Kirsi Kaulanen

Perustiedot

s. 1969, Helsinki
Kuvanveistäjä
Asuinpaikka: Porvoo

Yhteystiedot

Oma esittely

Lehdistötiedote:
Galleria Sculptor, 2011

Taiteilijan työskentelyprosessi on asia, johon yleisöllä on perinteisesti ollut pääsy luonnosten avulla. Nykytaiteessa monet taideteokset ovat avoimemmin prosessinomaisia ja tämän hetken taiteen ystävä voikin tutustua teoksien erilaisiin variaatioihin.

Kirsi Kaulasen (1969) näyttely avaa yleisölle mahdollisuuden tutustua taiteilijan suuren julkisen teoksen syntyyn liittyvään taiteelliseen työskentelyyn. Voimme ymmärtää paremmin taiteellisen työn haastavuuden, kun hahmotamme sen poikkeuksellisuuden. Taiteessa ei ole helppoja patenttiratkaisuja, vaan siellä vallitsee moninaisuuden maailma.

Gaia-näyttely liittyy vahvasti Kaulasen Helsingin musiikkitaloon toteutettaman 14 metriä pitkän, 10 metriä korkean ja 3000 kiloa painavan julkisen veistoksensa Gaian työstämiseen.

Teoksen lähtökohtana ovat orgaanisen muodon lisäksi Suomen 200 uhanalaista kasvia, joista Kaulanen käyttää 27:ä lajia mallina teoksensa osille. Teoksessa on yhteensä 150 kasvia.

Galleria Sculptorissa on esillä teoksen pienoismalli 1:5. Lopullista teosta Musiikkitalossa vieraileva tai ulkopuolelta kurkisteleva ei voi nähdä samalla tavalla, sillä Gaiaa katsellaan lähinnä alhaalta talon sisätiloissa tai yhdestä suunnasta talon ulkopuolelta katutasosta käsin.

Näyttelyn useimmilla teoksilla on suhde Musiikkitalon tulevan teoksen valmistumiseen. Paviljonkimaisessa Maan luolassa (2011) tapaamme pisaranmuotoon mankeloidut teräslevyt, joita rei’ittävät 27 uhanalaisen kasvin jäljet. Maan aliset (2011) esittelee meille taas noiden kasvien juuria mustiksi värjättyinä. Taiteilija osoittaa näin, miten monipuolinen ja -muotoinen hänen ideansa onkaan.

Teoksen nimi, kreikkalaisen maan jumalattaren mukaan, taas kertoo siitä, miten myyttien maailma avaa meille mahdollisuuden saada uusia ajatuksia ympäristöstämme. Samalla teosten ekologinen tiedostavuus hahmottuu osaksi inhimillistä historiaa.

Kirsi Kaulanen on porvoolainen kuvanveistäjä, joka on opiskellut muun muassa Kankaanpään taidekoulussa ja Taideteollisessa korkeakoulussa, mistä hän valmistui Taiteen maisteriksi vuonna 2004.

Kaulasen teoksia on sekä Helsingin taidemuseon että Suomen valtion kokoelmissa.

Hän voitti Helsingin musiikkitalon julkisen taiteen kilpailun 1. palkinnon 2010.

Kaulasen tuoreimpia julkisia taideteoksia ovat Porvoon valtiopäivätriptyykki (2009) yhteistyössä Ylva Holländerin kanssa sekä Viileä mätäs ja Vaaleanpunainen luonto (molemmat 2009) Haartmanin sairaalassa Helsingissä.

Taiteilijan edellinen yksityisnäyttely oli helmikuussa 2010 Kaupunkitaiteen galleriassa Helsingissä.

FT Juha-Heikki Tihinen