Kalevi Liski

Perustiedot

s. 1937, Vuoksela
Taidemaalari
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358400866453

Oma esittely

Kaikki alkaa valosta. Kalevi Liskin työhuoneeseen paistaa aamuaurinko. Maalaukset kylpevät keltaisessa. Keltainen on Liskille rakas väri. Se kertoo valoisasta asenteesta elämään. Se on iloa. Taiteilija palaa keltaiseen kerta toisensa jälkeen. Valon jälkeen tulee rytmi. Valkoinen rytmittää kuvapintaa niin kuin tauot rytmittävät musiikkia. Maalaukseen tulee liikettä, se on täynnä välkettä, kontrasteja ja valoa. Läheltä voi erottaa palettiveitsen voimakkaat vedot. Väri kurkottaa katsojaa kohti.

Liski ei tee luonnoksia vaan lähestyy jokaista maalaustaan seikkailuna. Ensimmäinen kontakti kankaaseen on ainutkertainen ja siitä avautuvat suunnat ovat aloittamisen hetkellä arvoituksia taiteilijalle itselleenkin. Hän tutkii ja työstää maalauksia eri suunnista. Pyöritteleminen ja toisin näkeminen on kiinnostavaa, yhdessä teoksessa on monta.
”Tuntuu, että olen vasta löytämässä sen, mitä haluan. Olen etsinyt pitkään”, taiteilija sanoo. Löytöretkeen pääsee mukaan antautumalla. Maalaukset pyytävät vain avaamaan silmät.

- Raisa Jäntti
Näytä biografia

Ajankohtaista

Teoksia esillä

Ateljé Liski & Liski
Eerikinkatu 43
00180 Helsinki
Puh. 0400-866 453
Puh. 0400-970 882

avoinna arkisin ja viikonloppuisin sopimuksen mukaan

Bio

TILA – LÄSNÄOLON TUNTU

Pyrin maalauksillani luomaan tiloja, joissa on voimakas läsnäolon tuntu. Maalatessani rakennan kankaalle eräänlaisen välitilan, missä tarkastelen mielessäni olevaa aihetta
samanaikaisesti sekä läheltä että kaukaa. Vaikka työni ovat abstrakteja, alkuperäinen aihe voi olla hyvin konkreettinen, tapaamani ihminen tai maisema, missä olen kulkenut. Tärkeintä on tuosta hetkestä mieleeni jäänyt tunne ja sen saattaminen maalauksen muotoon, kääntäminen taiteen kielelle.

Varhaiset päivännousua enteilevät hetket Alpeilla tai kotona Suomessa pienten metsälampien pinnalla heijastuksina tai varjoina ovat kiihdyttäneet maalarin sieluani toistamaan tätä valon ja värin tapahtumaa. Etsin sitä oikeaa hurmosta yhtyä heräävään aamuun. Tämä melkein jumalainen tunnelma auringon noustessa antaa uudesti syntymisen uskon. Taasen auringonlaskun aiheuttama kaihon tunne on kuin enne kaiken päättymisestä seuraavaan aamuun. On oikeastaan mahdotonta maalata tätä valon-varjon ja värien tapahtumaa, mutta mitään muuta taas ei kannata maalata.

- Kalevi Liski