Marja-Elina Uusitupa

Perustiedot

s. 1957, Jyväskylä
Käsitetaiteilija, Mediataiteilija, Tilataiteilija, Valokuvataiteilija, Ympäristötaiteilija, Äänitaiteilija, Installaatiotaiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Näytä biografia

Bio

Marja-Elina Uusitupa (s.1957) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja monitaiteilija, joka yhdistää- ja työskentelee taiteen eri alueiden parissa. Valokuvaus, maalaus, ympäristötaide, paikkasidonnainen taide, mediataide ja äänimaiseman tallentaminen ovat hänen ilmaisutapojaan. Luonto ja ihminen sekä rakennettu ympäristö toimivat ehtymättömänä innoittajana hänen taiteelleen.
Hänen työstämänsä aiheet liittyvät: ihmisenä olemiseen, ihmisiin, aikaan, paikkaan, ympäristöön ja sosiaaliseen ympäristöön. Teoksissa näkyy usein vastuullinen asenne maailmaan.

Koulutus: Taiteen maisteri Aalto yliopisto 2003 Helsinki. Aalto -yliopisto (Taideteollinen Korkeakoulu) Taidekasvatuksen osasto 1990 Helsinki. Taidemaalarin ammatilliset opinnot Vapaa Taidekoulu 1986 Helsinki. Täydentäviä opintoja 2013-2014: Kulttuuriyrittäjyyden opintokokonaisuus (Art. Management, Cultural Entrepreneurship Study Module) SibA, Helsinki. Taiteilijan verkkonäkyvyys SibA, Helsinki, Lahden Avoin ammattikorkeakoulu AMK (Muotoilu- ja taideinstituutti) Elävän kuvan perusteet.

Jäsenyydet taiteilijajärjestöissä/yhdistyksissä: Uusitupa on Taidemaalariliiton varsinainen jäsen, Helsingin Taiteilijaseuran, Suomen taiteilijaseuran, Kuvasto ry:n ja Kulttuuriyhdistys Lilan jäsen. Vuosina 1992 - 2009 hän asui ja työskenteli Fiskarsissa Läntisellä Uudellamaalla. Hän on Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMAN perustajajäsen ja jäsen 1996-2013 sekä hallituksen jäsen 2000-2002.
Näyttelyt: Uusituvan teoksia on ollut esillä vuodesta 1987 lukuisissa yksityisnäyttelyissä ja kuratoiduissa ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla: muun muassa Saksassa, Virossa, Liettuassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Unkarissa, Italiassa ja Japanissa sekä Yhdysvalloissa. Pro Artibus säätiö, Salekhardin kaupunki, Schemanovskin taidemuseo, Luciano Benetton Collection: Imago Mundi , Helsingin kaupunki, Espoon kaupunki sekä yksityiset omistavat hänen taideteoksiaan.

Marja-Elina Uusitupa on toiminut kuraattorina ja erilaisten näyttelyiden työryhmissä sekä taideyhdistysten hallituksissa. Helsingin Taiteilijaseuran näyttelytoimikunnan jäsen 2018-.

TaideRaide- taiteilija 2018. Residenssitaiteilija varhaiskavasvatuksessa kuvataiteilija Helsingin mallissa Jakomäen päiväkodeissa.
https://taideraide.wordpress.com/


Vuonna 2016 valmistui akustinen tilaustyö The sound of Landscape valokuvateos Konto-akustiikkalevyille Espoon kaupunginkirjastoon. http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Entressen_kirjasto/Tapahtumat/Saako_kirjastossa_meteloida(113429)


Vuonna 2015 valmistui JUURET yhteisöllinen taideteos Malmille Helsinkiin, Kirkonkyläntien Kaupparaitin kohdalla alittavaan alikulkutunneliin osana Elävä Malmi- hanketta. http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/308222-malmin-harmaassa-alikulkutunnelissa-valkkyy-pian-taide https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Marja-Elina_Uusitupa_et_al_Juuret_2015.jpg