Kaisu Koivisto

Perustiedot

s. 1962, Seinäjoki
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 040 705 1908

Oma esittely

Tarkastelen teoksissani luonnon ja kulttuurin liitoskohtia ja tapoja, joilla ihminen pyrkii valjastamaan luontoa tarpeisiinsa. Työskentelyni aiheet kumpuavat työskentely-ympäristöistäni.
Rakennan installaatioita eläinolennoista ja kysyn, miten katsomme eläimiä? Mitä on luonto? Millä lailla ihmisen toiminta jättää jälkiä ympäristöön?

Hyödynnän installaatioissani mm. terästä, nahkaa, turkista sekä valokuvia, piirustusta ja videota. Kierrätysmateriaaleissa näkyy ajan patina eli jälkiä eletystä elämästä: kulumia, naarmuja ja likaa. Materiaalin katoavaisuus on veistoksiani ja valokuviani yhdistävä tekijä. Ambivalentti kauneus kiinnostaa minua: samanaikainen houkuttelevuus ja vastenmielisyys, synteettinen ja orgaaninen, järjestelmällisten rakenteiden tiukka geometria ja ornamenttinen rönsyily.

Luonnonilmiöiden ja teknologioiden kohtaaminen on eräs työskentelyni lähtökohdista. Minua inspiroivat pohjoisen luonnon karunkarheat piirteet ja siinä näkyvät merkit ihmisen ponnisteluista. Teosteni aiheet kumpuavat työskentely-ympäristöstäni. Vaikka luonnossa tapahtuvien asioiden havainnointi on tärkeä osa työskentelyäni, teokseni kertovat kuitenkin enemmän ihmisen toiminnasta kuin luonnosta: tavasta, jolla luonto muutetaan hyödykkeeksi ja raaka-aineeksi. Teosteni juuret rönsyävät eläintarhoissa, tieteiskirjallisuuden hybridiolennoissa, saduissa, wunderkammereissa ja koti- ja hyötyeläinten maailmassa.

Toinen kiinnostuksen kohteeni vie minut toisella tavalla vieraantuneisiin piilotajunnan maisemiin. Olen usean vuoden ajan valokuvannut Baltian maissa sijaitsevia, entisen Neuvostoliiton armeijan jälkeensä jättämiä, hylättyjä ydinohjustukikohtia ja muita sotilasalueita. Tovin tyhjillään olleet, järeät rakennukset ovat enää rapistuvia luurankoja. Betonilaattatiet sammaloituvat ja pusikoituvat. Luonnon elinvoima voittaa ihmisen tekemät rakennelmat.
Näytä biografia

Ajankohtaista

-Topophilia. Yukon Arts Centre Art Gallery, Whitehorse, Canada 7.3. - 25.5. 2019
http://yukonartscentre.com/gallery/

-Kasvu ja lähtö – hiukset auki. Oulun taidemuseo 11.5.-15.9.2019 https://www.ouka.fi/oulu/luuppi/kasvu-ja-lahto-hiukset-auki

-Human Presence. North Atlantic Lighthouse. Hanstholm, Tanska. 8.6. - 7.8.2019. Kuraattori: Signe Højmark

-Location/Dislocation. Between remembering and forgetting. Mark Rothko Art Centre, Daugavpils, Latvia 5.7.- 8.9.2019. Kuraattori: Vineta Kaulača

-Afrikanda. Turun taidehalli, Turku 4.–27.10.2019

Bio

Kaisu Koivisto on tullut tunnetuksi eläinmateriaaleista tekemistään installaatioistaan ja valokuvistaan, joissa korostuvat pohjoisen maiseman erityispiirteet. Luonnon ja kulttuurin rajapintojen pohtiminen on Koiviston työskentelyn ydinalue.

Yllättävät aiheen ja materiaalin yhdistelmät ovat leimallisia Kaisu Koiviston teoksille. Hänen teoksensa ovat houkuttelevan kauniita. Koivisto liittää teräksen kiiltoon tai luonnonmateriaalien estetiikkaan yksityiskohtia, joka tuovat teoksiin ristiriitaisia elementtejä: esineet evät olekaan sitä, miltä ne ensi silmäyksellä näyttävät.

"Haluan tuoda esille oman näkemykseni rumankauniista maailmasta, jossa elämme. Toivon, että teokseni koskettavat ihmisiä: antavat ajattelemisen aihetta, lohduttavat, kauhistuttavat, huvittavat, ärsyttävät ja toimivat ärsykkeenä, jonka myötä tutut asiat näkyvät toisesta perspektiivistä.", kertoo Kaisu Koivisto työskentelystään.

Suuren yleisön tietoisuuteen Kaisu Koivisto nousi Vuoden nuori taiteilija -näyttelyllään Tampereen taidemuseossa vuonna 1996. Hän on osallistunut lukuisiin näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla, mm. seuraavissa paikoissa: Museo Andersen, Rooma, Galleria Sculptor, Helsinki, Porin taidemuseo, Kiasma, Reina Sofia-museo, Madrid; PS 1, New York; Viron taidemuseo Kumu, Tallinna; Tokyo Metropolitan Museum.

Kaisu Koivisto (s.1962) on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa (TaM), Helsingin yliopistossa ja Kankaanpään taidekoulussa. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.