Anneli Kokkonen

Perustiedot

s. 1952, Lauritsala
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Lahti

Yhteystiedot

Oma esittely

Isä oli arvostettu maalarimestari ja hänen maisemateoksiaan on ollut 1950-luvulta lähtien Lauritsalan kodeissa seinämaalauksina. Hänen opissaan jo 7-vuotiaana maalasin näkymiä Saimaalta, harmonikkamusiikin soidessa taustalla.

Työskentelin piirtäjänä Suomessa sekä Norjassa useita vuosia samalla opiskellen ja perustaen perheen.
Muutettuamme Suomeen takaisin elpyi maalausharrastukseni ja retkahdin naivismiin, kun näin 1990-luvulla Martti Innasen ja Lea Pihkalan maalauksia, täynnä iloisia värejä ja huumoria.

Maalaan pääasiassa öljy- ja akryylivärein kankaalle.
Haluan luoda iloa ja välittämistä sekä tuoda suomalaista kulttuuria iloisesti esille.
Pesutekniikalla (guassi ja tussi) toteutetut maalaukset muuttavat muotoaan prosessin eri vaiheissa niin, että lopputulos voi olla täysin arvaamaton. Tekniikka sopii kaiken ikäisille.
Kutsun tätä ohjaamaani taidepajamuotoa nimellä Uusi alku.

Elämänkokemuksieni ja vapaaehtoistöiden kautta monet läheiseni ja elämäni varrella tapaamani ihmiset ovat päätyneet maalauksiini. Lähellä sydäntäni on suomalainen lavatanssi- ja saunakulttuuri sekä puhdas vesi, jota voi uidessa vaikka juoda. Talviurheilutapahtumat, avantouinti sinisine hetkineen ja historialliset puurakennukset myös kiinnostavat.

Kun Lahden kulttuuritoimi katsoi minun olevan lähes ammattilainen, sain merkittävän yksityisnäyttelyn 1993 Lahden kaupungin Häme-Galleriaan.
Vuonna 1995 jury valitsi minut sadankuudenkymmenenkolmen (163) hakijan joukosta Naisen Nauru 1995 tapahtumaan Turun Kulttuurikeskukseen, johon osallistuin naivistisella maalauksellani Mie.
Sen jälkeen on sanomaa ja näyttelyjä on riittänyt.

Nyt olen kokelasjäsenenä Taidemaalariliitossa ja Suomen Naivistit ry:n kautta valmiina ulkomaalaisten gallerioiden näyttelyihin.

Olen ikuinen kehityshakuinen kokeileva optimisti.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Hämeenlinna Iittala.
Suuri maalaustapahtuma Iittalassa 10.7.

 

Lahti PRO PUUN PoP-Up myyntinäyttely 5.7.-31.7.2021 https://propuu.fi/pro-puu-keskus/pro-puu-galleria Pro Puu -keskus, Satamakatu 2A, 15140 Lahti

 

Lahti TAIDETTA JA GALLERIAA, opastettu kävelykierrokseni pe 30.7. ja ti 10.8.2021 https://visitlahti.fi/wp-content/uploads/2021/04/Kesakalenteri-2021-1.pdf Lähtö klo 16 Marskin aukio, Mannerheimintien ja Rautatienkadun risteys.

Varkaus ILOA-YSTÄVYYTTÄ NAIVISTIT Taidekeskus Väinölässä 31.5. 2021 - 21.08.2021 https://taidekeskusvainola.fi Juhlavuosi. Naivistinäyttelyt täyttää kymmenen vuotta.

Kuusankoski ILOA ELOON 6.6.-29.8.2021 Pato klubi, Klubin Galleria Taidetupa PikkuSelma
Naivistitaiteen kesänäyttely 2021. Taideruukki, Kyminväylä 2, 45700 Kouvola.        

 

 

Bio

Asuu ja työskentelee Lahdessa. Anneli Kokkonen on kutsunut uraansa maalarina vaihtelevaksi. Hän aloitti maalaamisen seitsenvuotiaana isän opissa ja innostamana. Koulujen valtakunnallisessa kuvataidekilpailussa hän sai kolmannen palkinnon. Pienet lapset ja työ siinä rinnalla merkitsivät taiteen tekemisessä pitkiä taukoja. Uusi vaihe alkoi 1990-luvun alussa, jolloin Kokkonen alkoi maalata pitkäjänteisesti. Hän muistaa kiinnostuneensa naivismista vuonna 1992, kun hän näki Lahdessa kahden naivistimaalarin, Lea Pihkalan ja Martti Innasen teoksia. Kokkonen siirtyi naivismiin, mutta kuten hänen kotisivuiltaan voi huomata, myös hänen taiteellisessa työskentelyssään on vaihtelua. Hän tekee muotokuvia ja karikatyyrejä sekä maalaa maisemia ja kukka-asetelmia naivismista poikkeavaan tyyliin. Naivismi on kuitenkin hänen taiteensa tärkein ilmaisumuoto, mitä vahvistavat myös ne monet näyttelyt, joihin hän on osallistunut nimenomaan naivistisilla teoksillaan. Varmasti muut tyylit tukevat myös naivistin työskentelyä. Vielä niitäkin vahvemmalta taustatuelta vaikuttaa kuitenkin Anneli Kokkosen työ oppaana, jota varten hän lukee ja tutkii kotikaupunkinsa Lahden ja Hämeen historiaa. Saman lähestymistavan hän on omaksunut myös maalaustensa aiheiden kehittelyyn. Monia naivistisia maalauksia on edeltänyt tiedonkeruu lukemalla ja ihmisiä haastattelemalla. Erityisesti Lahti urheilukaupunkina on innoittanut hänet moniin hersyviin aiheisiin. Hänen maalauksiinsa ovat ”hiihtäneet” sekä Siiri Rantanen että Juha Mieto. Suomi on neljän vuodenajan maa, minkä kansalainen saa tuta voimakkaina säävaihteluina. Anneli Kokkonen on todennut, että säävaihtelut vaikuttavat myös hänen aihe- ja värivalintoihinsa. Erityisesti hänen sauna-aiheinen sarjansa jakaantuu kontrastiin kylmän sinisen ja lämpimän punaisen välillä. Maalauksista tunnistaa samalla taiteilijan henkilökohtaisen temperamentin piirteitä, missä kylmä ja lämmin törmäävät toisiinsa. Suomalaisen rantamaiseman saunakohtaukset symbolisoivat myös naisen itsellistä riemua ja villiä vapautta. – Rakastan naivistisia värikkäitä iloisia tauluja, joihin kätkeytyy piiloviestintää. Anneli Kokkonen on suorittanut taidehistorian ja taidekasvatuksen opintoja Jyväskylän Yliopistossa. Hän on Taidemaalariliiton kokelasjäsen. Lähde: Naivistit Iittalassa matrikkeli