Kaija Papu

Perustiedot

s. 1980, Saarijärvi
Kuvataiteilija

Yhteystiedot

Oma esittely

Normaali on sana jonka viljelemistä harrastavat kaikki, mutta ainut sato mitä sillä korjataan on syrjintä ja turha kategorioiminen. Sana normaali antaa oletuksen epänormaalin ja poikkeavan olemassaolosta, samalla saattaen nämä poikkeamat negatiiviseen valoon vihjaten, että ne eivät koskaan ole tai tule olemaan samanarvoisia normaalin kanssa.

Mielestäni normaaliuden käsitettä on aika miettiä ja määrittää uudelleen.
Mitä normit loppujenlopuksi ovat ja mitä niiden ylläpitämisestä hyödytään? Onko toiseuden käsite luotu vain normaalin egon pönkittämiseen?

Olen tullut siihen tulokseen, että normaali on harvinaista ja järjenvastaista. Sen olemassaolosta ei löydy mitään selkeitä todisteita, eikä sitä pystytä kunnolla määrittelemään. Se on vaan jotain hämärää, jonka me kaikki luulemme tuntevamme, kyllähän sä ny tiiät, niinku jotain... Hmm... Normaalia. Silti kaikki poikkeava ja epänormaali määritellään tämän hämärän mössön kautta. Ihmettelenkin miten paikkaansapitävää tai mielekästä tällainen kategorioiminen voi olla?

Itse en ole löytänyt ihmisten jaottelusta mitään hyviä puolia, se ei ole helpottanut kasvuani tai tuonut lisää potkua elämälleni. Monimutkaisten asioiden yksinkertaistamisesta ei ole ollut mitään hyötyä. Teokseni tökkivät tätä aihetta ja saavat kategoriat tuntemaan itsensä epämukaviksi.
”No alkakaahan juosta sukupuolihierarkiat!”, huudan raippa kädessä.
”Lujempaa kahtiajakoisuus, lujempaa syväänjuurtuneet asenteet, lujempaa ehdottomuus!”

Kynä, paperi ja sakset. Tussi, muste ja huopakynät. Kamera, filmi ja salamat. Macbook, hiiri ja unettomat yöt. Nämä ovat raippani kannustamaan kieleen ja mieleen juurtuneita asenteita eteenpäin, kohti muutosta.
Näytä biografia

Bio

Kaija Papu (s.1980) on tamperelainen kuvataiteilija, jonka teoksien sisällöt pyörivät huumorilla höystettyä piirileikkiä normien kyseenalaistamisen ja sukupuoli- ja seksuaalihierarkioiden ympärillä. Hän käsittelee aiheita virkkaamalla, neulomalla, installoimalla, valokuvin, piirtäen ja videoimalla.

Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Viimeisin piirustuksista koostuva yksityisnäyttely oli Tampereella Galleria Rajatilassa 2009. Tänä kesänä hän oli mukana Mäntän Honkahovin Haute Couture -kesänäyttelyssä.

Tällä hetkellä Kaija Papun lähes kaikki työaika menee pehmeän poliisiauton parissa, johon tulee virkattu pinta. Tämän teoksen tekoprosessia voi seurata osoitteessa: http://www.novita.fi/blogit/576167

Papulla on teoksia Hyvinkään Taidemuseon kokoelmissa ja Muu Ry:n myyntikokoelmissa.