Katja Härkki

s. 1969, Helsinki
Kuvataiteilija, Taidemaalari
Asuinpaikka: Kyröskoski - Lahti

Yhteystiedot

Oma esittely

"Maalauksiani kuvailisin unenomaisiksi ja lyyrisiksi näyiksi. Ne ovat suoran havainnon ja mieleeni painuneiden jälkien yhdistelmiä. Maalauksissani käsittelen usein meidän ajallista ja fyysistä kokemusmaailmaamme, sekä ihmisen suhdetta luontoon ja historiaan. Vaikuttava luontokokemus tai some-maailman kuvavälähdys saattavat esittäytyä minulle mieltäni kiehtovina havaintoina. Maalaan yhdistäen ja rinnastaen havaintoja välillä oudollakin tavalla keskenään. Näin myös esitän maalausteni avulla kysymyksiä näkyvästä ja ei näkyvästä, sekä niiden merkityksistä. Toisiinsa rinnastamani havainnot saattavat katsojan tulkinnassa ja viitekehyksessä muodostaa uuden assosiaation, herättää tunteen tai muiston."
Näytä biografia

Ajankohtaista

Galerie Pleiku, Berliini

GALERIE PLEIKU         3. –14.3.2020

Eugen-Schõnhaar-Strasse 6a, 10407 Berlin

Avoinna: Ti-La 15–19

KATOAVAISUUTTA JA ILAKOINTIA – maalauksia

Näyttelyni maalaukset pohtivat naisena olemista ja identiteettiäni tässä ja nyt, universaalissa ajassa. Niissä läsnä on leikki, prosessi. Maalaukseni käyvät muodon ja sisällön dialogia. Maali, jota käsittelen töissäni, muuttuu itse aiheeksi. Eroottinen lataus keimailee iholta hehkuvissa väreissä. Dekadenssin mahdollisuus näyttäytyy naisten kehojen asennoissa, katkonaisissa pensselien vedoissa, tyhjyyden tuntoina, katoavaisuutena ja ilakointina.

Maalaukseni ovat tiivistettyjä tilanteita, intiimejä näyttämöllepanoja. Ne sisältävät unenomaisia satunnaisia hetkiä, kuin muistoja ajassa. Niissä aika ja paikka lomittuvat toisiinsa yhtä aikaa kätkien ja paljastaen. Maalaukseni eivät sijoitu todellisuuteen, vaan ovat suhteessa haluuni. Haluan ymmärtää maailmaani ja itseäni maalaamisprosessini kautta. Vain matka omaan mieleeni ja sen heijastamien kuvien konkretisoiminen visuaalisiksi esityksiksi voi auttaa tässä.

”Joki on elämä ja kuolema, väreilevä ja virtaava, täynnä ääretöntä aikaa, arvaamaton, ihmistä suuremmassa mitassa.” Minulla on alkunäkyjä painuneina muistini pohjalle. Ja nuo näyt kutsuvat minua tarttumaan itseensä, maalaamaan ne kankaalle. Kun ryhdyn työhön, on se minulle löytöretki outoon maisemaan, kokemuksen nimettömään tilaan. Silloin maalaan eräänlaista värillistä runoutta, joka ei ole kielellistä, silti merkityksiä täynnä.

Katja Härkki (syntynyt 1969, Helsinki) on Kyröskoskella ja Lahdessa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja taidemaalari. Hän on valmistunut muotoilijaksi ja Taiteiden Maisteriksi vuonna 1997 Taideteollisesta Korkeakoulusta Helsingistä, sekä vuonna 2014 Lahden Taideinstituutista kuvataiteilijaksi.

 

Bio

Katja Härkki (syntynyt 1969, Helsinki) on Kyröskoskella ja Lahdessa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja taidemaalari. Hän on valmistunut muotoilijaksi (MA) vuonna 1997 Taideteollisesta Korkeakoulusta Helsingistä. Vuonna 2014 Lahden Taideinstituutista kuvataiteilijaksi valmistuneen Härkin teokset ovat etupäässä öljy- ja akryylimaalauksia. Niissä hän käsittelee ihmisen suhdetta luontoon ja historiaansa, ihmissuhteita sekä ihmisen aistimellista kokemista ja havaintoja. Hänen maalauksensa syntyvät ekspressiivisistä siveltimen vedoista ja paksusta maalista. Ne kommentoivat ympäröivää maailmaa tekemällä sen näkyväksi katsojan havaita, tuntea ja kokea. Lisäksi ne voivat auttaa meitä voimistamaan suhdettamme luontoon ja itseemme.

Katja Härkin töitä on mm. Tampereen taidemuseon ja Tampereen kaupungin kokoelmissa sekä HUS:n taidekokoelmissa Jorvin lastensairaalassa Espoossa.

Härkki on Tampereen taiteilijaseuran, Lahden taiteilijaseuran ja Taidemaalariliiton jäsen.