Vilma Metteri

Perustiedot

s. 1977, Tampere
taiteilija
Asuinpaikka: Helsinki

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 50 5502562
Näytä biografia

Bio

Vilma Metteri (s. 1977, Tampere) on tullut tunnetuksi rohkeista, osallistavista projekteistaan, joita hän toteuttaa yksin ja taiteellisena yhteistyönä. Metteri on ollut perustajajäsenenä useissa taiteilijaryhmissä; Karu Miina -ryhmä (2001-2003), Tärähtäneet ämmät -taiteilijapari (2007-2017) ja Kyllä-täti YES Box (2018-).

Huumori ja provokatiivisuus, samoin kuin yksilöllisten ja yhteisöllisten kulttuuristen rituaalien tutkiminen ja normien uudelleen järjestäminen ovat keskeinen osa hänen työskentelyään. Metteri hyödyntää työskentelyssään fasilitointitaitojaan ja kykyään innostaa ja rohkaista ihmisiä.

Metteri on kiinnostunut visuaalisten taiteen alojen yhdistämisestä performatiivisuuteen ja musiikkiin, hän on tehnyt mm. moniaistisen osallistavan Kalevala-näyttelyn lapsille ja karjalaisiin kansansatuihin perustuvien satuoopperoiden visuaalisia toteutuksia.

Vuosina 2007-2017 Metteri on toiminut taiteilijapari Tärähtäneissä ämmissä keskittyen naisen kehonkuvaan liittyvän normatiivisen ajattelun purkamiseen sosiaalisissa konteksteissa. Tärähtäneet ämmät -taiteilijaparin monet projektit, mm. rintasyöpää sairastavien naisten kanssa toteutettu Monokini 2.0 -projekti (2013-2017) ja Hairy Underwear (2007-2017) ovat herättäneet huomiota ja keskustelua Suomessa ja kansainvälisesti.

Metteri asuu ja työskentelee Helsingissä. Metteri on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereelta vuonna 2000, ja jatkanut taidepedagogiikan opiskelua ja opettamista Aalto-yliopistossa. Metteri on osallistunut lukuisiin valtakunnallisiin ja kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin ja projekteihin eri organisaatioiden kanssa vuodesta 2000, mm. Tampereella, Kuhmossa, Helsingissä, Berliinissä, Puerto Platassa, New York Cityssä, Washington DC:ssä, Pietarissa, Murmanskissa ja Tokiossa.