Minna Louhelainen

Perustiedot

s. 1984, Helsinki
Kuvataiteilija, taidegraafikko
Asuinpaikka: Lahti

Yhteystiedot

Puhelinnumero: 0505456445

Oma esittely

Katson olevani maailmanpalasia luova, järjestävä ja esittävä käsityöläisfilosofi ja auttamaton humoristi. Kartoitan taiteellani vaatimattomasti maailmankaikkeutta ja tietoisuutta sekä kaaoksen ja järjestyksen suhdetta. Maan- ja taivaidenmittausinstrumentteinani käytän vapaasti ja häikäilemättä esimerkiksi lääketieteen, mineralogian ja matematiikan kuvastoa, lainalaisuuksia ja käsitteitä. Toteutan esimerkiksi pikseligrafiikkaa taidegrafiikan tekniikoilla, rakentaen siltoja digitaalisen täydellisyyden ja ihmisen analogisen kädenjäljen välille.
Näytä biografia

Ajankohtaista

Seuraava yksityisnäyttelyni:

Sadeatlas (työnimi)

Galleria Uusi Kipinä, Kymi-näyttelytila, Lahti
28.8.-15.9.2019

Bio

Olen syntynyt Helsingissä vuonna 1984, mutta asunut lapsuuteni Mikkelissä ja nuoruuteni Kuopiossa. Välissä vietin muutaman vuoden Espoossa, ja tällä hetkellä asun ja työskentelen Lahden Nikkilässä. Koen silti olevani paikkakuntaidentiteetiltäni lähinnä jonkinlainen yleissavolainen.

Olen entinen lääketieteen kandidaatti, joka päätti suhteellisen väistämättömän sielunperkaamisvaiheen jälkeen vaihtaa alaa. Valmistuin Lahden Taideinstituutin viimeisen vuosikurssin mukana keväällä 2016. Opintojeni aikana taiteellisen kiinnostukseni painopiste siirtyi nopeasti taidegrafiikan suuntaan, missä se on edelleen.

Olen keskittynyt etenkin erilaisien grafiikanmenetelmien kanssa risteävien pienikokoisten kollaasisarjojen tekemiseen. Olen hullaantunut siitä, miten niitä sekä tehdessä että katsoessa kaaoksesta pelkistyy hitaasti esiin jotakin enemmän tai vähemmän koherenttia.

Koostan kollaasejani sekä paperille että puulle käyttäen raaka-aineinani mm. maalausten, piirustusten, taidegrafiikan, valokuvien sekä vanhojen karttojen fragmentteja. Merkittävä osa käyttämästäni kollaasiraaka-aineesta on peräisin vanhoista töistäni, esim. virheellisistä grafiikanvedoksista.

Grafiikan menetelmistä olen keskittynyt etenkin metalligrafiikkaan, kollagrafiaan ja karborundumiin. Piirrän myös paljon. Tietokoneet ovat olleet rakas harrastukseni lapsesta asti, ja käytänkin usein hyväkseni digitaalisia kuvankäsittelytekniikoita, usein analogisiin kuvantuottamisen metodeihin yhdistettynä. Kirjoitan myös runsaasti, ja toiveeni olisikin, että saisin jatkossa yhdistettyä enenevissä määrin runouttani kuviini.

Käsittelemäni aiheet ovat usein ihmisenkokoisia mutta universaaleja: erityisen kiinnostunut olen tietoisuudesta sekä muistojen muodostumisesta. Yhteiskunnalliset teemat, kuten politiikka tai ympäristö, eivät kiinnosta minua taiteilijana lainkaan.

(11.1.2019)