Johanna Suonpää

Perustiedot

s. 1969, Helsinki
Kuvataiteilija, Kuvanveistäjä, Installaatiotaiteilija, Muu
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Näytä biografia

Ajankohtaista

Kansainvälisiä yhteisnäyttelyitä:

8.9.2018-11.11.2018
Danubiana Meulensteen Art Museum,
5th Textile Art of Today
(Slovak republic)

25.1.2019-16.3.2019
Tatra Gallery in Poprad ,
5th Textile Art of Today
(Slovak republic)

18.4.2019-23.6.2019
The Moravian Museum in Uherské Hradiště,
5th Textile Art of Today
(Czech republic)

Tapahtumia:
Art goes Kapakka 16.-25.8.2018
Ravintola Kaarna, Helsinki

Yksityisnäyttelyt:
20.9.-9.10.2019
Galleria Saskia, Tampere

Bio

Vuosaaressa asuva helsinkiläinen tekstiili -ja kuvataiteilija Johanna Suonpää (s.1969) valmistui tekstiilitaiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2001. Hän opiskeli ennen tekstiilitaiteen opintojaan Vapaassa Taidekoulussa maalausta ja piirustusta, sekä täydensi opintojaan muiden muassa Krakovan Taideakatemiassa Puolassa.

Suonpää on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut aktiivisesti yhteisnäyttelyihin suomalaisten muotoilijoiden ja taiteilijoiden kanssa sekä Suomessa että ulkomailla.
Suonpää teoksia on on kotimaisissa, ulkomaisissa -ja yksityisissä taidekokoelmissa.

Suonpää on monialainen taiteilija käyttäen pääasiassa välineenään materiaalipohjaista ilmaisukieltä. Hän yhditää teoksissaan erilaisista yhteyksistä löytyneitä tuttuja materiaaleja kuten kankaita, pakkausmuovia, lankoja, metallia, puun oksistoja ja esine objekteja.
Suonpään teoksille tunnusomaista ovat kolmiulotteiset, kerrokselliset, kollaasinomaiset pintarakenteet ja muodot jotka syntyvät punomalla, solmimalla, ompelemalla, purkamalla ja muokaten uudelleen jo olemassaolevaa materiaalia.

Suonpään työskentelymenetelmissä huomio kiinnittyy luonnostaan materiaalin, valon, tilan ja tekniikan vuoropuheluun, mutta samalla keskeisä mielenkiinnon kohteita ovat erilaisten kankaiden ja kudosten olemus valoa heijastavana värinä, tai rakenteellisena -ja reflektoivana pintana.

Olennaisia teemoja ja teosten aiheita ovat olleet luonnon monimuotoisuus, niin konkreettiset maisemaelementit kuin suomalaisen tajunnan ja mielen synnyttämä mytologia. Myös ihmisenä olemisen -ja ikuisen hetkellisyyden teemat kuten olemisen jatkumo, perimä ja elämän outo kiertokulku, kauneus ja sen haavoittuvaisuus ovat olleet viimeaikaisia lähtökohtia työskentelylle.