Jari Viljanen

Perustiedot

s. 1957, Kouvola
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Jaala

Yhteystiedot

Oma esittely

Vuodesta 1990 lähtien olen tehnyt teoskokonaisuuksia työparina yhdessä puolisoni Minna Rissasen
kanssa.

Näyttelyripustuksissa yhdistämme kuvaa ja tekstiä sekä kahdessa varhaisessa näyttelyteemassa myös veistoksellisia elementtejä ja valoa. Yhteistyön aloitimme ihmisen vieraantunutta luontosuhdetta pohtivalla näyttelysarjalla. Tilateokset rakensimme luonnon materiaaleista ja puupiirroksista sekä reprokuvista.

Toinen kymmenen tilateoksen teema käsitteli parisuhteen ja unelmien väkivaltaista hajoamista – rakkauden patologiaa. Alun poliisiraporttilainat vaihtuivat sarjan edetessä populaarin kirjallisuuden ja musiikin tekstilainauksiin, mikä toi viimeisiin näyttelyihin romantisoidun murhaballadin näkökulman.

Last Chance to Eldoradon näyttelykokonaisuudet koostuivat valokuvista, karttapohjista ja tarrateksteistä, jotka piirsivät hetkellisiä näkymiä Jerryn ja Julian kuumeisen matkan varrelta halki Yhdysvaltojen lounaisosien avaran maiseman. Kuvat vedostimme polymeerigravyyreiksi ja teksteissä avasimme Julian tuntemuksia, joista piirtyi esiin kehittämiemme hahmojen päämäärätön ajelehtiminen.

Desert Inn-näyttelysarjassa rakensimme populaarista tuttua amerikkalaista lähimenneisyyden kulttuurimaisemaa. Kuvastomme liikkui halki Yhdysvaltojen lounaisosien ajattomien erämaanäkymien ja pikkukaupunkien yhdistäen ulkopuolisuuden kokemuksen globaalisti tuttuun kuvamateriaaliin, jota olimme keränneet pääosin kahdella kuvausmatkalla vuosina.
Viimeisin yhteinen näyttelykokonaisuutemme
Dream On käsitteli myös matkalla olon kokemusta. Espanjassa ja Yhdysvalloissa kuvatut tarkentumattomat näkymät ja vääristyneet värimaailmat ohjaavat katsojaa nautinnolliselle matkalle hetkeen ennen kuin havainto tarkentuu ja mieli selittää meille näkemänsä. Puuvillapohjaisella taidepaperilla kuvamme vuoropuhelevat popuulaarien tekstilainojen kanssa yhdistäen matkan ennakko-odotukset, haaveet ja monikerroksisen omakohtaisen kokemuksen. Let me take you on a trip.

Näyttelysarjojen lisäksi olemme tehneet suppeampia kuvasalkkuja mm. polymeerigravyyreja espanjalaisista kaupunkinäkymistä ja kuvitteellisen filmitähden menneisyydestä. Tuotannossamme toistuvat yksilön odotusten ja haaveiden yhteen sovittaminen sekä annettuun että omakohtaiseen kokemusmaailmaan.