Virpi Mirjam Lehto

Perustiedot

s. 1957, Jyväskylä
Kuvataiteilija, Taidemaalari, Ympäristötaiteilija
Asuinpaikka: Joutsa

Yhteystiedot

Oma esittely

Virpi Lehto
Taiteilijaesittely

Olen Jyväskylässä syntynyt maailman kautta Joutsan rajamaille ajautunut kuvataiteilija.

Teen taidetta, koska taide antaa minulle ilon, tuskan ja unelmat. Taiteen tekeminen on minulle yhtä tärkeää kuin syöminen ja nukkuminen – joskus tärkeämpääkin. Taide antaa minulle mahdollisuuden luoda oman maailmani.
Uusi teos on kuin ovi uuteen mahdollisuuteen.

Ilmaisukeinojani ovat maalaus, tilateokset, ympäristötaide ja performanssit.
Maalaus on näistä tärkein. Värit synnyttävät intohimon.
Tällä hetkellä maalaan öljyväreillä sekä akvarellilla ja tussilla.
Öljy tekee maalauksista täyteläisiä, akvarelli antaa keveyden ja tussi sallii sattumat.

Maalaukseni aiheet ovat kertomuksia tärkeistä tapahtumista, läheisistä ihmisistä, unelmista ja toiveista. Usein ne vaikuttavat ennustuksilta. Silloin kun jokin asia painaa mieltäni, en pääse siitä eroon ennen kuin olen maalannut sen pois ja puhdistanut mieleni.
Käytän siekailematta läheisiäni ja itseäni pelinappuloina maalauspelissäni. Muusat ovat välttämättömiä.

Tilateokset ja ympäristötaide on leikittelyä materiaaleilla ja paikan synnyttämillä ideoilla. Ne ovat myös vuoropuhelua ympäristön ja katsojan kanssa. Niiden tekeminen on hauskaa vastapainoa työhuonetyöskentelyn yksinäisyydelle.

Performanssit ovat olleet yhteistyötä näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa. Esiintyminen on minulle haasteellista itseni ylittämistä.

Haluan olla löytöretkeilijä ja löytää aina uusia mantereita.
Näytä biografia

Ajankohtaista

TUHAT SANAA ,

Akvarelleja, Säynätsalo Townhall & Cafe,

21.11.2018 -28.2.2019

Haihatus 20 -vuotta /Juhlanäyttely 29.6. -16.8.2019, Joutsa

Bio

Kuvataiteilija Virpi Lehto, synt 1957, Jyväskylä
asuu ja työskentelee Joutsassa.

Maalaamisen lisäksi hän tekee tila- ja ympäristöteoksia sekä performanssia . Hän on ollut  mukana mm. tuliveistoryhmissä ja tehnyt action maalausta tanssiteoksissa.

Hän on toiminut taiteen kentällä eri tehtävissä yhteisöllisissä ja monitaiteellisissa hankkeissa  sekä ollut luottamustehtävissä taiteilijajärjestöissä . Tällä hetkellä hän toimii Keski-Suomen taidetoimikunnan erikoisasiantuntijana.

Lehto opiskeli Barcelonan yliopiston kuvataiteiden laitoksella ( Universidad de Barcelona, Facultad de Bellas Artes)  vuosina 1986 - 92 erikoistumisalueenaan nykytaide ja taidemaalaus . Vuonna 2011 hän suoritti kuvataiteilijan erikoistumisopinnot Lahden ammattikorkeakoulussa. Hän on myös valmistunut vaatetussuunnittelijaksi Lahden Muotoiluinstituutista vuonna 1985.

Vuodesta 1992 Lehto on osallistunut vuosittain erilaisiin yhteis -ja ryhmänäyttelyihin sekä järjestänyt yksityisnäyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla.
Ollut perustamassa ja järjestämässä UudenPolvenMuseo- nykytaidenäyttelyitä   Säynätsalon kuitulevytehtaalla sekä Kankaan vanhan paperitehtaan pergamenttihallissa 2006 - 2015 .

Virpi Lehdon teoksia on mm. Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän kaupungin , Jyväskylän taidemuseon, Seinäjoen koulutuskuntayhtymän , Jyväskylän Yliopiston sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin taidekokoelmissa.