Kiba Lumberg

s. 1956, Lappeenranta
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Oma esittely

Taiteen moniottelija
Näytä biografia

Ajankohtaista

Syyskuussa Aurinkogalleriassa, Fleminginkatu 9,00530 Helsinki: Kiba Lumberg, Maaria Oikarinen, Kirsi Lybeck, Kaarina Majander, Päivi Lappalainen
Maalauksia, sarjakuvia, kirjoja.
Myytävänä Kiban Lumbergin ja Torsti Lehtisen kirjoja sekä Heli Laaksosen runokirjoja.

Bio

Kiba Lumberg on suomalainen taidemaalari, kuvataiteilija, performanssitaiteilija ja videotaiteilija. Etniseltä taustaltaan hän on romani.

Lumbergin vanhemmat ovat käsityöläinen Vieno Irene Berg, isä läkkiseppä Aleksander Lumberg.

Lumberg on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa mustalaisväestön taidekäsityön pienyrittäjäkurssilla 1983–1984, sen jatkokurssilla 1984–1985. Hän on ollut Taideteollisen korkeakoulun ylimääräinen opiskelija vuosina 1985–1987. Hän on opiskellut ulkomailla opistoissa Sutorits (ent. Jugoslavia), Taideteollinen korkeakoulu 1986 (Skopje) ja Taideakatemia, Firenze, Italia 1988. Hän opiskeli laulua vuosina 1979–1981 Helsingin konservatoriossa.

Lumbergin ensimmäinen näyttely oli 1993 Suomen Taiteilijain 98. vuosinäyttely, Karkkila. Sen jälkeen hän on pitänyt näyttelyjä vuosittain. Hänen teoksiaan on julkisissa kokoelmissa.

Lumberg oli vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Vasemmistoliiton ehdokkaana ja sai 273 ääntä.[1] Eurovaaleissa vuonna 2009 hän sai 975 ääntä.[2]

Kirjailija ja kuvataiteilija KibaLumberg sai jo lapsena tuntumaa rasismiin. Romanilapsia nimiteltiin, ja perheet joutuivat 60-luvulla asumaan varsin surkeissa olosuhteissa.

Äiti kannusti tyttöä opiskelemaan. Tämä joutui kuitenkin kotivelvollisuuksien tähden olemaan usein poissa koulusta.

Romanikulttuurissa mies oli perheen pää ja nainen alamainen, jota mies saattoi tarvittaessa kurittaa väkivaltaisesti. Myös tyttölapsia opetettiin raatamaan ja alistumaan.

Kiba Lumberg tunsi jo varhain, ettei halunnut elää tällaista elämää. Hän pakeni lastenkotiin opettajansa avustamana.

Se, että nainen kirjoittaa mustalaisyhteisöstä sisältäpäin on uhkarohkeaa, sillä tummien kulttuurissa mies on edelleen ehdoton perheen ja suvun pää.
"Tässä väkivaltaisessa maailmassa olisi tärkeintä, että kaikilla olisi ihmisarvo. Aika ei ole valitettavasti muuttanut asenteita, vaan edelleen vanhojen perinteiden mukaan naisten ja lasten asema on kyseenalainen mustalaiskulttuurissa", Lumberg sanoo.
Hyvinvoinnista huolimatta Suomessa syrjitään Lumbergin mukaan edelleen vähemmistöjä, esimerkiksi romaneja ja maahanmuuttajia. "Rasismia on puolin ja toisin."

Sukupolvien kestänyttä väkivallan kierrettä on vaikea katkaista. Lumberg sanoo olevansa sen verran hullu idealisti, että uskoo rauhaan. "Miksi väkivaltaa pitäisi hyväksyä?"
Hän pitää itseään ennen kaikkea maailmankansalaisena, taiteilijana.


Hän on aina ollut kulttuurinsa kapinallinen.