Kai Rentola

Perustiedot

s. 1955, Kaarina
Kuvataiteilija, Kuvanveistäjä, Paperitaiteilija, Taidegraafikko
Asuinpaikka: Helsinki

Oma esittely

Teen veistoksia yleensä paperista, metallista ja puusta. Piirrän myös ideoitani ja toteutan niitä joskus mustavalkoisena grafiikkana. Kuvantekeminen on minulle pakkomielteen omaista. ”Olen kiinnostunut yhä uudelleen puhtaasti muodon ja rakenteen tutkimisesta, käytännön osaamisesta, jota on vaikea käsittää teoreettisesti.

Palaan aina käsittelemään universaaleja muotoja ja samoja teemoja, luen kirjoja uudestaan. Materiaali ohjaa minua. Taiteen tekeminen on siten minulle pyrkimystä osata, ymmärtää ja toistaa maailmaa sitä kautta, enemmän merkityksiä, ei niinkään estetiikkaa”.

Nautin siinä eniten keksimisestä ja löytämisestä ja siitä ilosta ei pääse osalliseksi se, joka seuraa muiden jälkiä, kuten Jorge Luis Borgés niin osuvasti kirjoittaa.

Paperi on minulle avain muihin materiaaleihin. Alunperin halusin valita ja käyttää jotain matalan kulttuuriarvon omaavaa ja ympäristöekologian kannalta kestävää materiaalia, jossa sisältö ja muoto olisivat yhtä. Paperitaiteen käsite tuli minulle tutuksi vasta myöhemmin.

En pidä taiteessa yleistämisestä tai luokittelusta. Ihailin Robert Smithsonia siitä kuinka hän osasi käyttää peilejä ja luoda tilaa, mutta en silti pidä peileistä yleensä tai käsitetaiteesta erityisesti. Pidän monista alunperin japanilaisista taiteilijoista, mm. Isamu Nogutchin tilataiteesta, Hiroshigen grafiikasta, Kurosawan unista, tai Miazakin Henkien kätkemästä. Monesti lainaan ja saan paljon jostain ihan nimettömästä ja monikulttuurisesta.

Helsingissä 6.2. 2017
Kai Rentola
Näytä biografia

Bio

Kai Rentola syntyi tammikuussa 1955 Kaarinassa Turun lähellä. Hän aloitti paperin käytön veistostensa materiaalina jo 1980-luvun alusta, yhtenä ensimmäisistä Suomessa. Kai Rentola on tutkinut topologian ja geometrian mahdollisuuksia rakentaessaan ja taivuttaessaan paperipinnoista kiinteitä kolmiulotteisia installaatioitaan ja veistoksiaan. Hän on pitänyt monia paperitaiteen kursseja eri puolilla Suomea.

Toisinaan hän käyttää paperia vain luonnoksiin ja toteuttaa teoksensa metallilevyistä tai puusta. Hänen pelkistetyt paperiveistoksensa näyttävätkin usein volyymiltään vahvemmilta ja painavammilta kuin ovat vaikka ne eivät sisällä mitään tukirakenteita tai massaa. Vaikutelma syntyy myös pintakäsittelystä: kerroksisen värin, vahan ja merisuolan peittämistä pinnoista. Suurimmat veistokset syntyvät usean pinnan elementeistä, joita taiteilija voi yhdistellä monella tapaa toisiinsa.

Kai Rentola itse sanoo, että ”En voi muuta kun kiinnostua yhä uudelleen puhtaasti tekemisestä, osaamisesta, jota on vaikea käsittää teoreettisesti. Palaan aina käsittelemään universaaleja muotoja. Materiaali ohjaa minua. Taiteen tekeminen on siten minulle pyrkimystä osata ja ymmärtää maailmaa sitä kautta, enemmän merkityksiä, ei niinkään estetiikkaa”.

Kai Rentola on asunut Helsingissä Vuosaaressa vuodesta 2002. Hän on ollut kuvanveistäjäliiton jäsen vuodesta 1995. Hän on osallistunut 1980-luvulta lähtien kansainvälisiin paperitaiteen katselmuksiin eri puolilla maailmaa. Hän myös piirtää ja toteuttaa ideoitaan mustavalkoisena grafiikkana.

Kai Rentola on opiskellut graafista suunnittelua ja typografiaa. Hän on opettanut Taiteen ja suunnittelun korkeakoulussa Helsingissä mm. kalligrafiaa ja digitaalista kirjainmuotoilua. Hän tapaakin sanoa, että veistoksen ja merkin välillä on olemassa takaovi, jonka voi avata kummalta puolelta tahansa. Kai Rentola on organisoinut useita typografian tapahtumia ja kirjainmuotoilun näyttelyitä Helsingissä.