Jari Eklund

Perustiedot

s. 1962
Valokuvataiteilija

Yhteystiedot

Oma esittely

Olen valokuvataiteilija.

Teosteni lähtökohtana on yleensä jokin havainto ympäristöstä tai mieltä askarruttava kysymys ihmisen monitahoisesta olemassaolosta.

Produktioni työstän jo ennen tallennemateriaalin käyttöä visuaalisiksi hahmotelmiksi. Prosessissa kommunikoin aiheen, sen reflektion ja valokuvan materiaalisuuden kontekstissa. Kuvallinen työskentely on minulle mielekäs medium antaa muoto tälle vuoropuhelulle.

Valitsen tekniikan kuvallisen idean mukaan. Käytän kameraani häpeilemättä kiinnostuessani jostain aiheesta. Kuvan ensijaisuus ja autonomia on tärkeintä. Jos kuva voitaisiin korvata sanalla, ei itse kuvalla olisi merkitystä. Sanojen käyttöä olen kokeillut, aiemmin enemmänkin, esim. Tiger Twist, WSOY, 2003.

Liikun osassa tuotantoani esittävän ja abstraktin rajapinnassa. Kaksoisvalotuksilla ja heijastuksilla rakennan kerroksia kuvaan. Katsojalle jää vastuu siitä, katsooko hän valokuvan pintaa vai syventyykö hän sisältöön, joka rakentuu eri kerrosten välisestä dialogista. Ilman tulkinnan ulottuvuutta kuva olisi merkityksetön.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Uutta ja vanhaa rinnakkain.

Kestoprojekti "Rockin'Around" työllistää Eklundia jo 35:ttä vuotta. Syksyllä 1982 alkanutta projektia on tarkoitus jatkaa niin kauan kuin tekijällä terveyttä riittää.

Kesän 2017 "Kromografia" -
projektissa tämän valokuvataiteilijan kuvausvälineenä on ämpäri. Neulanreiällä ja tallennemateriaalilla varustettuja 'camera situloita' on kesällä sijoitettuna maastoon Perhonjokilaakson alueelle yhteensä 50kpl.

Eklundin "Retrospective 1977- " luentosarja jatkuu syksyllä 2017. Takana on 10 luentoa ja edessä 10. Sarja alkoi Keravalta tammikuussa 2017.

TAIKEn ja KP-Säätiön rahoittama, Perhonjoenlaaksoon sijoittuva valokuvaproduktio toteutuu ja toteutetaan syksyllä 2017. Produktio julkaistaan talvella 2017-2018.

Bio

Jari Eklund (s.1962) työskentelee valokuvataiteilijana Perhonjokilaaksossa.

Koulutukseltaan Eklund on valokuvaaja(VAT) ja kuvataiteilija. Kuvataiteen opinnot jatkuvat edelleen.

Hän käyttää työssään analogista valokuvausprosessia. M/V-ja kromogeenisen väritekniikan lisäksi ns.vaihtoehtoisia valokuvausmenetelmiä (anthotypia, syanotypia, saltprint, bromoil, wetplate).

Artistin loft-tyyppinen työtila on Perhonjokilaaksossa Vetelin Taidekartanossa ja värivedostukseen sopivat ryhmätyötilat Vallilan taiteilijatalossa Helsingissä.

Eklund toimii valokuvataiteen kentällä laajasti. Hän on Värinä -
vedostusosuuskunnan hallituksen jäsen. Pohjanmaan valokuvakeskuksessa Eklund toimii hallituksen varapuheenjohtajana. Valokuvauskouluttajana ja työpajojen vetäjänä hän on toiminut vuodesta 2004 alkaen eri puoilla Suomea, Ruotsissa, Virossa ja Liettuassa.

Valokuvan lisäksi Eklund on tuottanut kirjan muotoon tekstiä, jota on julkaissut mm. WSOY (Tiger Twist, 2003).

Keskeisimmät näyttelyt viimeiseltä viideltä vuodelta:
- 2016, Pimiö, ryhmänäyttely, Valokuvataiteen museo, Helsinki.
- 2015, Vila blicken, ryhmänäyttely,
TAIKE/Kiertävä näyttely, Pohjanmaa.
- 2015, Katso vielä,
Pohjanmaan valokuvakeskus,Lapua.
- 2013, Rockin'Around, yksityisnäyttely, Suomen valokuvahistoriallisen yhdistyksen galleria, Virrat.

Eklundin ensimmäiset julkaistut kuvat syntyivät keikkatyötehtävissä Suosikki-lehdessä vuosina 1982-1985. Freelancer-kuvaajan työstä Eklund siirtyi valokuvataiteen pariin 2000-luvun puolessavälissä.