Jussi Jäälinoja

Perustiedot

s. 1937, Yli-Ii – k. 2017
Kuvanveistäjä, Taidemaalari

Yhteystiedot

Oma esittely

"Kun kysytään, mikä taiteen tekemisessä innoittaa, haluaisin mainita yhtenä monien joukosta valon kokemisen. En tarkoita tässä tuollaista varsin normaalia esteettistä valoilmiötä luonnossa, esineissä... vaan sisäistä valoaistimusta, jonka saattaa kokea kuoleman läheisyydessä ennen pimeyteen vajoamista. Tämä kokemus saattaa olla kaikkia perusteita järkyttävä.

Niin kyynisesti kuin saatankin suhtautua tähän narrinpeliin, jota elämäksi kutsutaan voin tuolloin epäillä, oliko tällä kompuroinnilla sittenkin joku tarkoitus. Oliko minulla sittenkin jokin tehtävä. Olisiko se tehtävä se, että saisin jotakin aikaan joka liikuttaisi hitusen verran asioita myönteisempään suuntaan.

Me tarvitsemme tähän pimeään maailmaan suunnattomasti valoa. Uskoa, että me kaikesta huolimatta selviämme tästä ja tulevasta kaaoksesta, peloista. Siitä valtavasta uutisvyöörytyksestä, joka on valtaosaltaan negatiivista, kirkuvan härskiä oksennusta. Kodit täyttyvät uutisten verestä, nälästä, sairaudesta. Kysyn. Eikö olisi toivo, lohdutus jossakin mahdollista. Vaikkapa edes korvikemaailmassa, haavemaailmassa, jonka edustajia taideteokset ovat.

Omiin töihini olen koettanut saada myös jotakin positiivista. Murusen kauniista turhuudesta, kuten Mika Waltari sanoi. Kaunista väririnnastusta tarvitaan, kuten myös rumia yhdistelmiä, ettei totuus unohtuisi.

Merkillistä on se, että kun maailman kokee ahdistavana ja synkkänä, saattaa töihin tulla vekkulia huumoria. Onhan sanottu, että huumori on surun seuralainen. "

(Jussi Jäälinoja, Ajatuksia taiteen tekemisestä)
Näytä biografia

Bio

Väinö Juhani (Jussi) Jäälinoja syntyi 1937 Yli-Iissä. Hän suoritti taideopinnot Vapaassa taidekoulussa, Helsingissä 1963-1965 opettajinaan Mauri Faven, Unto Pusa ja Tor Arne. Depyyttinäyttelynsä Jäälinoja piti Bäcksbackan taidesalongissa Helsingissä 1966.

Jussi Jäälinojan kokonaistuotanto on erittäin laaja. Se sisältää piirustuksia, maisemamaalauksia, henkilö- ja muotokuvia, veistoksia, pienoismaalleja ja installaatioita. Toistuvia aiheita maisemien ja kaupunkikuvien lisäksi ovat lukuiset naismuotokuvat. Taidehistoriallisesti tyylit vaihtuvat 1960-luvun modernismista surrealismiin ja naivismiin. Pelto- ja jokimaisemat saavat vuosien varrella myös ekspressionistisia sävyjä.

Jäälinoja on osallistunut lukuisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen teoksiaan kuuluu mm. Oulun, Rovaniemen ja Kemin taidemuseoiden kokoelmiin sekä ulkomailla Leverkusenin ja Bodenin kaupunkien kokoelmiin. Teoksia on myös mm. Nordean, Osuuspankin, Sanomalehti Kalevan, Oulun yliopiston, WSOY:n sekä Stiftung Hans Ulrich Schwaar'n kokoelmissa.

Valikoidut julkaisut ja artikkelit: Jussi Jäälinoja, Maalauksia, Kirjapaino Kaleva, 2003. Vierivät kivet, Oulun Taidemuseo, 1995. Pohjoista valoa, Reijo Rinnekangas, Pohjoinen, 1990.