Kikka Rytkönen

Perustiedot

s. 1953, Helsinki
Kuva- ja performanssitaiteilija, mediataiteilija , ympäristötaiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Oma esittely

Kuva- ja esitystaiteilija Kikka Rytkönen on tehnyt nuoresta alkaen rinnakkain kuvataidetta ja esittäviä taiteita. Teini-iässä laulaminen ja pianonsoitto olivat vielä tärkeitä. Opiskeluaika 70-luvun Jyväskylässä painottui laululiikkeen osana ryhmä- ja kuorolauluun, ajankohtaisiin vaihtuviin esityksiin. Vuosikymmenen vaihteessa tulivat yhtyeet, joista pitkäaikaisin oli Edith Biafra-naisbändi punkin jälkiaallossa. Piano vaihtui rumpuihin ja percussioihin, sonatiinit omiinkin biiseihin. Laululiikkeen ja yhtyeiden esiintymisiin vaadittiin julisteita yms., joita hän tuotti piirtämällä, maalaamalla ja silkkipainolla.

Siirtyminen takaisin Helsinkiin merkitsi päivätyötä Suomen kolmantena maahanmuuttajien valmistavan luokan opettajana. Työssä olivat läsnä kuvataiteen opetus, musisointi ja kulttuuritapahtumien järjestäminen. Harrastukset, osin free lance työkin, veivät musiikin, journalismin ja visuaalisen taiteen pariin. Vuonna 2008 valmistui kuvataiteen ammattitutkinto. taidekoulu MAA:sta. Helsingin yliopiston OKL:n opintojen osana oli kuvataiteen erikoistumisopinnot.

MAA:n nykytaidepainotus innosti performanssien, installaatioiden ja erilaisten materiaalikokeilujen pariin. Sittemmin 200-luvun puolella, opettajan töiden jäädessä taka-alalle 10-15 vuoden muovimateriaalikokoelma, kodin ja katujen pakkaus- ja kierrätymateriaali, alkoi muovautua teoksiksi. Kallioon, Vartiosaareen ja mm. Jättömaa-festivaalille sijoittui ympäristötaide. Suurikokoiset veistokset ja valoteokset että pienemmät muoviteokset ovat olleet toistuvasti esillä mm. Art Fair Suomessa, gallerioissa ja julkisissa tiloissa. Valoteoksissa on läpinäkyvyyden, heijastusten ja sisäkkäisten rakenteiden liikkeen ja leikin lisäksi keskeisenä elementtinä joko luonnon- tai sähkövalo. Muovivaloteoksia on ollut esillä sekä sisä- että ulkotiloissa.

Muovin, tulevaisuuden antiikin, monimuotoisen ja- ilmeisen materiaalin työstäminen on tärkeää myös ilmastollisista ja ympäristöpolittisista syistä. Yhtä tärkeää kuin muoviroskan poimiminen pois luonnosta tuulen mukana mereen päätymästä, on myös sen säilyminen - vaikkakin vain yhden kesäajan Save Vartiosaari- ympäristötaidenäyttelyn teoksena. Muovirakenteet voidaan käyttää uudelleen johonkin toiseen tarkoitukseen, tai kierrättää.

Akryylimaalaukset, piirrokset ja kollaasit saattavat sisältää 3-ulotteisia osia. Digi- ja valokuvien aiheina ovat viime aikoina olleet kansainvälisen rauhanaktivismin dokumentointi, juhlistaminen ja mm. Helsingin katujen liikkuvan väen elämä ja toiveet. Samoista aihepiireistä on syntynyt myös grafiikkaa ja esittäviä muoviveistoksia.

Videotaide on aluillaan aiheiden noudattaessa samoja linjauksia. Animaatioiden suuntaan mieli myös liikkuu.
Näytä biografia

Bio

Kikka Rytkönen kasvoi läpi 70-luvun sekä hippinä että poliittisena aktivistina. Laululiikkeen koulima, post-punk naisbändi Edith Biafran perustaja, rumpali ja biisintekijä jatkaa yksinlaulajana ja esiintyjänä. Hän on ollut näyttelijänä mm. elokuvissa Räpsy ja Dolly ja Säälistäjät. Kuvataidetta Kikka Rytkönen on tehnyt 80-luvun puolivälistä. Ympäristö- , valo- ja videotaiteen keskeisenä materiaalina on ollut kotitalous- ja kierrätysmuovi. Performansseihin liittyvät musiikki, rytmi, naiseus, poliittinen historia ja ajankohtaisia asioita käsittelevät teemat ja kontekstit. Rytkönen on tehnyt myös yhteistyöteoksia Romanian ja Bulgarian liikkuvan väen kanssa.