Moosa Myllykangas

Perustiedot

s. 1960, Sievi
Kuvataiteilija
Asuinpaikka: Oulu

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358405028499

Oma esittely

Nykyisessä työskentelyssäni materiaalilla ei enää ole väliä, vaan teoksen sanoma on noussut pääasiaksi. Materiaalien löytäminen on sattumaa ja usein ne herättävät tunteen ja muotoutuvat teokseksi tai teoksen osaksi pitkänkin ajan kuluttua. Valmiita esineitä käyttäessäni muokkaan esineet siten että niiden alkuperäinen muoto tai käyttötarkoitus häviää. Usein esine päätyy teokseen itsekkäistä syistä; valmis esine on osa teosta, jonka valjastan tarinaani sopivaksi viestinviejäksi. Esineiden käyttöön liitty harvoin romantiista ekologista ajattelua. Useita vuosia olen käyttänyt teoksissani akryylilasia. Materiaali on mielenkiintoinen ja vaativa. Materiaali johtaa valoa ja valo kulkee jyrsittyä pintaa pitkin. Pinta muuntuu monella tavalla riippuen siitä miten akryylia on työstetty.


Ennen konkreettisen työn aloittamista minulla menee pitkä aika pohtimiseen ja temojen kypsyttelyyn. Työskennellessä esitän usein itselleni kysymyksen ”miksi.” Tekemisen aikana pohdin tarkkaan miksi jokin asia on teoksessani ja millaisen komposititon teos muodostaa. Kysymys helpottaa minua tiedostamaan teoksen sisältöä ja selvitän itselleni jo tekovaiheessa miksi teen taidetta. Olen huomannut että ilmaisu yksinkertaistuu kerta kerralta kun mietin kysymystä. Miksi kysymyksen edessä on pakosta nöyränä.


Teoksieni sisällöt pohjautuvat omiin kokemuksiini. Viimeisimmän näyttelyni yhteydessä huomasin kuinka Afrikassa kokemani tapahtumat 20 vuoden takaa nousivat mieleen tuttujen esineiden kautta. Huomasin yhdistäväni lapsuudesta tuttuja esineitä kuten lankarullia ja vanhoja kudontakäpyjä Masai heimolta lainattuun muotoon. Samaan teokseen päätyi myös upouudet hienot teollisuussukkulat. Koko esineistö liittyy ikivanhaan tapaan tehdä kangasta, rakstamaani lapsuuden muistoon jolloin autoin äitiä mattojen kutomisessa ja siihen muistoon joka ajoi minut opettamaan länsimaisia kudontatapoja Tansaniaan. Olen elänyt lapsuutta teoksen kautta, joka muistuttaa isoa sipulia. Takautuma, ihana muisto tuli mieleeni kun istuin lapsena luomapuiden ristikon päällä ja sain hurjaa pyörivää kyytiä äidin luodessa matonlointa. Elän voimakkaasti myös tätä päivää äitinä, vaimona ja taiteilijana. Kaikki tuo on minulle läsnä uusissa teoksissani.


Toivon että teokset voivat herättää katsojassa kysymyksen MIKSI ja teos voi antaa katsojalle sopivan omanlaisen vastauksen. Katsoja voi luoda kuvan ympärille oman tarinansa. Teemoja olen käsitellyt vapaasti ja teokset ovat synnyttäneet toisiaan.

Ajankohtaista

Exhibition Galleria Pleiku, Berliini 1.4 -21.4 2019

Näyttely ARTag galleria, Helsinki lokakuu 2019