Kirsi Jaakkola

Perustiedot

s. 1977, Karvia
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Kankaanpää

Yhteystiedot

Oma esittely

Arjen rajauksia
Taiteeni on vahvasti kiinni arjen kysymyksissä. Arki minulle taiteilijana, naisena, ystävänä, rakastettuna, vainottuna, potilaana, ohikulkijana, omistajana, ihmettelijänä ja monissa muissa eri rooleissa tuo tapahtuma-areenan maalausten sisällöiksi ja viitteellisiksi kertomuksiksi. Arjen harmaus niin kielikuvana kuin väriajattelun kautta yhdistyvät toteamaan tai huudahtelemaan jokapäiväisyyden iloja ja haasteita, joihin yhdistyvät muistot, tämä hetki ja tulevat toiveet.

Arjen käsitteen hahmottaminen ja peilaaminen osana tätä yhteiskuntaa luo teoksille yleisen viitekehyksen. Arjen tavalliset sattumukset nousevat merkityksellisiksi tapahtumiksi, jotka irtautuvat yksityisestä yleiseksi, tuttuudeksi ja tunnistettavuudeksi. Arjen kokemukset näyttäytyvät yhtäläillä erityisinä, mutta kuitenkin yleismaailmallisina. Rajapinta todellisuuteen pitää teokset olemassaolevina. Rajallisina toteamuksina ne antavat mahdollisuuden näkemiseen ja vastaanottamiseen kerros kerrokselta.

Ilmaisun liikkuminen esittävän ja abstraktin välimaastossa vie arjen kertomukset monimutkaisempaan kokemustasoon, missä tavallisen harmauden tai näennäisen huolettoman värikylläyden alla on hahmotettavissa myös arjessa peiteltyjä, hävettyjä tai vaiettuja asioita - keskenmenoja ja lapsettumuutta, insestiepäilyjä, jatkuvaa häiriköintiä tai uskottomuutta. Silti arki hahmottuu usein jatkuvan rutiinin tai toiston kautta. Voiko tavallisuus olla aihe tai missä menee mielekkyyden, mielenkiintoisuuden tai yleisen ja yksityisyyden raja?

Yhdistän tietoisesti arkisuuden ja harmauden. Niissä on minulle samalla jotakin loisteliasta ja vaalimisen arvoista. Tarkoituksenani ei ole kuitenkaan glorifioida arkea, sillä se on monille liian usein kestämättömän vaikeaa ja monella tapaa ylitsepääsemätöntä. Arki kuin harmaa on kaikille omansa. Minulle se on kuin maalaaminen, hengittämistä. Järjissäänpysymisen välttämättömyys.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Näyttelyitä vuonna 2019:

Helmikuu
Toisaalla | Rauman taidemuseo, Rauma
KEHONA | Merikeskus Vellamo, Kotka

Maaliskuu
Ryömi, konti - viesti vauvuudesta | Porin taidemuseo, Pori

Bio

Kirsi Jaakkola on syntynyt vuonna 1977 Satakunnassa Karviassa. Hän on opiskellut kuvataiteilijaksi Porin taidekoulussa ja valmistunut maalauksen linjalta vuonna 2001. Kuvataiteilijakoulutuksen lisäksi hän on opiskellut taidehistoriaa, pedagogisia opintoja sekä graafista viestintää.

Jaakkola työskentelee pääsääntöisesti maalaamalla levylle ja kankaalla eri monitekniikoin. Hän liittää teoksiinsa myös liikkuvaa kuvaa tai ääntä.