Merja Ranki

Perustiedot

s. 1955, Helsinki – k. 2019
Kuvanveistäjä

Oma esittely

Merja Ranki:

TAITEEN KYLPYVETTÄ

VUOROVAIKUTUS
Valmistuin keramiikka- ja lasitaiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1998. Kuvanveistotaiteeseen liittyvä näyttelytoimintani on jatkunut vuodesta 1981. Yhteisötaide-projektien toteuttamisen kautta taiteilijan ja yhteisön välinen vuorovaikutus on tärkeä osa työskentelyäni. Näyttelyihini on sisältynyt runsaasti sekä aikuisille että lapsille suunnattua työpajatoimintaa, jossa savi toimii rikkaana vuorovaikutuksen välineenä. Teokset syntyvät taidon lisäksi myös ympäristöstäni tulevien stimuloivien ärsykkeiden kautta: Elän muiden lailla, tästä ajasta, joka jättää meihin merkkejä. Olen kaivo, jossa aika käy kylvyssä. Ammennan vettä, joka ei ole minun omaani.

JULKINEN TAIDE
Viime vuosina olen työskennellyt julkisen taiteen parissa. Ryhmämme Art4 luoma julkisen taiteen kokonaisuus osana Vantaan Tikkurilan uudistettua keskustaa on huomioitu seuraavin palkinnoin: Vuoden Kuntatekniikan saavutus 2017, Vuodenympäristörakenne 2017, Vantaan Kehäkukka-arkkitehtuuripalkinto 2018.

MATERIA
Olen kuvanveistäjä, rakennan käsilläni konkreettisia, avaruudellisia kappaleita eri materiaaleista. Olen fyysisesti olemassa ja yhteydessä olemiseeni koskemisen kautta. Mittaan itseäni suhteessa materiaan ja tilaan. Ehkä kysyn olemassaoloani jatkuvasti koskettamisen kautta. Epäilen ja taas tunnustelen. Epäilen silmälle avautuvaa maisemaa. Materia luo minulle arkisen konkretian ja suhteen maailmaan.

PILVI
Pilviaiheet ovat esiintyneet tuotannossani aika ajoin. Pilvi saattaa olla kesätaivaan kepeänä kiitävä poutapilvi, toisaalta se saattaa yllättäen muuttua tummana uhkaavaksi ukkospilveksi. Valaisevina hohtaviin yöpilviin sisältyy lempeää lohtua. Pilvi on unelmien symboli ja ylitykseen tarvittava siirtymäväline, ehkäpä keino päästä pakoon arjen laahaavaa harmautta. Taiteilija on työskennellessään monella tapaa matkalla pilven päällä itsekin: kurkottamassa inspiraation voimalla kohti mielikuvaa ja samalla kurkottamassa kohti katsojaa.

Teoksiani voisi luonnehtia hymyileväksi surrealismiksi, joka humoristisen käsitetaiteen tavoin antaa katsojalleen oivalluksia ja mietteitä inhimillisestä elämästä, arjesta ja haaveista.
Näytä biografia

Bio

MERJA RANKI
kuvanveistäjä ja keraamikko

Merja Rankin teoksille on ominaista esittävyys sekä toden ja kuvitteellisen aineksen yhdistäminen salaperäiseksi, unen salattua logiikkaa noudattavaksi kokonaisuudeksi.

Kuvanveistäjänä toimiva Merja Ranki valmistui keramiikka- ja lasitaiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1998. Kuvanveistotaiteeseen liittyvä näyttelytoiminta on jatkunut vuodesta 1981.
Monipuolisesti eri materiaaleihin perehtyneen taiteilijan veistoksista, installaatioista ja videoteoksista koostuvia näyttelykokonaisuuksia on ollut esillä taidemuseoissa eri puolilla Suomea ja lähinnä Eurooppaa vuodesta 1998 lähtien. Näyttelyihin on sisältynyt lapsille ja aikuisille suunnattua työpajatoimintaa.

Merja Ranki on toteuttanut julkisia teoksia ja yhteisötaidehankkeita Helsinkiin, Tuusulaan, Järvenpäähän sekä Vantaalle Tikkurilaan.

Pilviaiheet ovat olleet tuotannossa viime vuosien ajan. Merja Rankin teoksia voisi luonnehtia hymyileväksi surrealismiksi, joka humoristisen käsitetaiteen tavoin antaa katsojalleen oivalluksia ja mietteitä inhimillisestä elämästä, arjesta ja haaveista. Sittemmin taiteilija on siirtynyt leikkimielisten omakuvien pariin.

Merja Ranki toimi aktiivisesti taidealan järjestöissä ja oli  perustamassa ja hallinnoimassa taiteilijoiden työtiloja Keravalla ja Helsingissä vuodesta 1997 lähtien. Edelleen toimivissa taiteilijayhteisöissä työskentelee kaikkiaan yli neljäkymmentä eri alojen taiteilijaa.