Kaija Poijula

Perustiedot

s. 1963, Pudasjärvi
Kuvataiteilija, Muu

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 050-3881532

Oma esittely

Raitiovaunussa vastapäätä matkustava, aamulla lehdestä lukemani, lapsen
kommentti, valvottu yö, musiikki, elokuva, ystävä - kaikessa on
"materiaalia" teoksiini. Mahdottoman herkät asiat, jotka huomaa vasta ne
menetettyään.
Eräänlaiset rajatilat, vuorokauden häilyvät rajat, näkymätön ja
aistittava ovat kiinnostukseni kohteita.

Teokseni kertovat ulkopuolisuudesta, rajattomasta rakkaudesta ja maailman selittämättömiksi jäävistä asioista, vaipumatta liialliseen melankoliaan. Runoilija Pentti Saarikoskea lainaten: ”Minä en ole kiinnostunut maailmasta ja sen paikoista. Minä olen kiinnostunut paikoista ja niiden maailmoista.”

Materiaaleina käytän mm. eläinten kalloja ja kasveja, sekä kulunutta, ruostunutta, rikkinäistä, hylättyä ja osittain palanutta esineistöä. Esineisiin kietoutuneet muistot sulautuvat hauraan ja raskaan materiaalin kanssa teoksiksi, jotka luovat unenomaisia, satumaisen pelottaviakin tunnelmia.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Kasvu ja lähtö – hiukset nykytaiteessa ja kulttuurihistoriassa
11.5.-15.9.2019 Oulun Taidemuseo

Galleria Vanha Kappalaisentalo, Porvoo
(S. Dickhoff, K. Kaikkonen, U. Pohjola, K. Poijula)
31.5. - 1.9.2019

"Memento", yksityisnäyttely, Suomen Käsityön museo, Jyväskylä
7.1.-15.4.2018.

Tampere-maja, Tartto, Viro
"Sivumerkityksiä"
2.-19.8.2018,
Synnöve Dickhoff, Helena Kaikkonen, Ulla Pohjola, Kaija Poijula,

Bio

Kuvataiteilija Kaija Poijulan teokset kertovat ulkopuolisuudesta, rajattomasta rakkaudesta ja maailman selittämättömiksi jäävistä asioista, vaipumatta silti liialliseen melankoliaan. Poijula lainaa runoilija Pentti Saarikoskea (1937-1983): ”Minä en ole kiinnostunut maailmasta ja sen paikoista. Minä olen kiinnostunut paikoista ja niiden maailmoista.”

Teostensa materiaaleina Poijula käyttää mm. eläinten kalloja ja kasveja sekä kulunutta, ruostunutta, rikkinäistä, hylättyä ja osittain palanutta esineistöä. Esineisiin kietoutuneet muistot sulautuvat hauraan ja raskaan materiaalin kanssa teoksiksi, jotka luovat unenomaisia, satumaisen pelottaviakin tunnelmia.

Kaija Poijula asuu ja työskentelee Helsingissä. Poijula valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta Korkeakoulusta 1995. Hän opiskeli stipendiaattina Tukholmassa Konstfack taideyliopistossa sekä Amsterdamissa Gerrit Rietveld Akatemiassa. Vuosina 2003-2007 hän asui ja työskenteli Irlannissa.

Pitkän ja aktiivisen uransa aikana Poijula on pitänyt monia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hän on suunnitellut kirkkotekstiilejä useisiin kirkkoihin ja sakraalitiloihin sekä teoksia yksityisiin ja julkisiin tiloihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Viime vuosina Poijula on siirtynyt tekemään esinekoosteita. Näitä teoksia on ollut esillä valtakunnallisesti mm. Mäntän Kuvataideviikoilla (2014) sekä Purnun Kuvataideviikoilla (2015).