Mika Hytti

Perustiedot

s. 1961, Virolahti
Kuvataiteilija, Taidemaalari

Ajankohtaista

Mika Hytin maalauksissa bonsaipuu on metafora elämästä

Mika Hytin (s. 1961) Kaapelin Galleriassa 19. huhtikuuta 2011 avautuvassa näyttelyssä toistuvat bonsaipuut. Puut ja metsät ovat olleet mukana Hytin maalauksissa myös aikaisemmin. Niihin liittyvä hiljaisuus ja voima ovat läsnä Hytin uusissa maalauksissa. Tästä meditatiivisesta hiljaisuudesta nousee voimakkaampi tarina, ihmistunteiden tarina, joka tulee lähelle.

Hytin maalaukset tapahtuvat jollakin (väri)pinnalla tai pikemminkin ne tapahtuvat jossakin tilassa. Maalausten pinnat vaihtelevat mustan puhuvasta vaaleaan rauhoittavaan hiljaisuuteen. Yhdessä maalauksista oksa piirtää taivaan ja maan rajan. Under White maalauksessa havupuu puolestaan on kaiverrettu esiin valkoisesta väristä.

Jokainen voi nähdä bonsaipuussa oman tarinansa, niin kuin Hytti on toteuttanut jokaisen puun yksilöllisesti. Japanilaisessa Noo -teatterissa näyttämön takaseinälle on maalattu kuva havupuusta, jonka edessä varsinainen esitys ja näytelmä tapahtuu, ja jonka ajatellaan olevan heijastuskuva kuvitteellisesta puusta yleisön keskellä. Vuosisatoja vanhassa traditiossa puu toimii näin elämän äärelle kokoontumisen vertauskuvana.

“Bonsaipuiden oksia leikataan niin, että linnut voivat lentää niiden lomitse loukkaamatta siipiään, juuristo on sen sijaan tiheä.”
Kaapelin Gallerian näyttely avautuu juuri Hytin 50-vuotispäivien alla. Taiteilijan urastaan Hytti on työskennellyt Kaapelitehtaalla yli kaksikymmentä vuotta.