulautumisesta ja ruokkii kuvieni syntyä vieläkin tavalla, jonka koen luontevimmaksi kuvien synnyn alkuperäislähteeksi.

Maalausmateriaalini on guassi. Olen modernistisen koulun kasvatti ja väriopin lainalaisuudet tyhjentymätön työkalupakkini.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Kesäkuussa tein Porvooseen tunnelipiirroksen kuvataiteilija Ylva Holländerin kanssa. Teos oli aloitus Ylvan ideoimalle Galleria kadulle, jonka taiteilijat vaihtuvat vuosittain. Gallerian ajatus on herättää keskustelua julkisesta taiteesta ja kokeilla, vähentääkö ammattimaisesti toteutettu taideteos töhrimistä. Nyt, syyskuussa voi todeta, että teokset ovat säilyneet melkein ilman vandalismia.

Keväällä avasin blogini, jonne kirjoitan silloin, kun on asiaa. Blogin osoite on jaakkoronkkoart.wordpress.com

Bio

Jaakko Aapeli Rönkkö
Syntynyt Vieremällä 4.8.1947

Koulutus
Jyväskylän yliopisto (venäjä,englanti) 1971-73
Lahden taideinstituutti 1973-76
Pietarin taideakatemia 1976-79
Lahden taideinstituutti 2009-11
the Australian National University 2011

Yksityis-ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1973. Viimeisin yksityisnäyttely galleria Huudossa, Helsingissä 2016.

Viimeisimmät ryhmänäyttelyt Keravan taidemuseossa 2015 (Sateenkaaren alla) ja Galleria G:ssä 2016 (Summerprints).

Teoksia kokoelmissa mm. Suomen valtio, Nykytaiteen museo KIASMA. Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Saastamoisen säätiö.

Valtion taiteilijaeläke v:sta 2008.
Tuotannon pääteema piirtäminen kaikissa muodoissaan.Tehnyt tilapiirroksia vuodesta 1984.Tilapiirrokset liikkuvat arkkitehtuurissa sitä kommentoiden ja niiden yhteydessä esitetään pieniä piirroksia tilapiirroksen mikrokosmoksena. Uusin tilapiirros yksityisnäyttelyssä galleria Huudossa Helsingissä 2016.

Uusimmissa teoksissa tekniikkana guassi. Näissä piirtäminen ja väri ovat rinnakkain.

Kirjoitan kuvataiteesta mm. Taide-lehteen ja Savon Sanomiin. Keskeisiä teemoja taiteilijan puhe tekemisestään ja piirtäminen perusilmaisuna. Pidän tärkeänä, että kuvataiteilijat puhuvat kuvataiteesta. Se, miten kuva syntyy ajatuksesta teoksi on omakohtainen todistus, hyödyllinen muun taidepuheen sisällä.

Suomen Taidegraafikot ry:n, Taidemaalariliiton, Kuopion kuvataiteilijat ry:n, Suomen Arvostelijain Liiton ja International Association of Art Critics jäsen.