Liisa Hilasvuori

Perustiedot

s. 1981, Helsinki
kuvataiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Oma esittely

Teokseni ovat installaatioita ja taidelajissa minua puhuttelee kokemuksellisuus, moniaistisuus ja tilallisuus. Kuvataiteilijan ajatuksen on näyttävä materiaalissa, tekniikka on osa sisältöä. Jokainen teos vaatii oman tekniikan kehittelyn. Työskentelyssäni toistuu kysymys, miten kuvata? Materiaalit kytkevät installaatiot arkitodellisuuteemme. Olen monessa teoksessani yhdistänyt piirustuksen ja kolmiulotteisuuden: kädenjäljen, joka viittaa läsnäoloon ja esineellisyyden. Onnistuneessa teoksessa kokija voi heittäytyä uskomaan luomaani ”näyttämöön”, astua sisään. Ja palata hetkeen, joka on jostain syystä kokemusten tulvasta jäänyt vaivaamaan omaa mieltäni. Nostan esiin ihmisen ja luonnon suhteen ajassamme. Ympäristöahdistuksen aikakaudella käsittelen luontoa yksilön kautta, en niinkään poliittisten päätösten näkökulmasta. Kuvaan eläinryhmiä, pieniä yhteisöjä, jotka ovat sidoksissa toisiinsa ja ihmiseen. Tämä luonto elää minun katseestani huolimatta ja usein siltä piilossa. Kolmessa teoksessani olen kuvannut lintuja, jotka ovat samaan aikaan sosiaalisia ja ihmiselle saavuttamattomia. Taideteos on paikka kohtaamiselle. Havainnollistan myös luonnossa näkyvää ajan kulumista, jota ei mitata kellolla ja jonka aikajänteet ovat ihmiselämään nähden huimia. Olen kuvannut myös veistoselementein mm. ympärillämme olevaa, teollisesti tuotettua arkkitehtuuria, kuten katulamppua, portaita ja laituria ja ajan jälkiä niissä. Teoksissani toistuu myös ajatus painottomuudesta, leijumisesta tai rajapinnalla, kuten lattianrajalla tai vedenpinnan puolivälissä olemisesta. Taiteilijan tehtävä on poimia yhteisestä maailmastamme asioita ja ilmiöitä, tuoda ne koettavaksi ja punnittavaksi. Oman taiteellisen toiminnan lisäksi teen yhteisötaidetta osana taiteilijaryhmä Piirakkakerhoa.
Näytä biografia

Ajankohtaista

15.2.-3.3.2019 Näyttely P-galleriassa, Porissa (kuvataiteilija Sanna Pajusen kanssa)

14.3.-31.3.2020 Yksityisnäyttely taidekeskus Mältinrannan Studiossa, Tampereella

15.5.-24.5.2020 Taiteilijaryhmä Piirakkakerhon viikon mittainen happening ja kokonaistaideteos galleria Forum Boxissa, Helsingissä

Bio

Kuvataideakatemiasta valmistumiseni (2010) jälkeen olen toiminut kahdeksan vuotta aktiivisesti taiteilijana. Vuonna 2012 Espoossa galleria Aarnissa sovitin installaatiot tilan arkkitehtuuriin: lokkiparvi lensi lasiseinästä sisään, vanhan poiskuluneen huoneen elementit kummittelivat tilassa, lattianrajasta loisti valoa ja puski kasveja. Vuonna 2015 galleria Rajatilassa Tampereella esitin kuusi teosta, jotka käsittelivät residenssiaikaani Islannissa. Esitin mm. vuoren roikkumassa ilmassa, laskostuneena veistoksena, ikkunoissa väpättivät yöperhoset ja kolmas teos yhdisti valokuvan ja elävän sammalmaton. Pimeän huoneen installaatiot esittivät residenssitalon yöllistä valaistusta: ikkunaseinän takana liikkuvat ”autojen ajovalot” heittivät vaeltavia varjoja seinille. Kuvasin talon myös pimeydessä olevin pienin ikkunoin, joista näkyivät joko ulkomaailman heijastukset tai sisätilat.

Kolmen taiteilijan näyttelyssä 2013 Forum Boxissa teokseni esitti katulamppua ja valaistua öistä, kimmeltävää asfalttia, johon yhdistin askelten äänen. Vuonna 2014 Helsingissä, Factory Street Galleryssa esitin mm. piirrosinstallaation korpeista sekä käytettävät veistokset eli tuolit, joiden jalkoina oli ihmisen jalkapari. Vuonna 2017 kutsunäyttelyyn galleria Sculptoriin rakensin näyttämömäiset installaatiot, joista toinen esitti tilaan työntyvää korkeaa meren laituria, kulttuurin rakennetta, jota päällysti keramiikkainen merieliöiden yhdyskunta. Toisen aiheena oli maanvyörymä, jota kuvasin sekä ikkunoiden takaa näkyvillä, kerrostuneilla maamassoilla että suurella romahtaneella muodolla pinnallaan piirroksien kollaasi. Huhtikuussa 2018 Muu Kaapeli -galleriassa esitin ilmassa roikkuvia läpikuultavia meduusaveistoksia sekä ihmisen kokoiset, vapaasti tilassa seisovat vahaliitupiirustukset korpeista. Jatkan piirrosinstallaatiota ja esitän siitä täydennetyn version helmikuussa P-galleriassa Porissa.

Toimin monella kuvataiteen alueella. Vuonna 2017 esitin Art Fair Suomi -messuilla dokumentaarisen videoteoksen taiteen tekemisestä vaikeasti vammaisten kuvataideryhmässä. Pitämäni Haavehakemus-työpaja oli osallistava kirjoitustyöpaja. Toimin Piirakkakerho -taiteilijaryhmässä, joka on vuodesta 2008 järjestänyt yhteisötaiteellisia happeningejä, tähän mennessä viisitoista. Ne kyseenalaistavat juurtuneita kaavoja yksinäisestä taiteilijasta ja hälventävät humoristisesti yleisön, taiteen ja elämän rajoja. Seuraava suuri tapahtuma on vuonna 2020 Forum Boxissa Helsingissä. Olen toiminut Muu ry hallituksessa 2011-17, tällä hetkellä olen jäsenvalintalautakunnassa.