Johanna Rytkölä

Perustiedot

s. 1956, Helsinki
Kuvanveistäjä
Asuinpaikka: VANTAA

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 405147126

Oma esittely

Positiivisuus, suvaitsevaisuus, ilo, huumori ja liikkeen vaikutelma...

Keraamisille veistoksilleni on tunnusomaista positiivisuus, selkeä muotokieli, raikkaat värit ja pyrkimys vangita liikettä veistokselliseen muotoon. Korostan taiteessani pienten arkipäiväisten tapahtumien, kokemusten ja ilmiöiden merkitystä vahvuuden ja voimaantumisen lähteinä.
Muistot, kuvitelmat, faktat ja fiktiot kietoutuvat ja sulautuvat toisiinsa. Teoksiani voisi verrata runoihin, tarinoihin ja satuihin.
Sykähdyttävät kokemukset, arkipäiväisiltäkin vaikuttavat hetket saavat minut tarttumaan ensin kynään ja paperiin. Luonnosten tekemisen jälkeen savi kutsuu.
Rakennan työni mankeloimalla savilevyjä tai rakentamalla muotoa kerros kerrokselta. Työ etenee hitaasti ja tekemisen tuottama nautinto on huikaiseva.
Useimmiten käytän melko karkeaa kivitavarasavea, jonka pinta jättää työstön naarmut ja jäljet näkyviin. Patinoimalla pintaa haluan vielä korostaa näitä jälkiä.
Värit kruunaavat työskentelyni. Maalaan engobeilla raa’alle savipinnalle pohjavärin tai useamman. Raakapolton jälkeen jatkan värien ja pinnan työstöä. Joissakin teoksissani käytän kierrätyslasia ja joskus platina tai kulta viimeistelee lopputuloksen. Värit ovat tärkeä osa tarinaan.


Näytä biografia

Bio

Johanna Rytkölä (s. 1956) valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta kuvataideopettajaksi vuonna 1982 ja Taiteen maisteriksi keramiikkataiteen osastolta vuonna 1986.
Johanna Rytkölän debyyttinäyttely oli Helsingissä Galleria Brondalla vuonna 1988. Rytkölä on tämän jälkeen pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut yhteis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla (mm. Saksa, Itävalta, Ranska, Espanja, Japani, Korea, Taiwan, Kiina, Kanada, Yhdysvallat, Norja, Tanska, Irlanti, Kroatia, Turkki, Unkari, Romania, Venäjä).
Hän on mm. Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon sekä International Academy of Ceramics (IAC:n) jäsen.
Hänelle on myönnetty valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha vuonna 2008 ja yksivuotinen apuraha vuonna 2015.
Rytkölän Tampereen poliisitalon sisääntuloaukiolle suunnittelema teollisuusvalmisteisista klinkkerilaatoista koostuva 14 metriä pitkä teos Riemumuuri valmistui 1993.
Rytkölän kolmen seinäteoksen kokonaisuus valmistui 2018 Katriinan sairaalaan Vantaan taidemuseo Artsin tilauksesta.
Kansainvälisiä palkintoja:Kutani International Decorative Ceramics Competition ’97, Komatsu, Japani: kunniamaininta (Award of Merit), 1997,49. Concorso Internazionale della Ceramica d’Arte Faenza, Italia: Italian presidentin hopeinen mitali (Medaglia d’argento del Presidente della Repubblica), 1995.
Rytkölän teoksia on nähty viime vuosina mm. yksityisnäyttelyissä Galleria Brondalla Helsingissä vuonna 2014 ja Heinolan taidemuseossa vuonna 2016. Vuonna 2018 hänen töitään oli mm. kansainvälisessä ”About Clay” -näyttelyssä Fiskarsissa ja Pyhäniemen kartanon kuvataidenäyttelyssä. Ulkomailla hänen töitään on viimeksi esitelty mm. Moskovan nykytaiteen biennaalissa vuonna 2017 ja vuonna 2018 Taiwanissa IAC-kongressiin liittyvissä näyttelyissä sekä Saksassa Galleria Marianne Hellerin 40-vuotisjuhlanäyttelyssä ”Keramik der Welt”.
Johanna Rytkölä asuu ja työskentelee Länsi-Vantaalla Hämevaarassa entisestä kaupparakennuksesta kunnostetussa ateljeetalossaan.