Kari Soinio

Perustiedot

s. 1962, Espoo
Valokuvataiteilija
Asuinpaikka: Bronx, New York

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358400812517

Oma esittely

Katselen maailmaa valokuvan avulla, käyttäen itseäni ja ruumistani sekä maisemaa välineinäni ja kohteinani. Valokuvan kiehtovuus taiteen työkaluna, kuvan kuljettajana perustuu sen dokumentaariseen perusluonteeseen, sen totuuteen ja harhaan.

Olen työskennellyt maiseman parissa lähes koko urani ajan. Maiseman asema kulttuurisesti latautuneena paikkana ja kuvana, identiteetin merkkinä ja rakentajana suo sille erityisen merkityksen aiheena ja kuvatyyppinä. Maisema on paikka ja näkymä, kuva ja mielikuva, toive ja muisto yhtä aikaa.
Olen myös paneutunut paljon kaupunkitilan merkityksiin ja katsomiseen, viimeksi suurkaupunkia tutkineessa City of Ghosts -sarjassa. New Yorkissa kuvattu sarja katsoo kaupungin sosioekonomisia hierarkioita anonyymien ihmishahmojen ja terävänä näkyvien yläkerrosten avulla.

Työni toinen päähaara on sukupuolen, ruumiillisuuden ja miehen identiteetin käsittely. Olen tutkinut androgyynin esittämisen kautta ruumista ja sen sukupuolittumista ja seksuaalisuutta. Maskuliinisen ja feminiinisen sekoittuminen kuvieni alastomassa miehessä, usein maisemassa, saavat pohtimaan sukupuolen ja sen esittämisen rakentumista ja katsomisen kulttuuria.

Valokuvan muoto ja rakenne, sen erilaiset esittämistavat kiinnostavat minua. Katson mielelläni totuttujen itsestäänselvyyksien taakse ja haastan teknisen tekemisen ja esittämisen konventioita. Olen rikkonut valokuvan suorakaiteen muotoa ja ehyttä pintaa, samoin olen vääntänyt sen kaarelle, ja esittänyt sen perinteisesti kehyksessä. Olen tuonut mukaan esineitä ja muokannut väri- ja sävymaailmaa erikoisilla vedostusmenetelmillä.

Viime aikoina olen tuntenut vetoa valokuvan perusteisiin, sen suoraan dokumentoivuuteen. Kuvaan maisemaa maisemavalokuvan perinteen mukaan ison negatiivikoon kameralla. Katselen siltojen alla olevia maailmoja, paikkoja ja näkymiä joita sillat rajaavat ja määrittelevät. Maailma sillan alla noudattaa poikkeavia maiseman ja paikan lakeja, sillä siitä puuttuu taivas eikä se näy kartalla. Se on usein luonnontilainen metsä tai niitty, jonka erottaa ympäröivästä luonnosta vain yllä olevan sillan rakenteet. Toisaalla se on taas urbaania jättömaata, parkkipaikka tai kulkuväylä. Hämärä alue jossa äänetkin muuttuvat.
Näytä biografia

Bio

Kari Soinio on helsinkiläinen vuonna 1962 syntynyt valokuvataiteilija. Hän on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista (1989) ja Taideteollisesta korkeakoulusta (1998). Hän on myös opiskellut International Center of Photographyssa New Yorkissa.

Hänen työssään kulkee kaksi pääjuonnetta. Maiseman ja paikan esittäminen sekä sukupuolen, ruumiillisuuden ja miehen identiteetin käsittely. Hän on tutkinut perusteellisesti havainnon ja esittämisen problematiikkaa epäterävyyden keinoin sekä maisemakuvissaan että omakuviin perustuvassa mieskuvatuotannossaan.

Hänen yksityisnäyttelyitään on nähty viime vuosina Station Independent Projects -galleriassa ja Storefront Bushwick -galleriassa New Yorkissa (2013), Galleria Heinossa (2012, 2009, 2006, 2004), Korjaamon galleriassa (2011), Keravan taidemuseossa (2009) ja Ingrid Hansen Galleryssä Washington DC:ssä (2007). Hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin muun muassa Jyväskylän taidemuseossa (2011), Nykytaiteen museo Kiasmassa (2009), Suomen valokuvataiteen museossa (2009, 2007), Keravan taidemuseossa (2008), Peer Galleryssä New Yorkissa (2007) sekä Vantaan, Järvenpään ja Wäinö Aaltosen taidemuseoissa (2006).

Soinion tuotannosta julkaistiin Maahengen kustantama kirja Maisemasta paikkaan vuonna 2009.

Kari Soinion teoksia on suomalaisten julkisten kokoelmien, kuten esimerkiksi Kiasman, Valokuvataiteen museon, Helsingin kaupungin taidemuseon ja Suomen valtion kokoelmien lisäksi yksityiskokoelmissa mm. Suomessa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.