Marjo Hyvärinen

s. 1974, Ylivieska
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Oma esittely

En tiedä valitsinko minä taiteen vai valitsiko taide minut. Mutta niin kuitenkin kävi, että jo lapsena tunsin jännittävää vetoa piirtämistä, maalaamista ja kuvanveistoa kohtaan. Lukemisen ja kirjoittamisen ohella se oli alue, jossa aika menetti merkityksensä ja kykenin keskittymään luomiseen tuntikausia. Ensimmäiset öljyvärini sain äidiltäni, joka itsekin piti paljon maalaamisesta. Asuin pienellä paikkakunnalla, jossa ei ollut kuvataidekouluja. Jouduin opettelemaan kaiken itse, joka toisaalta on voinut olla hyväkin juttu, sillä oman oivalluksen kautta asiat sisäistää voimakkaammin. Muistan, että löysin esim. perspektiivin ihan itsekseni piirtäessäni alakoulu-ikäisenä ja se oli suuri mullistus minulle maailman hahmottamisessa.

Tärkeintä minulle on aina ollut värit. En koskaan saa niiden tutkimisesta tarpeekseni. Myös valo, pimeys ja värilliset varjot kiehtovat.
Minulle tärkeitä teemoja ovat luonto, kasvikunta, eläin ja ihminen. Koen olevani yhtä paljon tutkija kuin kuvataiteilija. Tutkin usein valitsemaani teemaa pidemmän aikaa ja teen samasta aiheesta useampia töitä. Näin koen pääseväni syvemmälle kohteen muotokieleen, väriin ja olemukseen. Sen lisäksi, että pyrin työstämään värien ja muotojen kautta näkyväksi jotain sellaista, mitä emme suoraan näe, haluan myös saada katsojan pohtimaan symbolisten kulissien takana olevaa maailmaa.

Rakastan luontoa, puita ja kasveja. Nämä tulevat tämän tästä kuvaksi töissäni. Skandinaavinen valo kiehtoo myös minua ja olen tehnyt teossarjoja, joissa tutkin valonkulkua vuodenkierrossa.

Viime vuosina olen kokenut ilmastoahdistusta, joka on varmasti hyvin tuttu tunne usealle. Olen työstänyt teemaa maalauksissani. Kankaalle on alkanut yhä useammin ilmestymään Pohjois-Navan upeat ainutlaatuiset värisävyt sekä jääkarhut. Myös sademetsien tila mietityttää.

Työskentelen tällä hetkellä enimmäkseen maalaustaiteen parissa. Päämateriaalinani on akryylimaali. Jonkin verran käytän myös öljyvärejä, akvarellia, akvarellikyniä, mustetta ja tusseja. Muutamia leikillisiä harjoitustöitä teen silloin tällöin sekatekniikalla. Piirustustaitoa ja hahmottamista pidän yllä melkein päivittäisellä luonnostelulla lyijykynin, hiilillä sekä tusseilla.

Olen hyvin kiinnostunut myös kuvanveistosta. Olen tehnyt savi- puu- sekä kiviveistoksia, joista itselleni läheisimmäksi on muodostunut kivenveisto. Suvussani on monta polvea taaksepäin kivenveistäjiä, joten tämä intohimo on kirjoitettu kenties DNA:ni. Viimeisimmässä taidekoulussani pääsin opiskelemaan myös kuvanveistoa.

Ajankohtaista


  • Tammikuu 2020, Cafe Bar NO9, Uudenmaankatu 9, Helsinki

  • 19.6.-14.7. 2019, Varikko Galleria, Seinäjoki